Dubbele winst voor Jake Dixon op Knockhill

173
dixon
Twee keer winst voor Jake Dixon | foto© British Superbike Championship

Zondagmiddag tijdens de vierde ronde van het British Superbike Championship in Knockhill heeft Jake Dixon beide Superbike races op zijn naam weten te schrijven. De 21-jarige Brit had hiervoor nog nooit een British Superbike race gewonnen.

Afgelopen weekend vond er na 6 weken weer eens een British Superbike evenement plaats. De reden van deze lange onderbreking was dat er twee grote road-racing evenementen plaatsvonden waar ook enkele British Superbike coureurs aan deelnamen, namelijk de North West 200 en de Isle of Man TT.

Tijdens de vrije training op vrijdagmiddag waren enkele coureurs al hard ten val gekomen waardoor het startveld niet compleet was. Leider in de tussenstand Leon Haslam liep een hersenschudding op en mocht daardoor niet van start gaan. Glenn Irwin (winnaar Superbike race North West 200) brak zijn arm als gevolg van een highsider en was zodoende ook uitgeschakeld voor de rest van het weekend. Christian Iddon was de derde coureur die hard onderuit ging en daarbij ontstond een zeer grote en diepe vleeswond op zijn arm waaraan later zelfs een operatie aan te pas moest komen.

Op zaterdagmiddag was het Luke Mossey die de poletijd zette en zondagmiddag in race 1 vanaf de eerste plaats mocht starten.

Race 1
Ondanks dat het Mossey was die zaterdag de snelste tijd had neergezet was het Jake Dixon die vanaf de tweede plaats vanaf de eerste bocht de leiding overnam en deze de gehele race niet meer uit handen gaf. De RAF Regular and Reserves Kawasaki coureur kon sterke en constante rondetijden neerzetten en bleef zo buiten bereik van zijn tegenstanders. Uiteindelijk was het Luke Mossey die de tweede plaats opeiste en daarmee de leiding in het kampioenschap overnam, aangezien Haslam niet aan de start verscheen. De 39-jarige Shane ‘Shakey’ Byrne wist als derde te finishen. Jason O’Halloran behaalde de vierde plaats op de nieuwe Honda CBR1000RR Fireblade net voor de als vijfde geëindigde Taylor MacKenzie. Peter Hickman, Bradley Ray, John Hopkins, Sylvain Guintoli, Lee Jackson en Michael Laverty maakten de top 10 compleet.

Race 2
Wederom was het Luke Mossey die vanaf de eerste plaats mocht starten. Niet omdat de JG-Speedfit Kawasaki coureur zaterdag de pole had neergezet, maar dankzij de snelste raceronde in race 1. Ditmaal was het opnieuw Jake Dixon die de leiding vroeg in de wedstrijd overnam, maar nu kon de Brit niet het gat slaan zoals dat in de eerste race wel gebeurde. In een felle strijd met Mossey, Ellison en Byrne belandde Dixon op de vierde plaats, maar wist dankzij vlijmscherpe inhaalacties in de laatste twee ronden naar voren te komen. Hiermee behaalde de jonge Brit niet alleen zijn eerste maar ook meteen zijn tweede zege in het British Superbike kampioenschap. James Ellison finishte als tweede waarbij huidig BSB-kampioen Shane Byrne de laatste podiumplaats mocht bezetten. Luke Mossey kwam als vierde over de streep. Josh Brookes eindigde als vijfde, waarna Dan Linfoot, Jason O’Halloran, Michael Laverty, Peter Hickman en Billy McConnell de top 10 compleet maakten.

Nederlanders
In het HEL Performance British Motostar Championship voor Moto3 machines waren Jorel Boerboom en Mike Brouwers de Nederlanders die aan de start verschenen. Zaterdagmiddag kwalificeerde Boerboom zich als veertiende terwijl Brouwers de zeventiende tijd had neergezet. In race 1 haalde Boerboom helaas de eindstreep niet dankzij een valpartij, terwijl Brouwers als tiende wist te finishen. In race 2 was het een zevende plaats voor Boerboom en een negende plaats voor Brouwers.

Het volgende British Superbike evenement is in het weekend van 30 juni t/m 2 juli en zal plaatsvinden op Snetterton.

Volledige uitslagen: British Superbikes Knockhill