Doorgaan Argentijnse Grand Prix in 2024 hoogst onzeker

3528
termas-de-rio-hondo
Argentijnse Grand Prix - 2023 | foto© Autódromo Termas de Río Hondo

Maar liefst 22 Grand Prix weekenden staan er vermeld op de 2024 MotoGP kalender. De grote vraag is echter of deze ook allemaal daadwerkelijk verreden gaan worden nu de geruchten dat de Argentijnse Grand Prix afgelast zal worden meer dan geruchten blijken te zijn. Economische een politieke redenen lijken ten grondslag te liggen aan de onduidelijk en onzekere situatie omtrent het doorgaan van de derde ronde van het 2024 MotoGP seizoen.

Nadat de Argentijnse ronde (de finaleronde) van het 2023 WorldSBK seizoen op Circuito San Juan Villicum al geen doorgang kon vinden lijkt de 2024 editie van de Argentijnse Grand Prix op Autódromo Termas de Río Hondo eenzelfde lot beschoren te zijn.

Javier Milei, sinds november 2023 de nieuwe president van het land, heeft meteen na zijn aantreden ingrijpende bezuinigingen op de publieke sector doorgevoerd. Dit treft naar nu bekend is geworden ook de Argentijnse Grand Prix. Het Grand Prix weekend in Termas de Rio Hondo is namelijk sterk afhankelijk is van overheidssubsidies om de komst van het Grand Prix circus te kunnen bekostigen. Nu het er alle schijn van heeft dat de financiële bijdrage van de overheid uitblijft staat het doorgaan van het evenement op losse schroeven. Volgens doorgaans goed ingelichte bronnen zou de Argentijnse organisatie inmiddels al met Dorna in gesprek zijn over een mogelijke afgelasting van het evenement.

Het niet doorgaan van de derde ronde van het seizoen op Argentijnse bodem zal gek genoeg veel teambazen als muziek in de oren klinken. Ten eerste is de Argentijnse ronde een aanslag op het budget en wekt deze financieel gezien de laatste jaren veel ergernis op. Zo hebben de Argentijnen zich niet altijd even populair gemaakt met hotelprijzen die tijdens de Grand Prix weekend ineens vertienvoudig werden, huurauto’s waarvoor tijdens het weekend bedragen tot soms wel € 1000 betaald moest worden en veel restaurants die met speciale Grand Prix menukaarten in een paar dagen tijd snel rijk dachten te worden. Al deze zaken maakten de Argentijnse Grand Prix voor de teams tot één van de duurste weekenden op de kalender.

Maar niet alleen het financiële gedeelte zorgde de afgelopen jaren voor de nodige ergernissen, zo brengt de ligging van het circuit – gelegen op duizend kilometer van de hoofdstad Buenos Aires – ook de nodige uitdagingen mee op het gebied van reizen en transport van het materiaal. Zo zorgde slecht weer er in 2016 voor dat een groot deel van de paddock aanzienlijke vertragingen ondervond bij het verlaten van het land en niet op tijd wist te arriveren in Austin waar een week later de volgende ronde op het programma stond. In 2022 zorgde een vertraging van het transport ervoor dat de vrijdagtrainingen moesten worden geschrapt, dit vanwege het feit dat het materiaal twee dagen later dan gepland pas op het circuit arriveerde.

Vervangend circuit
Het nieuwe Hongaarse circuit Balaton Park circuit staat als reservecircuit vermeld op de kalender. De grote vraag is echter of dit reëel is, en wel om meerdere redenen. Het circuit maakt in 2024 ook deel uit van WorldSBK kalender. De Hongaarse ronde van het FIM Superbike World Championship staat op de kalender in het weekend van 23 t/m 25 augustus. Nu hebben we inmiddels van onze Hongaarse collega’s vernomen dat het doorgaan van dit evenement om meerdere reden ook al op losse schroeven staat, sterker nog hun letterlijke woorden waren een week geleden dat er de komende maanden nog een wonder zal moeten gebeuren wil men er in augustus kunnen rijden. Met deze wetenschap lijkt het onmogelijk dat er begin april (Argentijnse Grand Prix staat op de kalender in het weekend van 05 t/m 07 april) al gereden kan worden op het Hongaarse circuit, laat staan dat men in staat is om dan al een evenement van een dergelijke omvang te kunnen organiseren. Naast dit alles, wat te denken van het weer begin april in Hongarije gezien de lange en koude winters in het land.

Nu zullen er ongetwijfeld andere circuits zijn die in staat zijn om een Grand Prix te organiseren, maar het is inmiddels eind januari. De grote vraag is, wie is er in staat om binnen pakweg acht weken tijd een Grand Prix weekend te organiseren. Wie het weet mag het zeggen, wij hebben zo onze bedenkingen. Het heeft er dan ook alle schijn van, mocht de geplande derde Grand Prix van het seizoen doorgaan dan zal dit alleen mogelijk zijn als de Argentijnse organisatie en Dorna de komende weken onderling een oplossing weten te vinden.

2023
De MotoGP race tijdens de 2023 editie van de Gran Premio Michelin de la República Argentina werd gewonnen door Marco Bezzecchi voor Johann Zarco en Alex Marquez. De grote vraag is nu of Bezzecchi de laatste winnaar is van de Argentijnse Grand Prix nu het doorgaan van de 2024 op losse schroeven staat en het zo goed als zeker is dat het evenement in 2025 definitief van de MotoGP kalender zal verdwijnen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd….Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

Nog slechts enkele exemplaren verkrijgbaar in de Racesport.nl shop!!