Dovizioso keert mogelijk in 2021 al terug als coureur in koningsklasse

10120
andrea-dovizioso
Andrea Dovizioso | foto© Red Bull Content Pool

De terugkeer van Andrea Dovizioso als coureur in het MotoGP wereldkampioenschap lijkt aanstaande. Aprilia werkt achter de schermen namelijk aan een plan om de Italiaan in het tweede deel van het 2021 MotoGP seizoen aan de start te krijgen op de Aprilia RS-GP.

Het verhaal is bekend, Ducati en Andrea Dovizioso beëindigden aan het einde van het seizoen 2020 hun samenwerking. De drievoudig MotoGP runner-up beëindigde zelf de mogelijke gesprekken voor een langer verblijf, dit mede ingegeven dat de relatie tussen de Italiaan en het Ducati management als enige tijd de nodige scheurtjes kende.

Nadat de naam van Dovizioso vervolgens in verband werd gebracht met een mogelijke overstap naar KTM, als vervanger van de geblesseerde Marc Marquez binnen Repsol Honda, als MotoGP testcoureur voor verschillende motormerken en zelfs als mogelijk opvolger van Andrea Iannone binnen Aprilia. Geen van alle opties werden concreet waarna Dovizioso besloot om er een jaar tussenuit te gaan en zijn conditie op peil te gaan houden middels zijn favoriete hobby, motorcrossen.

Onlangs verrasten Aprilia en Dovizioso echter de MotoGP familie door bekend te maken dat er alsnog sprake is van een samenwerking. Partijen hebben namelijk overeenstemming bereikt voor een eerste gezamenlijke test welke van 12 t/m 14 april op het circuit van Jerez zal plaatsvinden. Partijen melden er destijds echter duidelijk bij dat het een geheel vrijblijvende test zou worden zonder wederzijdse verplichtingen.

Maar vrijdagochtend doken op het Losail International Circuit echter andere geruchten op, sterker nog het Italiaanse Gazetta dello Sport wist al te melden dat Aprilia achter de schermen al druk bezig is met een verdere samenwerking, sterker nog de Italiaanse motorenfabrikant uit Noale zou al een tweede test gepland hebben met Dovizioso in Mugello (11 en 12 mei) zo is te lezen in het bericht van de Italiaanse krant. De test zou echter nog wel onder voorbehoud zijn en afhangen van de resultaten van Dovizioso tijdens de eerste test in Jerez.

Dat Aprilia er op voorhand al van overtuigd is dat Dovizioso het goed zal doen op de voor hem nieuwe Aprila RS-GP blijkt uit het feit dat Aprilia Racing teambaas Massimo Rivola op dit moment al gesprekken voert met mogelijke sponsors die het salaris van de 35-jarige coureur willen betalen. Deze onderhandelingen zouden echter dusdanig voorspoedig verlopen dat Dovizioso niet in 2022 zijn comeback zal maken als coureur in de koningsklasse maar al in het tweede deel van het huidige seizoen.

Vanwege het feit dat Aprilia momenteel als enige MotoGP fabrikant nog geniet van de zogenaamde concessies kan men Dovizioso op een tweetal manier in gaan zetten. Vanwege deze concessies mag Aprilia in 2021 maximaal zes wildcards inzetten, dit zou een mogelijk begin kunnen zijn maar men zou ook zomaar eens kunnen besluiten om Lorenzo Savadori zijn vaste startplaats te ontnemen en hem terug te laten keren in zijn oude rol als Aprilia MotoGP testcoureur. In dit laatste geval zou Dovizioso als vaste coureur ingeschreven kunnen worden en als teamgenoot van Aleix Espargaró in dienst te treden van Aprilia.

Handige links Barwa Grand Prix of Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – weekend

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter