Jack Miller en Danilo Petrucci azen beiden voor 2020 op een plaats in het officiële Ducati MotoGP Team. Maar blijft de 28-jarige Italiaan of maakt de momenteel voor Pramac Racing uitkomende Miller na dit seizoen de overstap? Binnenkort, na afloop van de Catalaanse Grand Prix, valt de beslissing.

Voor Jack Miller en Danilo Petrucci tellen momenteel niet alleen maar hun eigen prestaties, natuurlijk zijn deze belangrijk maar de Australiër en de Italiaan zijn ook in een onderlinge strijd verwikkeld wie komend seizoen de teamgenoot wordt van Andrea Dovizioso binnen het officiële Ducati MotoGP fabrieksteam.

Petrucci tekende voorafgaand aan het huidige seizoen een éénjarige overeenkomt bij Ducati om dit seizoen als teamgenoot op te treden van Dovizioso en binnen het Ducati Team de plaats in te nemen van de naar Honda vertrokken Jorge Lorenzo. De verwachtingen bij zowel de 28-jarige Italiaan als ook bij de Ducati managers waren hooggespannen, maar tijdens de eerste vier Grand Prix weekenden moest Petrucci nog duidelijk zijn meerdere erkennen in zijn teamgenoot en wist hij nog geen enkele keer op het podium te eindigen. Tot zijn eigen grote opluchting kwam hier het afgelopen weekend in Le Mans verandering in. Na een spannend duel met zijn eigen teamgenoot eindigde Petrucci als derde achter winnaar Marc Marquez en zijn teamgenoot.

Ducati Sporting director Paolo Ciabatti: “Het was erg belangrijk dat Danilo in Le Mans op het podium stond, hij heeft precies gedaan wat er van hem gevraagd is. Hij moet met de voorsten meestrijden zonder gekke dingen te doen. Iedereen binnen Ducati werd een beetje nerveus na de eerste vier races, maar nu heeft hij laten zien wat hij in huis heeft.”

Petrucci en Dovizioso zijn niet alleen teamgenoten tijdens de Grand Prix weekenden, het tweetal traint tussen de races door ook veel samen en ook tijdens de voorbereidingen op het seizoen werkte het tweetal vaak samen. Een ideale situatie voor het Ducati management nadat men een jaar geleden nog wel eens in moest grijpen als Dovizioso en Lorenzo elkaar weer eens niet altijd even lief een aardig vonden en hun ongenoegen via de media uitten.

Maar of de eerste podiumplaats van Petrucci in  Le Mans voldoende is om ook komend seizoen de teamgenoot te zijn van Dovizioso is nog niet duidelijk. De Italiaan heeft namelijk concurrentie van Jack Miller, de Australiër die momenteel uitkomt voor Pramac Racing maar wel net als Petrucci onder contract staat rechtstreek bij de Ducati fabriek, die elke mogelijkheid aangrijpt om kenbaar te maken dat zijn doel is om na dit seizoen de overstap te maken naar het officiële Ducati MotoGP fabrieksteam.

Na drie keer een zesde plaats in Qatar, Argentinië en Austin, een vijfde plaats in Jerez en een derde plaats in Le Mans heeft Petrucci met 57 gescoorde WK punten en een vijfde plaats in de tussenstand van het kampioenschap weliswaar de beste papieren (Miller kwam in Qatar en Jerez niet aan de finish, behaalde in Austin een derde plaats, werd in Argentinië en Le Mans vierde en bezet na vijf races met gescoorde 42 punten de zesde plaats in de tussenstand).

Maar hoe de stand ook moge zijn, de komende twee races worden erg belangrijk voor het tweetal. Ciabatti heeft beiden namelijk laten weten dat de twee komende races in Mugello en Catalunya erg belangrijk worden wat betreft hun toekomst binnen Ducati.

Paolo Ciabatti: “Danilo heeft net als Jack dezelfde druk, beiden hebben een eenjarig Ducati contract en ze hebben daarnaast hetzelfde doel: eentje wil promoveren naar het fabrieksteam, de ander wil er blijven. We zullen kijken hoe de komende twee races gaan verlopen en daarna de situatie bekijken en een beslissing nemen.”

Mocht Ducati beslissen Miller te laten promoveren dan betekent het niet dat er binnen Ducati geen plaats meer zal zijn voor Petrucci. De kans bestaat dat de Italiaan dan terug zal keren naar zijn vorige werkgever Pramac Racing. Kortom, dan zou er een rijdersruil plaatsvinden en lijkt het erop dat o.a. Alex Marquez – de Spanjaard sprak in Le Mans met Pramac Racing – opnieuw naast de boot zal vallen als het gaat om een overstap van de Moto2 naar de koningsklasse.

 

Handige links SHARK Helmets Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App