Andrea Dovizioso heeft op zaterdagmiddag de pole position behaald in de MotoGP klasse op een zeer warm Automotodrom Brno in Tsjechië. De Italiaan was in de slotseconden van de kwalificatie het snelst voor landgenoot Valentino Rossi en Marc Márquez.

Zaterdagmiddag werd op een zeer zonnig en warm Automotodrom Brno, met een buitentemperatuur van 32°C en een baantemperatuur van zo’n 50°C, eerst de halfuur durende vierde vrije training verreden met aansluitend de vijftien minuten durende kwalificatiesessies.

FP4
Het was dus heel warm op het Tsjechische circuit met dezelfde verwachtingen voor de race op zondag waardoor de bandenkeuze cruciaal zou zijn. Vrijwel alle coureurs gingen de baan op met een hard-hard combinatie waarbij Marc Márquez opvallend genoeg koos voor een medium achterband. Nog opvallender was dat Maverick Viñales met een medium voorband en een soft achterband de baan op ging.

Crashes waren er al vroeg voor Xavier Siméon en Thomas Lüthi. De Belg schoof zijn Ducati onderuit ter hoogte van bocht 7 waarna de Zwitser zijn Honda enkele minuten later ter hoogte van bocht 11 de grindbak in crashte. Beiden bleven ongedeerd.

De Suzuki’s begonnen sterk aan de sessie en al gauw was het een 1-2 met Alex Rins als snelste en Andrea Iannone met de tweede tijd in handen.

Het leek erop dat het Movistar Yamaha team er van overtuigd was dat de soft achterband een echte optie voor de race is aangezien Valentino Rossi, snelste man in de derde vrije training, in de slotfase net als zijn teamgenoot ook met die band de baan op ging, ondanks de hoge temperaturen.

Het was uiteindelijk Márquez die in de eindfase een nieuwe harde achterband onder zijn Honda had laten monteren en een aantal zeer snelle en constante ronden wist te rijden. Met een 1’56.149 was de Spanjaard het snelst voor Suzuki coureurs Iannone en Rins. Daarachter waren het Miller, Bautista, Pedrosa, Rossi, Petrucci, Crutchlow en Dovizioso.

Petrucci kreeg in de laatste seconden nog te maken met een technisch probleem. Bij het ingaan van de eerste bocht kwam er rook van het motorblok van zijn Ducati en moest hij noodgedwongen de grindbak in.

Q1
In deze vijftien minuten durende kwalificatiesessie was er een laatste kans om een plaats in Qualifying 2 zeker te stellen voor de twee snelste coureurs. Maverick Viñales liet er geen toeval over bestaan en zette meteen de voorlopig snelste rondetijd neer. Ook Alex Rins, Jack Miller, Álvaro Bautista en Franco Morbidelli gingen goed van start en wisten snelle rondetijden op de klok te zetten.

Na het binnenkomen voor een nieuwe achterband werd het tempo nog wat opgeschroefd en was het Viñales die zijn tijd wist aan te scherpen en met een 1’55.538 het snelst was en daarmee zonder problemen door kon naar Q2. Om de tweede positie werd er nog flink gestreden maar het was Rins die deze in handen nam en met drie tienden verschil richting landgenoot Viñales ook verder kon naar de tweede kwalificatiesessie. De derde tijd kwam op naam te staan van Morbidelli die daarmee zondagmiddag vanaf de dertiende plaats mag starten. Bautista noteerde de vierde tijd maar kwam in zijn laatste ronde ten val. Smith klokte de vijfde tijd voor Syahrin met Miller als zevende die ook in zijn laatste ronde crashte. Bradl wist een knappe achtste tijd te rijden voor Pol Espargaró en Takaaki Nakagami in de top tien. Scott Redding en thuisrijder Karel Abraham crashten ook, beiden bleven ongedeerd.

Q2
In deze vijftien minuten durende sessie zou beslist worden wie er zondagmiddag om 14:00 uur vanaf pole position mag vertrekken. Marc Márquez verliet pit lane als eerste en had duidelijk behoefte aan een vrije baan.

Toch was het niet Márquez maar landgenoot en toekomstig teamgenoot Jorge Lorenzo die na de eerste run de snelste rondetijd in handen had met ruim vier tienden van een seconde verschil richting Cal Crutchlow en Márquez. De coureurs kwamen naar binnen voor een verse zachte achterband om vervolgens een ultieme aanval te doen op pole position.

Márquez kwam sterk uit de pits met een verse slick en nam de voorlopig snelste tijd in handen. Tot de laatste seconden leek het erop dat niemand aan zijn tijd zou komen maar Dovizioso en Rossi waren in hun laatste ronde zeer snel onderweg. Márquez was al niet meer op snelheid dus keek via de grote videoschermen naast de baan toe hoe de beide Italianen zijn pole position aanvielen.

Het was uiteindelijk Dovizioso die een 1’54.689 wist te rijden en daarmee pole position wist te behalen, zijn eerste sinds Maleisië 2016. Rossi kwam uiteindelijk net tekort op zijn landgenoot maar wist een knappe tweede rondetijd te rijden met Márquez die zich uiteindelijk als derde kwalificeerde waardoor er een zeer interessante eerste startrij is voor de race van zondag.

Lorenzo, ondanks dat hij het sterkst uit de startblokken kwam, eindigde uiteindelijk als vierde en miste daardoor de eerste startrij. Naast de Spaanse Ducati coureur zullen Cal Crutchlow en Danilo Petrucci op de tweede startrij staan. Verder waren het Zarco, Iannone, Rins en Pedrosa in de top tien. Viñales kwalificeerde zich uiteindelijk teleurstellend als twaalfde.

De MotoGP race op het Automotodrom Brno in Tsjechië zal zondagmiddag om 14:00 uur van start gaan.

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl