Dubbele IDM ronde begint aanstaande maandag op de Sachsenring

344
Pepijn Bijsterbosch (55) was de snelste Nederlander in de IDM Superbike 1000 op Assen | Foto credit: Damon Teerink

Volgende week staat er een dubbele IDM ronde op het programma. De coureurs beginnen maandag en dinsdag op de Sachsenring. Vervolgens komt het IDM in het weekend in actie op de Lausitzring. Racesport.nl blikt vooruit op de tweede IDM ronde van het seizoen 2020 op de Sachsenring.

Half augustus begon het seizoen 2020 van het Deutsche Internationale Motorradmeisterschaft (IDM) op het TT Circuit Assen. Er waren vele Nederlandse successen want zo stuurden Victor Steeman, Glenn van Straalen en Melvin van der Voort naar een overwinning op hun thuiscircuit. Het IDM seizoen wordt verder afgewerkt in Duitsland, te beginnen met bijzondere ronde die aanstaande maandag en dinsdag wordt verreden op de Sachsenring. De IDM Zijspannen zijn tijdens dit evenement niet van de partij. De Northern Talent Cup komt wel in actie voor hun allereerste races in dit gloednieuwe kampioenschap.

IDM Superbike 1000
Voor het IDM kampioenschap is het lang geleden dat ze op de Sachsenring in actie kwamen. Veel rijders hebben dan ook weinig tot geen ervaring met dit circuit. Iemand die wel goede herinneringen aan de Sachsenring heeft is Jonas Folger. De 27-jarige Duitser werd daar namelijk in 2017 tweede in de MotoGP wedstrijd achter Marc Marquez. Met in het achterhoofd dat Folger de twee races in Assen op overtuigende wijze wist te winnen, is hij dan ook de grote favoriet voor de komende ronde op de Sachsenring. De enige coureur die nog enigszins in de buurt kon blijven was de tweevoudig kampioen Ilya Mikhalchik. Achter de twee koplopers waren de onderlinge verschillen aanmerkelijker kleiner. Er wordt in de groep van plaats drie tot de laatste puntenposities enorm hard gereden in het seizoen 2020. Florian Alt deed dit het beste in Assen met twee derde plaatsen. De Nederlandse inbreng zal komen van Pepijn Bijsterbosch, Danny van der Sluis en Ricardo Brink. Bijsterbosch bouwde zijn weekend in Assen knap op en kwam steeds verder naar voren. In de races finishte Bijsterbosch als vijfde en zesde. Van der Sluis liet ook een goede indruk achter met twee knappe top-tien klasseringen op zijn thuiscircuit. Brink was minder tevreden met zijn tiende en elfde plaats, maar wist zich gedurende het weekend wel goed te verbeteren. De drie Nederlanders maken ook deel uit van de grote groep die zal strijden voor een top-vijf tot een klassering aan de rand van de punten.

IDM Supersport 600
Zowel voor veel rijders in de IDM Supersport 600 als IDM Supersport 300 klasse is de Sachsenring vrij onbekend, ook zeker voor de Nederlanders. De Nederlanders in de IDM Supersport 600 klasse begonnen in ieder geval erg sterk aan het seizoen 2020. De meest opvallende coureur was Victor Steeman. De coureur van het nieuwe team Lentink Sports Racing stond na alle trainingssesies op ht TT Circuit Assen bovenaan op de tijdlijst en won ook op overtuigende wijze de eerste wedstrijd. Doordat Steeman in de tweede race vanuit leidende positie onderuit ging, gaat hij niet aan de leiding in het kampioenschap. De tweede race werd gewonnen door Glenn van Straalen, maar die was in de eerste race gecrasht. Sander Kroeze was het meeste constante van allemaal en behaalde twee tweede plaatsen, waardoor de coureur van SWPN het klassement na twee races aanvoert. Naast Kroeze, Steeman en Van Straalen scoorden ook Luca Grunwald en Max Enderlein veel punten in Assen. Martin Vugrinec was ook snel, maar hij kende weinig geluk waardoor de Kroaat op achterstand staat. Naast de Nederlanders die streden voor de winst lieten ook Dion Otten, Milan Merckelbagh en Jeroen Hilster een goede indruk achter. Dit drietal was op hun thuiscircuit in de race voor een positie aan de rand van de top-vijf. Joep Overbeeke is de zevende vaste Nederlandse deelnemers en hij wist in Assen ook twee keer punten te scoren.

IDM Supersport 300
De meest opvallende coureur in deze categorie tijdens de eerste ronde van het seizoen was Melvin van der Voort. De 15-jarige werd de jongste winnaar in de IDM Supersport 300 categorie door alleen weg te rijden in de eerste race. In de tweede race kwam Van der Voort niet weg en finishte achter de Australiër Harry Khouri en Rick Dunnik op een derde plaats. Van der Voort gaat aan leiding in het kampioenschap, maar met Dunnik, Colin Velthuizen en Ruben Bijman heeft Nederland vier titelkandidaten in huis. De buitenlandse concurrentie in Assen kwam voornamelijk van Khouri, Marvin Siebdrath en van de Belg Luca de Vleeschauwer. Thom Molenaar maakte dit jaar de overstap vanuit de Yamaha R3 Cup. Op een KTM wist Molenaar zich knap te handhaven aan de rand van de voorste en finishte twee keer in de top-tien. De 300 wedstrijden staan garant voor spektakel en sensatie tot aan de finishstreep en dat was in Assen niet anders. De verschillen in de tweede race waren enorm klein, want de top-vier kwam binnen één tiende van een seconde van elkaar over de finish.

Northern Talent Cup
De Northern Talent Cup is een compleet nieuwe klasse met jonge talenten uit Noord-Europa die met een KTM Moto3 motor tegen elkaar in actie gaan komen. De races op de Sachsenring is de allereerste ronde van dit gloednieuwe kampioenschap. Een competitie die door Dorna is opgezet om jong talent een opstap te bieden. Afgelopen weekend vond op het circuit van Oschersleben de eerste test plaats. In totaal staan er 24 vaste rijders aan de start, waaronder drie Nederlanders. De Duitser Noel Malvin Willemsen klokte de rapste tijd gedurende de twee testdagen. Kas Beekmans is het meest ervaren van de Nederlanders en was ook het snelste van de oranje equipe in Oschersleben. Maik Duin en Damian Boessenkool zijn de andere Nederlanders. Voor de races op de Sachsenring hebben Thije Ligtermoed en Jur Wattel van de BB64 Academy een wildcard gekregen.

Handige links IDM Sachsenring 2020:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.