Dubbel voor Byrne op Brands Hatch

244
shane-shakey-byrne
#67 Shane Shakey Byrne | foto© Be Wiser Ducati

Het MCE British Superbike kampioenschap was afgelopen weekend voor de tweede keer dit seizoen actief op het circuit van Brands Hatch. Het werd een succesvol weekend voor Shane Byrne die beide races wist te winnen.

In tegenstelling tot enkele maanden geleden werd nu gebruikt gemaakt van het zogenaamde GP circuit wat een stuk langer is dan het Indy circuit wat tijdens het eerste bezoek op Brands Hatch werd gebruikt.

In de Superpole toonde Luke Mossey zich nog een fractie sneller dan Byrne maar de Be Wiser Ducati rijder had bij het vallen van de finishvlaggen twee keer de neus voor.

Race 1
In de eerste race moest Byrne van ver komen. “Shakey” verprutste zijn start en kwam pas als negende uit de eerste ronde.

Mossey pakte kopstart voor Haslam en Tommy Bridewell. Een pittige crash van Fillip Backlund zorgde echter al snel voor een safety car procedure. De Zweed bleef gelukkig ongedeerd en toen het veld opnieuw werd losgelaten kwam Byrne snel naar voren.

Mossey verdedigde zich met hand en tand maar met name Tommy Bidewell had zijn zinnen gezet op de leiding in de race en wist die ook over te nemen. Halverwege de race was er een kopgroep ontstaan van vier rijders aangevoerd door Bridewell met in zijn kielzog Leon Haslam, Luke Mossey en Shane Byrne.

Net over de helft van de 20 ronden durende race zette Byrne aan en passeerde Mossey. Twee ronden later maakte Haslam een foutje waardoor Byrne binnendoor kon komen waarna de aanval ingezet kon worden op leider Bridewell.

Byrne ging het gevecht aan met Bridewell waarbij de Bennets Suzuki rijder iets teveel risico nam en in de laatste ronde onderuit ging. Byrne liet zich niet meer verschalken en won de race voor Haslam en Mossey. Jason O’Halloran pakte de vierde plaats voor Lee Jackson en Broc Parkes. Dan Linfoot werd zevende gevolgd door Richard Cooper, Christian Iddon en de tegenvallende James Ellison.

Race 2
In de tweede race kende Byrne opnieuw een slechte start waarbij hij opnieuw terugviel naar een negende plaats. Jason O’Halloran deed dat beter en pakte kopstart voor Leon Haslam en Luke Mossey.

In de tweede ronde ging Mossey voorbij aan Haslam terwijl ook James Ellison stevig aandrong bij Kawasaki teamgenoot Haslam en vervolgens ook wist te passeren. Ook Bridewell bemoeide zich weer nadrukkelijk met de strijd om de kop maar moest in de achtste ronde de Suzuki met pech aan de kant zetten waardoor zijn weekend met een dubbele nulscore in mineur eindigde.

Halverwege de race had Byrne de aansluiting met de kopgroep weer bewerkstelligd waarna een kapotte BMW van Michael Laverty zorgde voor een safetycar procedure. Bij de herstart pakte Haslam de leiding maar Byrne kende opnieuw een zeer sterk slot van de race waarin hij van de vierde plaats in enkele ronden doorschoof naar de leiding om opnieuw als winnaar over de meet te komen.

Achter Byrne wist Haslam een keihard gevecht met O’Halloran nipt in zijn voordeel te beslissen waarmee “Pocket Rocket” voor de tweede keer op deze zondag als tweede de finishlijn wist te passeren. Achter Jason O’Halloran pakte Glenn Irwin de vierde plaats voor Richard Cooper, Lee Jackson, Luke Mossey, Dan Linfoot, James Ellison en Christian Iddon.

Overige categorieën & Nederlanders
In het bijprogramma waren zoals altijd diverse Nederlandse rijders actief. In de Hel Performance Moto3 klasse ontbraken Mike Brouwers en Vasco van der Valk door blessures. Brian Slooten trainde zich naar een prima zesde startpositie direct gevolgd door Jorel Boerboom.

De beide races kenden eenzelfde podium waarbij Charly Nesbitt twee keer won Josh Owens en Jake Archer. Brian Slooten pakte in de eerste race een prima zesde plaats en liet daar een zevende plaats op volgen in de tweede race.

Jorel Boerboom werd negende in de eerste race en kwam in de tweede race helaas niet aan de finish. Thomas de Vries kwam als 13e en 18e over de finish wat een 12e en een 13e plaats betekende in de Moto3 GP klasse. Tasia Rodink kwam als 29e en 25e over de meet en dat betekende een 18e en een 16e plaats in diezelfde Moto3 GP klasse.

In de Pirelli National Superstock 600 race pakte Scott Deroue een prima zesde plaats. De MV Agusta rijder vertrok vanaf de tiende startpositie en wist zich gedurende de race keurig op te werken naar de genoemde zesde plaats waarmee Deroue weer 10 punten aan zijn totaal mocht toevoegen.

In de Superstock 1000 klasse pakte Kevin van Leuven een 19e plaats en werd Nadieh Schoots als 25e afgevlagd.