Andrea Dovizioso (MotoGP), Fabio di Giannantonio (Moto2) en Lorenzo Dalla Porta (Moto3) waren zondagochtend het snelst tijdens de warm-up sessies op het zonnige Automotodrom Brno in Tsjechië.

Zondagochtend om 08:40 uur ging de twintig minuten durende warm-up sessie voor de Moto3 klasse van start op het Automotodrom Brno met aansluitend de warm-ups voor Moto2 en MotoGP. De omstandigheden waren zeer gunstig, vooral vergeleken met de zaterdag, met veel zonneschijn en een aangename temperatuur.

Moto3
De coureurs in de kleinste klasse mochten het spits afbijten op het Tsjechische circuit. Ondanks dat de zon fel scheen bedroeg de buitentemperatuur zo’n 15°C. Stevige crashes waren er voor de Italianen Celestino Vietti en Niccolò Antonelli waarbij Vietti de voorkant verloor bij het ingaan van bocht 5 maar Antonelli door middel van een high-sider lelijk ten val kwam. Voor beide coureurs liep het uiteindelijk goed af.

Marcos Ramirez maakte ook een angstaanjagend moment mee, echter liep het voor de Spanjaard goed af.

In de slotfase van de sessie waren er nog meer crashes te zien. Kazuki Masaki kwam door middel van een flinke high-sider ten val bij het uitkomen van bocht 10 (Kevin Schwantz corner), Jaume Masia verloor de voorkant van zijn KTM bij het ingaan van bocht 5 en Aron Canet ging ook door middel van een high-sider onderuit bij het uitkomen van bocht 7.

Lorenzo Dalla Porta was uiteindelijk met een 2’09.161 het snelst voor Dennis Foggia en Kaito Toba. John McPhee klokte de vierde rondetijd voor Jaume Masia en polesitter Tony Arbolino, daarachter maakten Romano Fenati, Alonso López, Jakub Kornfeil en Niccolò Antonelli de top tien compleet. Het lijkt erop dat het een spannende race gaat worden aangezien de eerste 24 coureurs binnen één seconde geklasseerd staan.

De Moto3 race over 18 ronden gaat om 11:00 uur van start.

Moto2
Na een enerverende sessie voor de Moto3 klasse met veel crashes was het vervolgens aan de Moto2 coureurs om hun warm-up sessie te verrijden op het Automotodrom Brno. Joe Roberts zal vandaag niet in actie komen nadat hij unfit is verklaard door de doktoren als gevolg van een flinke crash in de kwalificatie. De Amerikaan vertelde dat hij er hopelijk volgende week in Oostenrijk weer bij is.

Fabio di Giannantonio kwam uiteindelijk naar de snelste rondetijd met een 2’01.681 voor Tetsuta Nagashima en Jorge Navarro. Enea Bastianini klokte de vierde tijd voor Tom Lüthi en Nicolo Bulega, daarachter eindigden Marcel Schrötter, Luca Marini, Alex Márquez en Augusto Fernández in de top tien. Nederlander Bo Bendsneyder kwam naar de 20e tijd, NTS RW Racing GP teamgenoot Steven Odendaal eindigde als 29e.

De Moto2 race over 19 ronden gaat om 12:20 uur van start.

MotoGP
Tot slot was het aan de 22 MotoGP coureurs om hun twintig minuten durende warm-up sessie te verrijden. Doordat de zaterdag letterlijk in het water viel hadden de coureurs en teams nog maar weinig informatie op een droog Automotodrom Brno waardoor deze sessie van cruciaal belang was met het oog op de race later vandaag.

Met uitzondering van Andrea Dovizioso en Alex Rins gingen alle coureurs de baan op met een soft-compound achterband. Alle coureurs behalve Sylvain Guintoli lieten een medium-compound voorband monteren waardoor het erop leek dat de bandenkeuze voor de race vrijwel identiek zal zijn.

Halverwege de sessie kreeg Hafizh Syahrin te maken met een technisch probleem. Zijn KTM RC16 blies een rookwolk uit waarna de Maleisiër meteen de zijkant van het circuit op zocht en op een scooter terug moest keren naar de pitbox.

Andrea Dovizioso kwam uiteindelijk naar de snelste rondetijd met een 1’57.052 voor Maverick Viñales en Jack Miller. Cal Crutchlow noteerde de vierde tijd voor Fabio Quartararó en Marc Márquez, daarachter maakten Joan Mir, Franco Morbidelli, Alex Rins en Aleix Espargaró de top tien compleet. Opvallend was dat Danilo Petrucci niet verder kwam dan de dertiende tijd en Valentino Rossi slechts de 19e rondetijd klokte.

De MotoGP race over 21 ronden gaat om 14:00 uur van start.

 

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App