Dovizioso wint sensationele MotoGP seizoensopener na duel met Márquez

7
motogp-podium-qatar
MotoGP podium Qatar 2019 | foto© Nico Schneider

Andrea Dovizioso heeft voor het tweede jaar op rij de eerste MotoGP race van het jaar gewonnen op het Losail International Circuit in Qatar. In een zinderende race met een grote kopgroep kwam het opnieuw aan op de laatste bocht in een duel met Marc Márquez waarbij de Italiaan op identieke wijze als winnaar uit de bus kwam. Cal Crutchlow werd derde in zijn eerste race na zijn opgelopen blessure, Alex Rins was smaakmaker en werd uiteindelijk vierde terwijl Valentino Rossi sterk terugkwam en als vijfde over de streep kwam. Polesitter Maverick Viñales stelde teleur en eindigde als zevende. 

Zondagavond om 20:00 uur lokale tijd, 18:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten op groen voor de allereerste MotoGP race van het seizoen en het slotstuk van de dag op het Losail International Circuit in Qatar. 113 dagen na de race in Valencia was het lange wachten voorbij en gingen de MotoGP coureurs 22 ronden lang de strijd aan om de eerste winnaar van 2019 te worden. De lichten rond het circuit midden in de woestijn brandden fel en de omstandigheden waren behoorlijk gunstig, met name vergeleken met de lastige omstandigheden op zaterdagavond dankzij een buitentemperatuur van 18°C en een baantemperatuur van zo’n 19°. Ook was de stevige en koele wind, die zaterdagavond een grote rol van betekenis speelde, nu niet aanwezig.

Een interessant feit was het verschil in de bandenkeuze bij de verschillende coureurs. De drie coureurs op de eerste startrij, Maverick Viñales, Andrea Dovizioso en Marc Márquez, kozen voor een medium-medium combinatie terwijl Danilo Petrucci besloot een zachte voorband en een zachte achterband onder zijn Ducati te laten monteren.

Voor Fabio Quartararó ging het vóór de start al mis. De slechts 19-jarige MotoGP debutant kreeg te maken met technische problemen op de grid en moest daardoor starten vanuit pit lane.

Ronde 1
Het was Andrea Dovizioso die, wellicht dankzij het ‘holeshot device’, het beste wist te starten en als leider de eerste bocht in ging voor merkgenoot Jack Miller en Marc Márquez. Daarachter waren het de Honda’s van Cal Crutchlow en Takaaki Nakagami terwijl polesitter Maverick Viñales in de eerste twee bochten veel plaatsen verloor en terugviel naar de zesde positie. Daarachter reden Suzuki coureurs Joan Mir en Alex Rins met Aleix Espargaró en Danilo Petrucci die de top tien compleet maakten. Valentino Rossi wist in de eerste ronde al enkele plaatsen te winnen en op te klimmen naar de twaalfde positie.

Ronde 2
Dovizioso wist de koppositie vast te houden terwijl Márquez aanklopte bij Miller en aanviel voor de tweede positie. De Australiër gaf zich echter niet zo makkelijk gewonnen en sloeg terug. Aan het einde van de ronde gebeurde vervolgens iets wel heel opmerkelijks. Het leek erop dat het schuim op het zitje van zijn Ducati los was komen te zitten waardoor Miller deze er compleet aftrok en vervolgens weggooide. Hierdoor verloor hij veel tijd en viel hij terug naar de dertiende plaats.

Ronde 3
Márquez nam hierdoor de tweede plaats over met Crutchlow en een zeer indrukwekkende Mir achter zich. Rins lag vijfde voor Petrucci, Nakagami en een zeker niet comfortabel lijkende Viñales. Opmerkelijk was ook dat Quartararó, die moest starten vanuit pit lane, op dit moment de snelste coureur van het hele veld was.

Ronde 4 
Dovizioso kon niet wegrijden van de achtervolging en had Márquez, Rins, Mir, Crutchlow en Petrucci kort achter zich zitten. Enkele tienden daarachter reden Monster Yamaha coureurs Viñales en Rossi voor Morbidelli en een weer naar voren gekomen Miller.

Ronde 5
Rins liet zien dat hij, ondanks een ietwat teleurstellend weekend, hoorde bij de sterkste coureurs van het veld. Eerst moest Márquez eraan geloven en nam de Suzuki coureur de tweede plaats over waarna hij aan het einde van de ronde opnieuw aanviel en zelfs de leiding overnam van Dovizioso. Echter wist de Ducati coureur dankzij de hoge topsnelheid van de machine terug te slaan en de koppositie weer over te nemen.

Ronde 6
Het gevecht ging door en opnieuw viel Rins aan. Dovizioso wist telkens te counteren maar hierdoor verloren ze tijd ten opzichte van de achtervolging. De eerste negen coureurs waren slechts anderhalve seconde van elkaar verwijderd.

Ronde
Dovizioso leek het niet erg te vinden dat Rins de leiding opnieuw overnam aangezien de Italiaan graag zijn banden wilde sparen en het tempo van de Spanjaard zonder al te veel moeite wist te volgen. Ook Márquez leek tevreden met de derde positie en wachtte af tot de fase van de race waar het echt om ging. MotoGP debutant Mir wist zich op dit moment van de race knap te handhaven op de vierde positie terwijl hij Petrucci, Crutchlow, Viñales, Rossi en Morbidelli kort achter zich had rijden in een uit negen coureurs bestaande kopgroep.

Ronde 10
Nadat Dovizioso op het rechte stuk voorbij was gegaan aan Rins sloeg de Spanjaard opnieuw terug. Ook Petrucci leek zijn ritme inmiddels gevonden te hebben en passeerde Mir en Márquez om zodoende de derde positie in handen te nemen.

Ronde 11
Binnen enkele seconden viel Rins terug van de eerste naar de vierde plaats dankzij een inhaalactie van Dovizioso op het rechte stuk en een agressieve inhaalactie van Márquez waardoor de Suzuki coureur van zijn lijn moest en Petrucci er ook aan voorbij kon. Márquez zag dat hij Dovizioso niet moest laten wegrijden en haakte aan bij de Italiaan.

Ronde 13 
Rins liet het er echter niet bij zitten en viel weer aan bij Petrucci om vervolgens de derde positie over te nemen. Ondanks dat Dovizioso en Márquez intussen een marge van een halve seconde hadden opgebouwd leek de Suzuki coureur er niet al teveel moeite mee te hebben om het gat te dichten en had al gauw de aansluiting weer te pakken.

Ronde 15
Door dat Rins het gat had dichtgereden hadden ook Petrucci en Crutchlow de aansluiting weer met enkele tienden daarachter Mir, Viñales en Rossi. Rins viel vervolgens aan bij Márquez maar de Repsol Honda coureur kon dankzij zijn vernieuwde Honda motorblok weer voorbij aan zijn landgenoot.

Ronde 17
Rins liet wederom zien niet vies te zijn van een beetje duwen en trekken en ging opnieuw voorbij aan Márquez. Crutchlow nam vervolgens de vierde positie over van Petrucci terwijl Rossi ook iets gevonden leek te hebben en achtereenvolgend teamgenoot Viñales en Mir passeerde waardoor hij de zesde plaats in handen had.

Ronde 19
Het tempo ging omhoog en Márquez had de tweede plaats achter Dovizioso weer ingenomen van Rins. De nog altijd geblesseerde Crutchlow hield het knap vol op de vierde positie terwijl enkele tienden daarachter Petrucci en Rossi duelleerden om de beste Italiaan te worden.

Ronde 20
Dovizioso en Márquez probeerden een gat te slaan maar werden nauwlettend in de gaten gehouden door Crutchlow en Rins, waarbij laatstgenoemde een fout had gemaakt bij het ingaan van bocht 1 en daardoor terug was gevallen naar de vierde positie. Rossi had afgerekend met Petrucci en ging nu op jacht naar de top vier coureurs voor hem.

Ronde 21
Halverwege de ronde maakte Dovizioso een fout waardoor Márquez voor het eerst in de wedstrijd aan kop reed. Rossi had het gat aanzienlijk weten te dichten richting de top vier waardoor zijn kansen op een podium nog niet waren verkeken.

Ronde 22
Het zou wederom aankomen op de laatste ronde waarbij het duel om de overwinning wederom tussen Dovizioso en Márquez ging. De Italiaan reed aan kop maar Márquez deed er duidelijk alles aan om een inhaalactie in te zetten. Zijn Honda schoof alle kanten op en bij het ingaan van bocht 10 viel de Spanjaard aan. Dovizioso wist meteen te counteren en in de daaropvolgende bochten reed Márquez zichtbaar op de absolute limiet. Net als in 2018 kwam het aan op de laatste bocht waarbij Márquez een ultieme poging deed maar wijd ging en Dovizioso meteen weer kon terugslaan. Op topsnelheid richting de finishlijn kon de Ducati niet meer worden achterhaald en was het een bijna identieke finish vergeleken met 2018. Opnieuw won Dovizioso en was het Márquez die slechts 0.023 seconde tekort kwam op de overwinning.

De heldhaftige Crutchlow, zijn eerste race sinds de heftige blessure in Australië, mocht mee naar het podium door als derde over de streep te komen. De knokkende Rins eindigde uiteindelijk als vierde met de 40-jarige Rossi, die startte als veertiende, achter zich op de vijfde plaats. Petrucci kwam als zesde over de finish en was hier zichtbaar zeer teleurgesteld door met een eveneens teleurstellende vanaf pole vertrekkende Viñales daarachter. Mir werd de beste rookie op de achtste plaats met Takaaki Nakagami en Aleix Espargaró in de top tien. Jorge Lorenzo eindigde zijn Honda debuut als dertiende.

Dat deze race historisch close was bleek door te kijken naar de cijfers. Johann Zarco finishte als vijftiende, slechts vijftien seconde van de winnaar waardoor het de kleinste marge ooit is voor de puntenscorers in een Grand Prix.

Opmerkelijk was nog dat Andrea Iannone achterop de KTM van Zarco naar de pitbox moest worden gebracht aangezien hij in de uitloopronde onderuit was gegaan.

Het volgende MotoGP weekend is op 29, 30 en 31 maart op het Termas de Rio Hondo circuit in Argentinië.


Handige links VisitQatar Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App