Dunlop wint ook tweede Supersport TT race met nieuw ronderecord boven de 130 mph

3271
Michael Dunlop met de 'Spirit of Ecstasy' trofee en het 130 mph bord | © Isle of Man TT Races

Michael Dunlop heeft woensdagmiddag de tweede Supersport TT race gewonnen en daarmee zijn 25e Isle of Man TT overwinning behaald. De Noord-Ier reed van begin tot eind aan de leiding maar werd flink onder druk gezet door Peter Hickman, beide coureurs wisten de magische grens van 130 mph te doorbreken op hun Supersport machines.

Woensdagmiddag om 14:00 uur lokale tijd, 15:00 uur Nederlandse tijd werd de tweede Supersport race verreden van de 2023 Isle of Man TT. Nadat de dag begon met een frisse wind en bewolking waren de omstandigheden in de middag weer uitstekend met een fel schijnende zon en een blauwe hemel.

Nadat hij op dinsdag wel deelnam aan de Superstock race besloot Conor Cummins op woensdag weer af te zien van deelname aan de Supersport race. De inwoner van het Isle of Man lag afgelopen weekend in het ziekenhuis met een virusinfectie en is daar nog niet volledig van hersteld, toch wist hij dinsdagmiddag als zevende te eindigen in de Superstock race.

Woensdagmiddag om 14:00 uur lokale tijd was het dus tijd voor de tweede Supersport race onder gunstige omstandigheden en andermaal was het Michael Dunlop die het beste uit de startblokken kwam. Ter hoogte van het eerste meetpunt in Glen Helen had hij de leiding in handen voor Dean Harrison, ook al was het verschil tussen de twee slechts 0,113 seconde. Peter Hickman nam de derde positie in handen voor Davey Todd en James Hillier.

Dunlop was er wederom op gebrand om de wedstrijd zo gauw mogelijk in het slot te gooien waardoor hij zijn voorsprong bij het tweede meetpunt in Ballaugh al had uitgebreid naar 2,6 seconden richting Harrison. In Ramsey was het al 5,2 seconden en bij het passeren van de Bungalow was het 6,5 seconden waardoor Dunlop een comfortabele marge had opgebouwd. Voor James Hillier kwam de race ten einde in het gedeelte richting Ramsey vanwege technische problemen.

Aan het eind van de eerste ronde was Dunlop de leider met 6,6 seconden marge richting Harrison en 9 seconden richting Hickman. Davey Todd was opgeklommen naar de vierde positie voor Jamie Coward, laatstgenoemde was op de weg ingehaald door Dunlop en gebruikte deze gelegenheid om een sleepje te pakken van de zeer snelle en ervaren Noord-Ier.

In de tweede ronde verhoogde Dunlop het tempo en leek hij op weg naar de eerste ronde boven de 130 mph gemiddeld op een Supersport machine. Bij het derde meetpunt in Ramsey had Hickman de tweede plaats overgenomen van Harrison maar zijn achterstand naar Dunlop was ruim twaalf seconden.

Aan het einde van de tweede ronde was het tijd voor de pitstops. De meeste coureurs, waaronder Dunlop, lieten hun achterband niet wisselen en kwamen dus alleen voor een volle tank brandstof.

In de derde ronde bleef de volgorde Dunlop-Hickman-Harrison maar Hickman had zijn achterstand naar Dunlop verkleind naar acht seconden. Hierdoor kwam het aan op de laatste ronde waarin beide coureurs geschiedenis zouden schrijven.

Hickman was sneller in de eerste sector naar Glen Helen en had zijn achterstand teruggebracht naar 7,8 seconden. Dunlop kreeg dit door via één van de pitboards die hij onderweg kreeg en antwoordde, de Noord-Ier liet vervolgens de snelste sectortijden noteren.

Uiteindelijk kwam Dunlop aan het eind van de vierde ronde over de finish en had hij in die laatste ronde een gemiddelde snelheid van 130,403 (17’21.604): een nieuw ronderecord en de eerste coureur die de barrière van 130 mph wist te verbreken op een Supersport machine.

Hickman kwam enkele tientallen seconden later over de streep en kon ondanks een zeer indrukwekkende laatste ronde niet tippen aan de snelheid van Dunlop. Met een ronde van 130,219 wist Hickman ook de barrière van 130 mph te verbreken maar uiteindelijk was zijn racetijd ruim negen seconden langer dan Dunlop waardoor hij als tweede eindigde. Harrison werd net als in de eerste Supersport, Superbike en Superstock races derde achter de twee sterkste coureurs van deze TT tot dusver. Met een laatste ronde van 129,697 mph gemiddeld wist Harrison wel het oude ronderecord te verbreken maar kwam hij net tekort voor die magische 130 mph ronde.

Davey Todd werd in deze race best of the rest op de vierde plaats, Jamie Coward eindigde als vijfde. Forest Dunn werd negentiende op de Yamaha YZF-R6 van het Never be Clever Racing, Rhys Hardisty eindigde als 26e in de herkenbare kleuren van het Nederlandse team.

Donderdag staat de tweede rustdag van deze Isle of Man TT gepland, vrijdag wordt er weer geracet met de tweede Superstock race om 11:45 uur lokale tijd (12:45 uur NL-tijd) en de tweede Supertwin race om 14:00 uur (15:00 uur NL-tijd).