Jonathan Rea heeft zijn indrukwekkend verlopen seizoen zaterdagavond in Qatar afgesloten met een klinkende overwinning. De vijfvoudig wereldkampioen wist na Race 1, de Superpole Race namelijk ook Race 2 van de Motul Qatar Round op zijn naam te schrijven. Ondanks dat Chaz Davies en Alvaro Bautista in deze race de Kawasaki coureur lang partij konden geven moest het Ducati duo in de slotfase passen en genoegen nemen met de plaatsen twee en drie. Michael van der Mark kende opnieuw een lastige race, een race die hij afsloot met de zevende plaats.

Zaterdagavond om 20:00 uur gingen op het Losail International Circuit in Qatar de lichten op groen voor de laatste WorldSBK race van het seizoen 2019.

Bij de start was het Alvaro Bautista die het snelst weg was en de leiding nam maar al na een paar bochten was het Jonathan Rea die de leiding over wist te nemen en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Bautista , Alex Lowes, Leon Haslam en Michael van der Mark terwijl de in Nederlandse dienst rijdende Loris Baz zijn start compleet verprutste en na in bocht één wijd te zijn gegaan ver terugviel in het veld, zo ver dat hij zelfs als laatste zijn race moest vervolgen.

In de tweede ronde was het Bautista die meteen weer terugsloeg en even weer aan de leiding kwam, Rea sloeg echter meteen weer terug terwijl Lowes, Van der Mark, Toprak Razgatlioglu en Chaz Davies even daarachter een verbeten strijd uitvochten voor de derde plaats in de race.

Rea en Bautista wisten vervolgens iets afstand te nemen van de rest van het veld terwijl Davies naar de derde plaats wist te komen en op zijn beurt iets afstand wist te nemen van Van der Mark, Lowes, Razgatlioglu en Leon Haslam die zich inmiddels ook in deze strijd kwam melden.

Bautista voerde de druk op bij de aan de leiding rijdende Rea, het tweetal wisselde een aantal keren van positie waardoor niet veel later Davies de aansluiting wist te vinden bij de twee mannen vooraan het veld. Iets daarachter wisten Van der Mark en Lowes zich op hun beurt iets los te rijden van de eveneens met elkaar duellerende Haslam en Razgatlioglu.

Halverwege de 17 ronden tellende race had Bautista het heeft in handen genomen en werd het duidelijker en duidelijker dat de twee Ducati coureurs de overwinning niet zo maar cadeau wilden geven aan de Kawasaki coureur die door ook deze race te winnen opnieuw een record zou vestigen wat betreft het aantal overwinningen in één seizoen.

Maar Rea liet zich niet zo maar het kaas van het brood eten en nam niet veel later gewoon weer de leiding over met in zijn kielzog twee loerende Ducati coureurs. Iets verder naar achteren wist Van der Mark een klein gaatje te slaan op zijn teamgenoot die het schijnbaar lastig had. Dat resulteerde er vervolgens in dat Haslam de vijfde plaats van Lowes over wist te nemen op het moment dat Razgatlioglu het tempo van de drie mannen niet meer kon volgen en een gaatje moest laten vallen.

Lowes herpakte zich een ronde later weer waarna hij prompt zowel Haslam als ook Van der Mark weer wist te passeren. De jarige Van der Mark liet het er vervolgens niet bij zitten en wist met een aantal brutale aanvalspogingen zijn vierde plaats terug te veroveren.

Vooraan het veld leken Bautista en Davies met nog vier ronden te gaan definitief de strijd voor de overwinning op te moeten geven nadat Rea even een tandje bijschakelde en zich binnen een paar ronden twee seconden los wist te rijden van het tweetal.

In de slotfase nam Davies het heft in handen, passeerde zijn teamgenoot om in een nog laatste poging het verschil met de aan de leiding rijdende Rea dicht te rijden maar deze aanval kwam duidelijk te laat.

Rea controleerde de laatste ronden als vanouds en pakte na 17 ronden zijn derde zege van het weekend. Davies passeerde als tweede de finish net voor Bautista en de in de slotfase uit de groep weggereden Lowes.

De strijd voor de vijfde plaats werd er eentje om van te smullen. Terwijl Haslam, Razgatlioglu en Van der Mark flink met elkaar in de slag waren wisten Laverty en Baz twee ronden voor het einde nog de aansluiting te vinden bij dit drietal.

Na diverse positiewisselingen trok Razgatlioglu in deze groep aan het langste eind en passeerde als vijfde de finish voor Laverty, Van der Mark en Baz. Laatstgenoemde zal zich de komende dagen nog wel een aantal keren achter de oren krabben vanwege zijn erbarmelijk slechte start. De Fransman baande zich van de zeventiende plaats in de eerste ronde met indrukwekkende rondetijden een weg door het veld naar voren om uiteindelijk op 16 seconden van de winnaar als achtste de finish te passeren.

Haslam moest na een verbeten strijd genoegen nemen met de negende plaats terwijl Sandro Cortese deze laatste race van het seizoen afsloot met de laatste plaats binnen de top tien.

Marco Melandri reed een onzichtbare laatste race alvorens hij zijn helm aan de wilgen gaat hangen, de Italiaan passeerde als zeventiende en voorlaatste de finish.

Eindstand kampioenschap
De titel was al enige tijd in het bezit van Rea, Bautista had de tweede plaats voor dit weekend al veiliggesteld maar het was Lowes die de strijd om derde plaats in het kampioenschap in zijn voordeel wist te beslissen. Van der Mark werd uiteindelijk vierde terwijl Razgatlioglu genoegen moest nemen met de vijfde plaats maar als troost wel de titel van de beste Independent Team coureur in ontvangst mocht nemen.