Dubbele zege voor Folger, tweemaal top-tien voor Brink op de Lausitzring

85
Ricardo Brink en Pepijn Bijsterbosch zaten beide IDM Superbike races kort bij elkaar | Foto credit: Damon Teerink

Jonas Folger blijft ongeslagen in de IDM Superbike klasse met twee zeges op de Lausitzring. Ilya Mikhalchik en Florian Alt werden in beide races tweede en derde. Ricardo Brink scoorde twee top-tien klasseringen en Pepijn Bijsterbosch werd in beide races elfde.

Zondag werd de vijfde en zesde race van het IDM Superbike 1000 seizoen verreden. Ondanks dat de Lausitzring nieuw terrein was voor Jonas Folger, wist hij net als op het TT Circuit Assen en de Sachsenring alle trainingssessies aan te voeren. Naast Folger mochten Ilya Mikhalchik en Florian Alt ook vanaf de eerste startrij vertrekken. De tweede startrij werd gevormd door Erwan Nigon, Vladimir Leonov en Dominic Schmitter. Pepijn Bijsterbosch zette een tiende tijd in de kwalificaties en Ricardo Bink mocht vanaf vijfde startrij op plaats veertien de eerste race aanvangen. De grote afwezige was Bastien Mackels. De Belg kwam vrijdag hard ten val met een highsider en liep daarbij een breuk in zijn hand op.

Race 1
Er stond in de race ook geen maat op Folger. De Yamaha-coureur pakte kopstart en wist zich gelijk wat los te rijden van Mikhalchik. De Oekraïner wist op zijn beurt ook gelijk afstand te nemen ten opzichte van de strijd om plaats drie. Bijsterbosch kwam na de eerste ronde als tiende door. Brink had een goede start en lag achter zijn Nederlandse collega op plaats elf. De strijd om de derde plaats was in de eerste helft van de race wel interessant om naar te kijken. Dit gevecht ging tussen Nigon, Leonov en Alt.

Aan kop reed Folger onbedreigd naar zijn vijfde zege op rij. Het verschil met Mikhalchik op de finishlijn was zeven seconden. Ook Mikhalchik reed een strakke race, want hij had een voorsprong van twaalf seconden opgebouwd naar nummer drie Alt. Nigon kon Alt in de slotfase niet volgen, maar wist wel Leonov voor te blijven. Schmitter finishte als zesde voor Marc Moser en Alessandro Polita. Brink reed ook een knappe race. De SWPN-coureur koos op de racedag voor een ander type voorband en dit pakte goed uit. Brink reed een aanzienlijk beter tempo en wist in de loop van de race Bijsterbosch en Stefan Kerschbaumer te passeren, waardoor hij negende werd. Bijsterbosch finishte als elfde.

Race 2
Folger begon aan de tweede race met een voorsprong van 38 punten op Mikhalchik en 46 punten op Alt. Wanneer Folger in de tweede race het verschil tot 50 punten of meer kon brengen op beide rijders, dan kon hij zich al vroegtijdig kampioen noemen. Dit drietal moest wel vanaf de derde startrij vertrekken, vanwege de gridregels voor de tweede race. Nigon, Leonov en Schmitter stonden op de voorste startrij. Brink mocht met Moser en Polita vanaf de tweede startrij vertrekken. Bijsterbosch stond op de vierde startlinie.

Bij de eerste doorkomst gebeurde er iets bijzonders, want het was de eerste ronde in het seizoen 2020 dat Folger niet als leider doorkwam. Het was Leonov die de leiding pakte. Folger ging wat wijd in de eerste bocht, maar met een aantal waanzinnige acties reed hij binnen anderhalve ronde van plaats zes naar twee. Ook zijn concurrent Mikhalchik ging hij voorbij en Folger zette de achtervolging op Leonov. De Rus moest er ook al snel aan geloven. Mikhalchik wist ook zijn teamgenoot Leonov te passeren en kwam naar de tweede plaats. Bij Folger kwam niemand meer in de buurt, waarmee hij ongeslagen blijft in 2020. Kampioen is Folger nog niet, want Mikhalchik finishte als tweede. Alt scoorde zijn tweede podium van de dag door opnieuw derde te worden. De spannende strijd om plaats vier werd beslist in het voordeel van Schmitter voor Leonov en Nigon. Polita werd zevende.

Brink verloor bij de start twee plaatsen en kwam als achtste door bij de eerste doorkomst. De SWPN-coureur voerde geruime tijd een groepje aan voor plaats acht, waar ook Bijsterbosch deel van uitmaakt. In de loop van de race kwamen Moser en Kerschbaumer voorbij aan Brink. Wel scoorde de Yamaha-coureur zijn tweede top-tien klassering van de dag door net voor Bijsterbosch als tiende te finishen. Voor Bijsterbosch betekende dit zijn tweede elfde plaats van de dag.

Over twee weken (25 t/m 27 september) kan Folger de titel veilig stellen tijdens de IDM seizoensfinale op de Hockenheimring. De voorsprong op Mikhalchik bedraagt nu 43 punten. Maar eerst komt Folger volgende week in actie met een wildcard in de World Superbike op het cicuit van Catalunya.

Handige links IDM Lausitzring 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App