Andrea Dovizioso heeft zondagmiddag een zeer spectaculaire MotoGP race gewonnen op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Na een intense strijd gedurende de hele race met Marc Márquez wist de Italiaan door middel van een knappe uitremactie in de allerlaatste bocht wederom te winnen op het Oostenrijkse circuit. Fabio Quartararó reed een indrukwekkende en werd derde.

Zondagmiddag om 14:00 uur gingen de lichten uit voor de 28 ronden durende race op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Na een regenachtige start van de dag waren de weersomstandigheden gunstig met een voorzichtig schijnende zon tussen de wolken en een buitentemperatuur van zo’n 23°C. De asfalttemperatuur was hierdoor ongeveer 32°C; een stuk koeler dan de zeer warme omstandigheden van zaterdag.

Voorafgaand aan de race maakte KTM middels een persbericht bekend dat ze hun MotoGP project verlengen tot aan 2026 en ze hun aanwezigheid in Moto3 zullen vergroten. Echter zullen ze daarmee wel verdwijnen in Moto2.

Ook werd bekendgemaakt dat de Red Bull Ring minstens tot 2025 op de kalender zal staan en we de komende jaren dus kunnen blijven genieten van het prachtig gelegen Oostenrijkse circuit.

Doordat de asfalttemperatuur zo’n 20°C koeler was vergeleken met de zaterdag was er bij veel coureurs twijfel wat betreft de bandenkeuze. Marc Márquez besloot een medium-compound voor- en achterband te monteren terwijl Andrea Dovizioso en Fabio Quartararó voor de soft-compound achterband kozen. Voor de rest had het merendeel van de coureurs een medium-medium combinatie laten monteren met hier en daar een uitzondering.

Ronde 1
Polesitter Marc Márquez startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Andrea Dovizioso. Achter het tweetal ging Miller als derde de eerste bocht in maar schoot de Australiër meteen wijd waardoor Fabio Quartararó en Alex Rins doorgang konden vinden.

Na het lange rechte stuk richting bocht 3 ging Dovizioso voorbij aan Márquez maar de Spanjaard remde zeer laat waardoor ze allebei van hun lijn af moesten. Quartararó kon hierdoor de leiding overnemen terwijl Márquez in de daaropvolgende bochten flink aan de kant werd gezet en terugviel naar de vijfde plaats.

Ronde 2
Quartararó had vanwege de felle manoeuvres achter zich een marge van een halve seconde maar Dovizioso kon deze achterstand al gauw verkleinen. Miller had de derde positie in handen genomen voor Márquez en de zeer goed gestarte Valentino Rossi.

Voor KTM thuisrijder Pol Espargaró en Cal Crutchlow ging het mis bij het ingaan van bocht 3. Het tweetal had elkaar geraakt nadat de machine van Espargaró met een technisch probleem te maken kreeg. Voor de Brit was het einde race doordat hij ten val kwam maar de Spanjaard deed er alles aan om de KTM RC16 weer aan de gang te krijgen.

Ronde 4
Quartararó reed nog steeds aan kop en kon op indrukwekkende wijze zijn marge rond de halve seconden houden. Dovizioso reed zijn eigen race terwijl Márquez en Miller achter hem een flink duel aan het uitvechten waren. Het tweetal zat elkaar meerdere malen dwars waardoor Rossi de aansluiting kon behouden en van dichtbij kon bekijken hoe zij elkaar aanvielen.

Ronde 6
Langzaam maar zeker kwam Dovizioso verder naar voren en door middel van de topsnelheid van de Ducati viel de Italiaan aan op het rechte stuk van start / finish. Zonder moeite kon Dovizioso de koppositie overnemen en Márquez volgde het voorbeeld op het daaropvolgende rechte stuk. De Honda was duidelijk veel sneller dan de Yamaha maar Quartararó gaf zich niet zomaar gewonnen. Door middel van een gewaagde uitremactie pakte de Fransman de tweede plaats terug maar Márquez kon vervolgens alsnog voorbij aan Quartararó door optimaal gebruik te maken van zijn snellere machine.

Ronde 8
Dovizioso aan op voor Márquez en het leek een herhaling van het sensationele duel dat het tweetal op de Red Bull Ring had in 2017. Quartararó deed er alles aan om het hoge tempo te volgen maar moest langzaam maar zeker enkele tienden toegeven.

Bij het ingaan van bocht 9 ging het volledig mis voor Jack Miller. De dit weekend veelbesproken Australiër, die wellicht door Jorge Lorenzo vervangen zal worden binnen het Pramac Racing team, schoof zijn Ducati onderuit waardoor zijn race ten einde kwam. Rossi nam hierdoor de vierde plaats over en leek in staat te zijn om naar het drietal voor zich te rijden.

Ronde 9
Márquez viel aan en bij het ingaan van bocht 1 nam hij de koppositie over. Dovizioso gaf zich niet zomaar gewonnen en in het daaropvolgende rechte stuk probeerde hij te counteren. De rivalen maakten contact maar Márquez kwam tot dusver als winnaar uit deze strijd.

Ronde 10
Márquez probeerde weg te rijden van Dovizioso maar de Italiaan kon het hoge tempo volgen. Quartararó had nog steeds de derde plaats in handen maar moest inmiddels een kleine seconde toegeven. Achter hem reed Rossi snellere rondetijden waardoor de veertigjarige coureur steeds dichterbij kwam. Anderhalve seconde daarachter reed Monster Energy Yamaha teamgenoot Viñales met Rins hijgend in zijn nek. Daar weer anderhalve seconde achter reed Pecco Bagnaia op de zevende plaats voor Takaaki Nakagami, Miguel Oliveira en Danilo Petrucci in de top tien.

Ronde 14
Márquez wist meerdere keren een aantal tienden los te rijden maar Dovizioso was telkens in staat om weer naar het achterwiel te rijden van de Spanjaard. Dichtbij Márquez rijden was de eerste stap maar er voorbij gaan was de tweede. Quartararó had zijn derde plaats nog steeds in handen terwijl Rossi anderhalve seconde was teruggevallen. Viñales reed nu nog maar een seconde achter zijn teamgenoot terwijl ook Rins verder naar voren kwam.

Ronde 19
Het verschil tussen Márquez en Dovizioso bleef rond de 0,2 seconde hangen terwijl de Ducati coureur op zoek was naar een plaats om de aanval in te zetten. Het tweetal was inmiddels ruim drie seconden losgereden van Quartararó die op zijn beurt een marge van ruim twee seconden had richting merkgenoot Rossi. Viñales begon langzaam maar zeker aan te kloppen bij zijn teamgenoot en hij bracht landgenoot Rins mee naar voren.

Ronde 20
Bij het ingaan van bocht 1 zette Dovizioso de aanval in en nam hij de leiding over van Márquez. Het leek erop dat de Repsol Honda coureur het wel prima vond om de koppositie af te staan aangezien hij uitgebreid de tijd nam om zijn concurrent te bekijken.

Ronde 21
Crash voor Tito Rabat, de Spanjaard gaat onderuit in bocht 3.

Ronde 24
Dovizioso en Márquez waren duidelijk aan het pushen aangezien ze ronde na ronde hun beste sectortijden reden. Het leek erop dat het wederom op de laatste ronde zou aankomen voor de twee rivalen. Quartararó reed een eenzame race op de derde plaats en Rossi werd daarachter nu serieus onder druk gezet door de Spanjaarden Viñales en Rins.

Ronde 26
Bij het ingaan van bocht 7, een ongebruikelijke plaats, zette Márquez de aanval in en ging voorbij aan Dovizioso. De Italiaan probeerde twee bochten later te counteren maar hij ging wijd waardoor de verdedigend kampioen de koppositie kon vasthouden.

Ronde 27
Dovizioso probeerde het opnieuw bij het ingaan van bocht 1 maar wederom ging hij wijd en kon Márquez direct terugslaan. De Spanjaard was nu zichtbaar aan het pushen om een klein gaatje te slaan en daarmee een nieuwe aanval van de Italiaan te voorkomen.

Ronde 28
Het was een herhaling van een ronde eerder aangezien Dovizioso wederom aanviel bij het ingaan van bocht 1 en wijd ging. Hij was echter niet bereid om genoegen te nemen met de tweede plaats en zette alles op alles om de aansluiting te behouden.

Het zou een sensationele laatste ronde worden met Dovizioso die naarstig op zoek was naar een plaats om aan te vallen. De Italiaan bewaarde zijn manoeuvre tot de allerlaatste bocht en wist door middel van een zeer knappe uitremactie aan de binnenkant voor bij te gaan aan Márquez. De Honda coureur kon niet meer counteren waardoor Dovizioso als leider op weg ging naar de finishlijn. Het was deel twee van de sensationele strijd die het tweetal in 2017 op de Red Bull Ring voerde en opnieuw kwam de Italiaan als winnaar uit de bus.

Quartararó reed een ijzersterke race en kwam als derde over de streep om daarmee zijn derde podiumfinish van het jaar te behalen. Hij wist het Yamaha fabrieksduo achter zich te houden waarbij Rossi vierde werd en Viñales als vijfde finishte. Slechts 0,021 seconde daarachter kwam Rins als zesde over de streep met verder Bagnaia, top KTM coureur Oliveira, Petrucci en Morbidelli in de top tien.

In het kampioenschap verliest Márquez vijf punten voorsprong maar deze bedraagt nog steeds 58 punten. De Repsol Honda coureur heeft een totaal van 230 punten voor Dovizioso met 172 en Petrucci met 136. Rins staat vierde met 124 voor Yamaha coureurs Rossi (103), Viñales (102) en Quartararó (92).

Het volgende MotoGP evenement is in het weekend van 23, 24 en 25 augustus op Silverstone in Groot-Brittanië.

 

Handige links myWorld Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App