Dovizioso en Lorenzo: Het tweetal vliegt elkaar weer eens in de haren

271
andrea-dovizioso
Andrea Dovizioso (l) en Jorge Lorenzo (r) | foto© Ducati Corse

Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso zijn sinds kort beiden ex-MotoGP coureur. Ondanks dat het tweetal op de baan geen onderling strijd meer uitvecht is dit anders naast de baan. De twee voormalige Ducati MotoGP teamgenoten vlogen elkaar onlangs weer eens ouderwets in de haren.

Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso waren twee jaar lang teamgenoten (2018-2019) bij Ducati. Ondanks dat het tweetal een pitbox deelden, dezelfde werkgever hadden was de relatie tussen de voormalige MotoGP coureurs gedurende die periode nooit echt optimaal. Voor de buitenwereld wisten de Italiaan en de Spanjaard de schijn nog wel redelijk hoog te houden, maar achter de schermen was de sfeer echter vaak verre van gezellig.

In een recent interview met DAZN kon Andrea Dovizioso het niet laten om zich nog een keer uit te laten over die periode. Met name het mega salaris dat Lorenzo aangeboden kreeg voor zijn tweejarige Ducati deal zit de 34-jarige Italiaan nog steeds hoog, helemaal omdat het een veelvoud was van zijn eigen salaris.

Andrea Dovizioso: “Hij mag me nog steeds niet, dat moge duidelijk zijn. Vooral omdat hij me aanvalt wanneer hij maar kan. Ik weet niet of het komt omdat hij het nog steeds niet kan verkroppen dat hij tijdens zijn twee jaar bij Ducati zijn meerdere moest erkennen op dezelfde fiets. Hij moest het even gaan doen met zijn vele titels op zak, maar ik merkte dat er iets was wat hem dwarszat. Ik begrijp nog steeds niet wat er in zijn hoofd omgaat, hij is best wel een beetje speciaal.”

Lorenzo liet dat natuurlijk niet over zijn kant gaan. Tijdens een interview op zijn eigen Instagram account werd de 33-jarige Spanjaard gevraagd naar de uitspraken van zijn voormalige Ducati teamgenoot.

Jorge Lorenzo: “We weten allebei maar al te goed dat dit niet uit het Ducati-tijdperk komt. Hij benijdt me sinds onze beginjaren als Grand Prix coureur, maar ik wilde onze relatie tijdens de jaren bij Ducati een kans geven. Ik herinner me nog een moment in mijn eerste jaar bij Ducati dat ik hem feliciteerde met een behaalde podiumplaats, maar in ruil daarvoor kreeg ik alleen maar negatieve opmerkingen – of mijn trainingsmethoden wel de juiste waren, bijvoorbeeld na een slecht resultaat of zelfs na een crash, een crash die werd veroorzaakt door een technisch probleem.
Ik begrijp dat het hem pijn deed dat Ducati destijds had besloten om een kampioen binnen te halen en diegene een veelvoud van zijn salaris te betalen. Maar de waarheid is dat ik hem versloeg in de 250cc-klasse, plus in de daaropvolgende negen jaren in de MotoGP klasse – zelfs in de jaren dat we allebei op een Yamaha actief waren – en vervolgens ook in mijn tweede jaar bij Ducati vanaf het moment dat we de motor naar mijn wensen hadden weten af te stellen. Helaas stopte een vervelende blessure daarop mijn progressie.”

Na het Instagram interview vond de Spanjaard het blijkbaar nog niet voldoende, vanaf zijn vakantieadres in Dubai – waar de vijfvoudig wereldkampioen genoot van een zonvakantie met zijn vrienden waaronder Max Biaggi – stuurde hij nog een persoonlijk bericht de wereld in, een bericht speciaal voor zijn voormalige Italiaanse Ducati teamgenoot.

Jorge Lorenzo: “Beste Andrea, jij weet – en met jouw vele anderen – heel goed dat het niet waar is dat ik je niet mag omdat ik het niet leuk vond dat je mij in mijn eerste Ducati jaar, een jaar waarin ik me moest aanpassen – wist te verslaan. Het was normaal. Het zou vervolgens normaal zijn geweest als ik je had verslagen in de jaren die volgden, als ik bij Ducati was gebleven. Vrolijk kerstfeest!”

Ter vergelijking, Dovizioso wist in het seizoen 2004 wereldkampioen te worden in de toenmalige 125cc klasse. Lorenzo daarentegen werd in het seizoen 2006 en 2007 wereldkampioen in de toenmalige 250cc categorie alvorens beiden in 2008 tegelijk de overstap maakten naar de koningsklasse. In de koningsklasse wist Lorenzo vervolgens nog drie keer wereldkampioen te worden (2010-2012-2015), Dovizioso daarentegen moet het tot op heden doen met ene 125cc wereldtitel in 2004.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App