Dubbele British Superbike overwinning voor O’Halloran in Race 2 en 3 op Donington Park

937
Jason O'Halloran (22) in duel met Kyle Ryde (77) - Donington Park | © McAMS Yamaha

Jason O’Halloran heeft op zondag de tweede en derde British Superbike race op Donington Park gewonnen. In beide races was de Australiër na strijd in de openingsfase het sterkst voor Bradley Ray en Lee Jackson.

Na een spannende eerste British Superbike race op zaterdag werden er op zondag nog twee races verreden op Donington Park. De zon scheen en de temperatuur was aangenaam op het Engelse circuit waardoor er hard gereden kon worden.

Race 2
Jason O’Halloran startte vanaf pole position en had meteen de leiding in handen voor Bradley Ray en Kyle Ryde. Daarachter waren het Glenn Irwin, Lee Jackson en Christian Iddon. Ray nam de leiding over in de tweede ronde en even later ging ook Ryde voorbij aan O’Halloran.

Ryde zou echter niet veel later hard ten val komen waarbij zijn Yamaha YZF-R1 vrijwel volledig afgeschreven was. Dit zorgde ervoor dat Ray een grote voorsprong had terwijl Jackson op dat moment voorbij was gegaan aan Glenn Irwin voor de derde plaats.

Langzaam maar zeker wist O’Halloran het gat naar Ray dicht te rijden en aan het eind van de elfde ronde viel hij aan. Er ontstond een kopgroep met O’Halloran, Ray en Jackson terwijl daarachter voor de vierde positie gestreden werd door Christian Iddon, Leon Haslam, Rory Skinner en regerend kampioen Tarran Mackenzie.

O’Halloran kon een kleine marge opbouwen richting Ray terwijl Jackson het hoge tempo van de twee Yamaha coureurs niet kon volgen. Uiteindelijk kwam O’Halloran met een voorsprong van zo’n anderhalve seconde als winnaar over de streep en behaalde hij zijn eerste overwinning van het seizoen. Ray werd tweede met Jackson daarachter op de derde plaats. Peter Hickman reed een ijzersterke slotfase en werd vierde, verder eindigden Haslam, Mackenzie, Iddon, Skinner, Vickers en Brookes in de top tien.

Race 3
Polesitter Kyle Ryde startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Rich Energy OMG Racing Yamaha teamgenoot Bradley Ray en Lee Jackson. Rory Skinner reed op de vierde plaats voor Peter Hickman en Jason O’Halloran, verder waren het Leon Haslam, Glenn Irwin, Christian Iddon en Tarran Mackenzie in de top tien.

Skinner reed een sterke openingsfase en wist achtereenvolgend af te rekenen met Hickman, Jackson en Ray. Bij het ingaan van de vierde ronde voerde Ray een zeer indrukwekkende inhaalmanoeuvre uit in de eerste bocht waarbij hij in één keer van de derde naar de eerste plaats kwam.

Ray had een goed tempo en kon een gaatje slaan richting de concurrentie. Skinner schoof in de vijfde ronde op naar de tweede plaats ten koste van Ryde en zette de achtervolging op Ray in. Jason O’Halloran was op dit moment ook sterk en was opgeklommen naar de derde plaats.

In de zesde ronde kwam de Safety Car de baan op vanwege een zware crash. Leon Haslam en Glenn Irwin waren onderuit gegaan in Craner Curves waarbij de Kawasaki van Haslam volledig verwoest was. Het bleek een high-sider te zijn van Haslam waarbij Irwin de machine niet meer kon ontwijken. Peter Hickman had op dit moment een technisch probleem en viel ver terug, even later zou hij zijn BMW M 1000 RR in de pitbox parkeren.

Nadat alles weer was opgeruimd ging de Safety Car in de tiende ronde naar binnen en werd de race hervat. Ray was hierdoor natuurlijk zijn opgebouwde voorsprong kwijtgeraakt en had Skinner, Ryde, O’Halloran en Jackson kort achter zich zitten.

O’Halloran probeerde in de elfde ronde voorbij te gaan aan Skinner maar de Schotse coureur kon counteren. Een ronde later probeerde O’Halloran het opnieuw en ditmaal slaagde hij er wel in om de tweede plaats over te nemen. Ray was inmiddels alweer ontsnapt en had een marge van meer dan een seconde.

O’Halloran had een beter tempo en wist dit gat vrij gauw dicht te rijden. In de zeventiende ronde zette hij een knappe inhaalactie in bij het ingaan van Coppice en nam hij de leiding over. Drie ronde later viel de Australiër aan en nam hij de leiding over van Ray. Jackson was op dit moment opgeklommen naar de derde positie met daarachter Ryde, Skinner en Iddon.

O’Halloran bleef foutloos en kwam wederom als winnaar over de streep. Ray werd tweede maar vergrootte zijn voorsprong in het kampioenschap, Jackson mocht wederom mee naar het podium. Skinner werd vierde voor Ryde en Iddon, daarachter maakten Tom Sykes, Josh Brookes, Danny Buchan en Chrissy Rouse de top tien compleet.

In het kampioenschap staat Ray aan de leiding met 158 punten, O’Halloran is nu opgeschoven naar de tweede plaats met 130 punten. Jackson staat derde met 125 punten.

Nederlanders
Ook kwamen de Nederlanders weer in actie in de verschillende support klassen. Jaimie van Sikkelerus werd negende in de tweede British Supersport race, Tomás de Vries kwam als 22e over de streep en werd daarmee zevende in de GP2 klasse. Jorel Boerboom kwam in de tweede Superstock 1000 race als 29e over de finish terwijl Luuk de Ruiter dertiende werd in de British Junior Supersport 300 klasse. In de Honda British Talent Cup streed Kiyano Veijer wederom mee voor de overwinning en na een crash op zaterdag mocht hij nu mee naar het podium door als derde te finishen. In het kampioenschap staat hij ook derde.

Het volgende British Superbike evenement is pas over vier weken vanwege de twee weken durende Isle of Man TT die volgende week van start gaat. In het weekend van 17 t/m 19 juni wordt de vierde ronde van het British Superbike kampioenschap verreden op Knockhill in Schotland.