Het protest dat Aprilia, Honda, KTM en Suzuki tijdens de MotoGP race in Qatar indienden is door het MotoGP Hof van Beroep afgewezen. De door Ducati gebruikte achterbrug spoiler op de machines van Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci en Jack Miller is legaal. Dovizioso blijft hiermee winnaar van de eerste MotoGP race van 2019.

Tijdens de MotoGP-race bij de seizoensopener in Qatar op 10 maart 2019 zijn er technische protesten betreffende het gebruik van een apparaat (spoiler) op de Ducati machines ingediend bij de FIM MotoGP Stewards.  Team Suzuki Ecstar tekende protest aan tegen #43 Jack Miller (Ducati), Repsol Honda Team tegen #4 Andrea Dovizioso (Ducati) en Red Bull KTM Factory Team en Aprilia Racing Team Gresini tegen #9 Danilo Petrucci (Ducati).

De protesterende teams waren van mening dat het apparaat (achterbrugspoiler) in de eerste plaats een aërodynamisch effect had en daarom niet zou voldoen aan de in de MotoGP geldende en onderling afgesproken technische regels. Na een eerste hoorzitting werden enkele uren later de vier protesten door de ter plaatse zijnde MotoGP Stewards afgewezen.

Dezelfde vier teams tekenden vervolgens beroep aan tegen het besluit van de MotoGP Stewards. De zaak werd in overeenstemming met art. 3.3.3.3.2 van het reglement doorverwezen naar het MotoGP Hof van Beroep.

Na een hoorzitting in Mies (Zwitserland) op vrijdag 22 maart heeft het MotoGP Hof van Beroep het volgende verklaard:

  • De beroepen van Team Aprilia, Team Suzuki, Team Honda en Team KTM zijn ontvankelijk verklaard.
  • De voorlopige uitslagen van de wedstrijd worden hiermee bevestigd en als definitief verklaard.
  • Het verzoek om het apparaat (de achterbrugspoiler) illegaal te verklaren en het gebruik ervan in toekomstige wedstrijden te verbieden, werd afgewezen.

Tegen deze beslissing kan nog beroep worden aangetekend bij het Hof van Arbitrage van de Sport (CAS) in Lausanne Zwitserland. Dit dient echter, overeenkomstig artikel 3.9 van het FIM Grand Prix-reglement, te gebeuren binnen binnen 5 dagen.

Download of bekijk het volledige en officiële FIM document via onderstaande link:  
MotoGP_Court_of_Appeal_decision_against_Ducati_aerodynamic_devices

Een echte motivatie van het besluit wordt er nog niet genoemd. Als Racesport.nl redactie zullen we z.s.m. meer duidelijkheid proberen te krijgen van betrokken partijen. We houden jullie op de hoogte.


Handige links VisitQatar Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App