Ilya Mikhalchik heeft hele goede zaken gedaan in de titelstrijd op Most. Mikhalchik won beide races, terwijl concurrent Julian Puffe in beide races ten val kwam. Pepijn Bijsterbosch scoorde een keurige tweede plaats in de tweede race.

Na de regenachtige kwalificaties was het droog en warm tijdens de IDM Superbike races op zondag. Erwan Nigon mocht in de eerste race vanaf pole position vertrekken voor Ilya Mikhalchik en Alessandro Polita. Bobby Bos had zich als zesde gekwalificeerd voor de wedstrijden en Pepijn Bijsterbosch mocht vanaf plaats elf de eerste race aanvangen. Ricardo Brink had door verkeerde tactische keuze geen tijd kunnen zetten op een goed zo als droge baan en hij moest daardoor als negentiende en laatste aan de eerste race beginnen.

Race 1: Mikhalchik scoort belangrijke zege, Bijsterbosch vierde
Polesitter Nigon pakte in de eerste ronde de leiding voor Mikhalchik. Brink kende vanaf de laatste positie een sterke openingsronde en kwam als elfde door, net voor Bos die terugviel naar plaats twaalf. Mikhalchik passeerde in de tweede ronde Nigon. Bijsterbosch had ook een hele goede openingsfee en wist zich in de tweede ronde al op te werken naar plaats vier. In de derde ronde maakte Julian Puffe, die voorafgaand aan de race aan de leiding ging in het kampioenschap met negen punten voorsprong op Mikhalchik, een fout waardoor hij terugviel naar de laatste plaats. Een ronde ging het met een crash mis voor Nigon. Polita nam de tweede plaats over met Bijsterbosch in zijn achterwiel. Ook Marc Moser, Stefan Kerschbaumer en Brink waren aangehaakt. Aan kop wist Mikhalchik weg te rijden. Bijsterbosch nam in de negende ronde de tweede plaats over. In dezelfde ronde kwam er een einde aan de opmars van Brink toen de SWPN-coureur ten val kwam.

Na zestien ronden kwam Mikhalchik als winnaar over de eindstreep. Een belangrijke zege, want hij  nam met deze 25 punten de leiding in het kampioenschap over van Puffe, zeker omdat de Duitser in de voorlaatste ronde ook nog eens ten val kwam. Moser wist zich in de slotfase op te werken naar de tweede plaats. Bijsterbosch verloor in de slotfase de laatste podiumplaats aan Polita. Kerschbaumer werd vijfde. Jan Buhn wist zich vanaf een achttiende startplaats op te werken naar een zesde positie in de einduitslag. Bos kwam als tiende over de eindstreep achter Toni Finsterbusch, Daniel Kartheininger en Philipp Gengelbach.

Race 2: Mikhalchik wint voor een zeer sterk rijdende Bijsterbosch
De podiumgangers van de eerste race moesten in omgekeerde volgorde vanaf de derde startrij vertrekken. Dit betekende dat Bijsterbosch vanaf pole mocht starten. Bos vertrok vanaf rij vier en Brink moest net als in de eerste race vanaf de laatste plaats starten. Bijsterbosch kende een goede openingsronde en lag aan de leiding bij de eerste doorkomst aan de leiding. Bijsterbosch kreeg collega BMW-coureurs Buhn en Milhalchik achter zich aan.

Mikhalchik ging vervolgens voorbij aan de Nederlander, maar Bijsterbosch kon knap volgen. Buhn viel volgens terug met technische problemen en viel niet veel later uit. Puffe zijn weekend kon nog slechter, want ook in de tweede race kwam hij ten val. Doordat Bijsterbosch zo goed bijbleef, reed hij ruim weg bij de strijd om plaats drie. Mikhalchik won opnieuw en staat nu ineens 41 punten los in de titelstrijd op Puffe. Bijsterbosch werd heel knap tweede en staat daardoor nu derde in de titelstrijd. De strijd om plaats drie werd gewonnen door Moser voor Polita, Kerschbaumer en Nigon. Brink wist zich vanaf de laatste startplaats op te werken naar plaats acht. Bos kwam als twaalfde over de finish in de tweede race.

De IDM Supersport 600, IDM Supersport 300 en IDM Zijspannen rijden vandaag ook wedstrijden in het Tsjechische Most. De verslagen van deze races volgen in een artikel. De volgende ronde van het IDM kampioenschap is van 6 t/m 8 september op het TT Circuit Assen.

 

Handige links IDM Most 2019:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App