Andrea Dovizioso heeft op vrijdagochtend de eerste vrije training voor de MotoGP klasse op de Red Bull Ring als snelste afgesloten. De winnaar van de race in Brno vijf dagen geleden was in de slotfase met een nieuwe set banden de snelste voor Ducati merkgenoten Jorge Lorenzo en Danilo Petrucci

Vrijdagochtend om 09:55 uur gingen de lichten op de Red Bull Ring in Oostenrijk op groen voor de eerste vrije training van de MotoGP klasse. Het was nog zonnig en warm met een buitentemperatuur van 24°C en een baantemperatuur van ongeveer 30°C ondanks dat de weersverwachtingen er niet goed uitzagen en er waarschijnlijk veel regen aan zit te komen.

Voor Valentino Rossi begon het weekend allesbehalve ideaal. Bij het opkomen van het rechte stuk aan het einde van zijn vierde ronde gaf het motorblok van zijn Yamaha YZR-M1 de geest en moest de Italiaan zijn machine noodgedwongen naast de baan parkeren. Met behulp van Wilco Zeelenberg op de scooter kon Rossi zichzelf en zijn Yamaha terugbrengen naar de pitbox en zijn weg vervolgen op zijn tweede machine.