Drie uit drie voor dominante Razgatlioglu in Magny-Cours, Van der Mark achtste

2299
Racewinnaar Toprak Razgatlioglu leidt WorldSBK race 2 in Magny-Cours voor Jonathan Rea en Scott Redding | foto© Randy van Maasdijk

Toprak Razgatlioglu heeft op zondagmiddag ook WorldSBK race 2 gewonnen op het Circuit de Nevers Magny-Cours. Na een openingsfase vol spektakel was de Yamaha coureur uiteindelijk het sterkst voor Jonathan Rea en Scott Redding. Michael van der Mark kwam als achtste over de finish.

Zondagmiddag om 14:00 uur gingen de lichten uit voor race 2 van de World Superbike klasse over 21 ronden op het Circuit de Nevers Magny-Cours. Het was warm op het Franse circuit met veel zon en een buitentemperatuur van zo’n 29°C, een groot contrast vergeleken met de zeer regenachtige raceweekenden aldaar in de afgelopen jaren.

Dankzij zijn sensationele overwinning in de Superpole race mocht Toprak Razgatlioglu vanaf pole position starten in deze race voor Jonathan Rea en Alex Lowes, Michael van der Mark startte vanaf de zesde plaats.

Razgatlioglu startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Rea en Lowes. De turkse coureur ging wijd in bocht 2 maar uiteindelijk wist hij als laatste te remmen bij het ingaan van de Adelaide Hairpin en hield hij de koppositie vast. Lowes had kortstondig de tweede plaats overgenomen maar zijn sterkere Kawasaki teamgenoot liet dat niet gebeuren, Rea sloeg meteen weer terug.

Scott Redding was heel goed gestart en kwam naar de vierde plaats in de openingsronde voor Andrea Locatelli en Michael van der Mark. Daarachter reden Michael Rinaldi, Chaz Davies, Leon Haslam en Álvaro Bautista in de top tien.

Het was duidelijk dat Rea zo gauw mogelijk voor Razgatlioglu wilde komen om de Yamaha coureur zo niet weg te kunnen laten rijden. In de tweede ronde in viel de zesvoudig wereldkampioen in bocht 9 aan en nam hij de koppositie over. Redding had daarachter afgerekend met Locatelli en reed kort achter het leidende tweetal op de derde plaats. Ook Van der Mark kende een goede openingsfase en ging voorbij aan Rinaldi en Locatelli waardoor hij naar P4 kwam.

In diezelfde tweede ronde ging het mis voor Alex Lowes, in bocht 6 kwam hij ten val en betekende dat het einde van zijn race.

In de vierde ronde besloot Razgatlioglu dat het weer tijd was om aan te vallen, bij het aanremmen voor de Adelaide Hairpin wist de Turkse coureur zijn concurrent te passeren. Het was duidelijk wat de werkwijze van Rea was in deze race, de Noord-Ier wilde hoe dan ook voorop rijden om zijn titelconcurrent niet te laten wegrijden. Doordat dit niet de snelste manier was om rond het Circuit de Nevers Magny-Cours te gaan kon Redding de aansluiting vinden, zo’n anderhalve seconde daarachter reed Van der Mark op de vierde plaats.

In de zesde ronde was er een angstaanjagend moment voor Van der Mark. Locatelli raakte zijn remhendel waardoor het voorwiel even blokkeerde. Een witte rookwolk kwam van de voorband af maar de Nederlander wist zijn BMW M 1000 RR overeind te houden, wel viel hij hierdoor terug naar de zevende plaats.

Naarmate de race vorderde was het duidelijk dat Rea en Razgatlioglu opnieuw oppermachtig waren. Redding kon het hoge tempo niet volgen. In de tiende ronde viel Razgatlioglu andermaal aan in de Adelaide Hairpin. Toch kreeg Rea het voor elkaar om opnieuw terug te slaan, in bocht 14 (Chateaux d’Eau) worstelde hij zijn Kawasaki langs de Yamaha van Razgatlioglu. Het was werkelijk een kampioensstrijd.

Razgatlioglu kopieerde zijn inhaalactie weer een ronde later, ditmaal wist hij Rea voor te blijven. Hij voerde het tempo in de daaropvolgende ronden op en het was aan de zesvoudig wereldkampioen om bij te blijven. Met nog vijf ronden te gaan ging het bijna mis voor Rea, hij verloor even de voorkant van zijn Kawasaki maar dankzij een pijlsnel reflex kon hij de machine overeind houden.

Dit leek het beslissende moment te zijn van de race want Rea viel een seconde terug ten opzichte van de Turkse WK leider. Richting de slotfase van de race werd deze achterstand alleen nog maar groter en was het voor Razgatlioglu zaak om de race uit te rijden.

De Yamaha coureur bleef foutloos en zorgde daarmee voor een nagenoeg perfect weekend in Magny-Cours. Met drie zeges uit drie races deelde Razgatlioglu ongetwijfeld een mentale tik uit aan zesvoudig wereldkampioen Rea die in alle drie races tweede werd. Redding reed op zondagmiddag zijn beste race van het weekend en kwam als derde over de streep.

De vierde plaats werd opgeëist door Locatelli voor Davies en Bautista. Rinaldi werd zevende voor de onfortuinlijke Michael van der Mark op P8. Garrett Gerloff en Tom Sykes maakten de top tien compleet.

Een crash was er nog voor Leon Haslam, hij ging onderuit in bocht 7 (Nürburgring chicane).

Razgatlioglu is na Rea en Bautista de derde coureur die drie races in een weekend weet te winnen (ingevoerd in 2019). Hiermee staat hij nu op 373 punten en heeft hij 13 punten voorsprong op Rea (360) en 75 punten op Redding (298).

Het volgende World Superbike raceweekend vindt in het weekend van 17 t/m 19 september plaats op het Circuit de Barcelona-Catalunya.