Andrea Dovizioso heeft vrijdagochtend de snelste rondetijd op de klok gezet tijdens de eerste vrije training van de Monster Energy Grand Prix České republiky. De Ducati coureur was op het Tsjechische circuit het snelst voor Marc Marquez en Maverick Viñales.

Na de Moto3 klasse was het vrijdagochtend in Brno de beurt aan de coureurs uit de MotoGP klasse voor hun allereerste sessie na de zomerstop. Voor met name het Ducati Team een moeilijke opgave na het verschrikkelijke nieuws dat Ducati Press Officer Luca Semprini donderdagochtend levenloos was aangetroffen in zijn hotelkamer in Brno. De pas 35-jarige Semprini overleed in zijn slaap, voor zover nu bekend is hoogstwaarschijnlijk aan de gevolgen van een hartinfarct. Nadat de MotoGP paddock donderdagmiddag al een minuut stilte in acht nam ter nagedachtenis aan Semprini zagen we vrijdagochtend stickers met daarop een foto van Semprini en de tekst Ciao Luca de rode Ducati Team pitwanden sieren.

Op de baan was het al snel Marc Marquez die bovenaan de lijst te vinden was. De regerend MotoGP wereldkampioen was halverwege de sessie de enige coureur die een tijd op de klok had weten te zetten onder de 1’57 grens. Jack Miller, Andrea Dovizioso, Maverick Viñales en Valentino Rossi volgden de Spanjaard halverwege deze sessie binnen de top vijf.

Met nog iets meer dan 10 minuten te gaan in de sessie was het Francesco Bagnaia die in bocht 13 onderuit schoof, de eerste crash in deze eerste vrije training na de zomerstop.

Gezien de weersverwachtingen voor zaterdag in Brno – de Tsjechische weersvoorspellers geven aan dat de kans op regen zeer groot is – was de verwachting dat veel coureurs in de laatste 10 minuten nog wel een poging zouden doen voor het op de klok zetten van die ene snelle ronde.

De eerste die gebruikt maakte van de zachte banden was de dit weekend met een wildcard aan de start verschijnende Suzuki MotoGP testcoureur Sylvain Guintoli. De Fransman verraste vriend en vijand door naar de op dat moment tweede plaats op de lijst te komen.

Viñales leek even later – nog steeds op een harde achterband – de op dat moment nog steeds snelste rondetijd van Marquez te gaan verbeteren maar de Yamaha coureur kwam uiteindelijk 0,034 seconde tekort om naar de bovenste plaats op de lijst te komen.

Op een medium, medium bandencombinatie was het vervolgens Dovizioso die het wel lukte om sneller rond te gaan dan Marquez en het was bij het vallen van de finishvlag dan ook de Ducati coureur die met een snelste ronde van 1’56.919 de lijst aanvoerde.

Marquez zakte hierdoor naar de tweede plaats op de lijst gevolgd door Viñales en de verrassing van deze sessie Miguel Oliveira, Guintoli, Jack Miller – de enige MotoGP coureur die nog geen getekend contract op zak heeft voor 2020 maar volgens eigen zeggen binnenkort bij zal tekenen bij Pramac Racing – en de tweede verrassing van deze sessie Hafizh Syahrin.

Franco Morbidelli, Alex Rins en Rossi completeerden in deze sessie de top tien.

Opvallend waren de posities van Danilo Petrucci en Fabio Quartararo in deze sessie. Petrucci noteerde slechts de dertiende rondetijd terwijl de jonge Fransman, die voor de zomerstop zo’n indruk wist te maken, niet verder wist te komen dan de achttiende rondetijd.

Vrijdagmiddag om 14:10 uur komen de MotoGP nogmaals in actie tijdens deze eerste dag van de Monster Energy Grand Prix České republiky voor hun tweede vrije training.

 

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App