Jonathan Rea scoort zijn tiende WorldSBK overwinning in Portimão. De regerend kampioen reed van start tot finish aan de leiding in de eerste race van het weekend. Toprak Razgatlioglu finishte als tweede. Michael van der Mark reed een sterke inhaalrace, die beloond werd met een podiumplaats.

Zonnige omstandigheden bij de start van de eerste World Superbike race in Portugal. Jonathan Rea  vertrok vanaf pole position en was de grote favoriet met al negen overwinningen en zeventien podiumplaatsen achter zijn naam in Portimão. Toprak Razgatlioglu en Alex Lowes mochten naast de vijfvoudig wereldkampioen vanaf de eerste startrij vertrekken. Michael van der Mark stond op de tweede startrij tussen Tom Sykes en Loris Baz in. Kampioenschapsleider Scott Redding kwalificeerde zich na een crash in de Superpole als achtste voor de eerste race van het weekend.

Rea had een geweldige start en nam meteen de leiding. Razgatlioglu kreeg de uitstekend gestarte Baz en Van der Mark achter zich aan. Redding schoof na de start op naar plaats zes achter Lowes. De top-zes wist al snel een voorsprong te pakken ten opzichte van Michael Ruben Rinaldi, die in zevende positie reed. Rea legde een hoog tempo aan de dag en probeerde zich in de openingsfase los te rijden van de Yamaha-trein achter zich. Razgatlioglu liet niet los, maar Baz, Van der Mark, Lowes en Redding hadden veel moeite om te volgen.

Redding nam in de vierde van de twintig ronden durende race de vijfde plaats over van Lowes. Aan kop wist Rea beetje bij beetje weg te rijden bij Razgatlioglu, waardoor de top-twee beiden alleen kwamen te rijden. Van der Mark kreeg het daarachter aan de stok met Baz voor plaats drie, maar ook Redding en Lowes gingen zich ermee bemoeien. De Rotterdammer had het zeker niet makkelijk, want hij had een aantal flinke momenten om zijn Yamaha in bedwang te houden op de heuvels in Portimão. In de zevende ronde schoot Van der Mark rechtdoor en dit koste hem twee posities, waardoor hij met een kleine achterstand op Lowes als zesde weer kon aansluiten.

Het gevecht voor de derde plaats bleef erg interessant, terwijl Rea op plaats één en Razgatlioglu op plaats twee alleen hun ronden reden. Redding nam de derde positie over van Baz. Door het enorme gevecht wisten ook Rinaldi en Sykes bij de groep aan te sluiten. Vervolgens was het de beurt aan Van der Mark voor een geweldige inhaalactie, toen hij in één bocht zowel Lowes als Baz voorbij ging. Baz had het in deze fase lastig, waardoor de groep wat uit elkaar viel.  Van der Mark’s opmars bleef maar doorgaan, want hij wist ook al snel het achterwiel van Redding te vinden en met nog zeven ronden te gaan nam hij derde plaats over. Het gat naar zijn teamgenoot Razgatlioglu was iets meer dan vier seconden, maar Van der Mark was op dat moment samen met Rea de snelste coureur op de baan.

Maar aan kop reed Rea onbedreigd naar zijn tiende WorldSKBK zege op Portimão. De voorsprong op de finishlijn was vijf seconden. Van der Mark wist het gat naar Razgatlioglu wel iets te verkleinen, maar kon hem niet meer achterhalen. Achter zijn teamgenoot scoorde Van der Mark zijn tweede podium van het seizoen en zijn eerste in een hoofdrace. Redding had in het slotfase zwaar en dit zorgde ervoor dat Lowes de vierde plaats kon overnemen. Maar daar bleef het niet bij voor Redding. De kampioenschapsleider finishte als zevende achter Rinaldi en Baz. Sykes kwam als achtste over de finish voor de eerste Honda met Alvaro Bautista. Eugene Laverty was de laatste coureur in de top-tien, die voor tegenvallende Chaz Davies over de finish kwam. In de laatste ronde kwam Sandro Cortese nog hard ten val. De Duitser kreeg medische assistentie, maar was bij kennis zoals de organisatie meldde in haar berichtgeving. Cortese werd wel per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis.

Ondanks zijn zevende plaats behoudt Redding zijn leidende positie in de WK tussenstand. Rea staat nu acht punten achter op de Ducati-coureur. Razgatlioglu staat derde in het klassement voor Lowes. Van der Mark klimt met zijn podiumplaats naar de vijfde plaats in het kampioenschap ten koste van Davies.

Handige links Motul Portuguese Round 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App