Dunlop evenaart McGuinness met 23 Isle of Man TT-overwinningen na zege in Superbike race

4636
Michael Dunlop ter hoogte van de Creg-ny-Baa | © Adam McMahon

Michael Dunlop heeft zondagmiddag de zes ronden durende Superbike race gewonnen van de 2023 Isle of Man TT. De 34-jarige Noord-Ier behaalde zijn 23e TT-overwinning en staat daarmee op gelijke hoogte met John McGuinness.

Na een prachtige trainingsweek en twee spannende races op zaterdag voor de Supersport en Sidecar categorieën stond zondagmiddag de Superbike TT race op het programma op het Isle of Man. Met het nieuwe tijdschema is het dit jaar de eerste keer dat er op zondag op het Isle of Man geracet wordt.

Zoals al de hele week het geval is waren de weersomstandigheden ook nu weer perfect op het Isle of Man met een blauwe lucht, felle zonneschijn en een buitentemperatuur van zo’n 20°C. De zondag begon met de ‘Legacy Lap’ waarbij duizenden motorrijders samenkwamen om een ronde over de ruim zestig kilometer lange Snaefell Mountain Course te rijden ter nagedachtenis aan de coureurs die door de jaren heen overleden zijn.

Vervolgens werd er om 13:30 uur lokale tijd een warm-up ronde gereden door de coureurs die dat graag wilden voorafgaand aan de zware en veeleisende Superbike race over zes ronden. Michael Dunlop, winnaar van de Supersport race op zaterdag, vond dat niet nodig en besloot zijn energie te sparen voor de race.

Om 14:40 uur lokale tijd, 15:40 uur Nederlandse tijd begon de race en was het de Australiër Davo Johnson met startnummer 1 die als eerste vertrok om aan de race van ruim 364 kilometer te beginnen.

Het was echter Michael Dunlop die het beste uit de startblokken kwam. Bij het eerste meetpunt in Glen Helen was de Noord-Ier het snelst en nam hij daarmee de leiding in handen alhoewel Dean Harrison slechts 0,145 seconde langzamer was. Davey Todd was derde op dat moment op 1,2 seconde van Dunlop, daarachter waren het Peter Hickman, James Hillier en John McGuinness.

Dunlop pushte flink in zijn openingsronde en ter hoogte van het tweede meetpunt in Ballaugh bedroeg zijn voorsprong al ruim drie seconden richting Harrison. In Ramsey breidde hij dat uit naar 4,5 seconden en ter hoogte van de Bungalow was het al 5,4 seconden.

Bij het passeren van start / finish aan het eind van de eerste ronde reed Dunlop aan de leiding met ruim zes seconden voorsprong op Harrison, vijf seconden daarachter was Peter Hickman opgeschoven naar de derde plaats ten koste van Todd. Met een ronde van 134,519 mph gemiddeld had Dunlop op dat moment een nieuw ronderecord gereden in de Superbike klasse. Hickman leek problemen te hebben met zijn quickshifter wat hem tijd koste, na afloop van de race bleek hij ook nog problemen te hebben met zijn remmen.

In de tweede ronde verhoogde Dunlop tempo met als doel de concurrentie te breken. Aan het eind van die tweede ronde moesten de coureurs allemaal naar binnen voor een pitstop, er moet dan hard geremd worden voor de ingang van pit lane wat dan ten koste gaat van de rondetijd. Ondanks dat reed Dunlop een ronde van 135,046 mph waarmee hij het Superbike record nog eens verscherpte. Op dit moment had hij een marge van ruim 14 seconden opgebouwd richting Harrison en twintig seconden richting Hickman.

Nadat de coureurs hun pitstop hadden uitgevoerd, waarin getankt moet worden en in de meeste gevallen ook een achterband wordt gewisseld, gingen ze meteen de baan weer op voor de derde ronde van deze Superbike TT race. Hickman en Todd hadden elkaar op de baan gevonden waardoor zij naast elkaar pit lane ingingen voor hun stop. Gelukkig konden ze allebei hun eigen team zonder problemen vinden.

De pitstop van Dunlop was drie seconden langzamer dan die van Harrison waardoor de Engelsman dus weer inliep. Ter hoogte van het eerste meetpunt in Glen Helen bedroeg de marge 13 seconden maar het leek Dunlop niet van de wijs te brengen.

Aan het eind van de derde ronde had Dunlop zijn voorsprong richting Harrison weer vergroot naar ruim achttien seconden met Hickman daarachter op 23 seconden. James Hillier reed op dat moment op de vierde plaats voor James Coward en John McGuinness, ondanks de intervallen van tien seconden reden deze drie coureurs dicht bij elkaar op de Mountain Course.

Voor Davey Todd kwam de race ten einde na drie ronden, de Milenco by Padgetts Honda coureur stuurde zijn Honda naar binnen vanwege een technisch probleem.

Dunlop hield het tempo hoog in de vierde ronde en reed 134,192 mph gemiddeld waardoor hij zijn voorsprong vergrootte naar 22 seconden richting Harrison. De coureurs kwamen voor de tweede keer naar binnen voor een pitstop waarna ze de baan op gingen voor de laatste twee ronden van deze race.

Dunlop wist dat hij een grote voorsprong had en liet het tempo enigszins inzakken terwijl Harrison en met name Hickman op dit moment steeds sneller werden. Aan het eind van de vijfde ronde was Dunlop de leider met ruim zeventien seconden voorsprong op Harrison terwijl Hickman zijn achterstand had teruggebracht naar 19 seconden, daarmee was hij slechtst twee seconden verwijderd van Harrison.

Ter hoogte van het eerste meetpunt in Glen Helen was het nog Dunlop voor Harrison en Hickman maar in Ballaugh had Hickman de tweede plaats overgenomen van Harrison. De marge naar Dunlop bedroeg nu nog maar vijftien seconden en aan zijn rondetijden te zien was Hickman bezig met een record.

Ter hoogte van Ramsey was de achterstand van Hickman op Dunlop nog maar elf seconden en ter hoogte van de Bungalow was dit teruggebracht naar 8,9 seconden. De eindsprint van Hickman kwam echter te laat en Dunlop gaf de race niet meer uit handen.

Na zes ronden kwam Dunlop wederom als winnaar over de streep met een totale racetijd van 01:43’10,088, een nieuw racerecord. De 34-jarige Noord-Ier behaalde zijn 23e Isle of Man TT overwinning en komt daarmee op gelijke hoogte met John McGuinness. Het is voor het eerst sinds de Superbike TT race in 2018 dat Dunlop weer een 1000cc race wint.

Hickman reed een fenomenale ronde en kwam uiteindelijk als tweede over de streep op slechts 8,2 seconden van Dunlop. Met een ronde van 135,445 mph gemiddeld reed hij de snelste ronde van de race en een nieuw Superbike TT ronderecord, hiermee was hij slechts 0,047 seconde verwijderd van zijn eigen legendarische recordronde in de Senior TT race van 2018. Na afloop in een interview met Manx Radio TT gaf Hickman aan dat hij dus problemen had met de quickshifter en dat zijn BMW M 1000 RR hevig schudde. Dit zorgde ervoor dat hij op sommige plekken geen remmen had en in de meeste gevallen zeer vroeg moest remmen. Dat hij dan alsnog deze geweldige rondetijd heeft gereden is absurd, als het FHO Racing team deze problemen heeft opgelost zit er dus nog meer in.

Het verhaal van de race was zeer vergelijkbaar met de Supersport  TT race van zaterdagmiddag omdat het nu opnieuw Dunlop was die won voor Hickman die in de laatste ronde Harrison had verschalkt voor de derde plaats. De Kawasaki coureur had een ijzersterke race gereden maar moest wederom zijn meerdere erkennen in Dunlop en Hickman.

James Hillier werd vierde op ruim twee minuten van Harrison met daarachter Jamie Coward op een knappe vijfde plaats. De 51-jarige John McGuinness werd zesde voor de dit jaar teruggekeerde Josh Brookes met Dominic Herbertson daarachter op de achtste plaats. Voor een zeer geëmotioneerde Herbertson, bekend van de podcast Chasin’ the Racin’ die vorig jaar zijn beste vriend Chrissy Rouse verloor als gevolg van een crash in een British Superbike race op Donington Park, ging een langgekoesterde wens in vervulling met een rondetijd van boven de 130 mph gemiddeld.

Michael Rutter werd negende op de prachtig klinkende Honda RC213V-S, Shaun Anderson maakte de top tien compleet en werd ook lid van de 130 mph club.

In de laatste ronde was er een crash van Jonathan Perry ter hoogte van de Creg-ny-Baa, verdere uitvallers waren David Datzer, Timothee Monot, Ryan Cringle, Rennie Scaysbrook, Erno Kostamo, Xavier Denis en Rob Hodson.