De eerste dag van de IDM driedaagse op het TT Circuit Assen werd vrijdag voor de rijders een moeilijke dag door vooral de wisselende weersomstandigheden. Grootste slachtoffer van de dag werd Max Enderlein. De diverse Nederlandse (gast) rijders konden deze dag in elk geval goed meekomen.

De ochtend verliep volledig nat waarbij de regen af en toe met hele grote bakken uit de hemel kwam. Tijdens de middagpauze droogde het circuit op waardoor de belangrijkste klassen in elk geval een (nagenoeg) droge vrije training konden rijden.

Later in de middag stond voor de IDM Supersport 600 klasse de eerste kwalificatietraining op het programma die nog droog begon. Na een kleine tien minuten zorgde een nieuwe regenbui ervoor dat het voor wat betreft het rijden van goede tijden gedaan was. Sander Kroeze stond op dat moment bovenaan en pakte zo de voorlopige pole met daarachter Dennis Lippert en gastrijder Glenn van Straalen die de NIWA Suzuki goed de sporen gaf. Vasco van der Valk pakte de zevende plaats voor een verdere gastrijder in de persoon van Rob Hartog. Scott Deroue zwaait dit weekend zijn been ook weer eens over een 600cc machine en pakte op de Team Hartog Kawasaki de tiende plaats.

Koen Zeelen is weer terug na zijn in Zolder opgelopen blessure en trainde zich naar een voorlopige 15e plaats voor provinciegenoot Milan Merckelbagh. Frank Niemann en Jeroen Hilster zijn de overige deelnemende gastrijders in deze klasse. Hilster trainde zich naar de 25e plaats en Niemann wist helaas geen tijd te zetten in de eerste kwalificatie. Max Enderlein, leider in de tussenstand van het kampioenschap, kwam aan de kwalificatietraining niet eens toe. De Duitser ging in de hele natte eerste vrije training hard onderuit en blesseerde daarbij zijn schouder en brak een sleutelbeen. De onfortuinlijke Duitser is inmiddels al weer onderweg naar huis voor medische behandeling.

Ook de zijspanklasse reed in de namiddag de eerste kwalificatietraining. Op de weer opdrogende baan was Sattler de snelste. Smits trainde zich naar de vierde plaats, Talens naar de zesde en Endeveld naar de achtste positie. Kranenburg (12e), Vermeule (16e) en Weekers (17e) zijn de overige in het voorlopige startveld geklasseerde Nederlandse spannen. Ilse de Haas lukte het onder de moeilijke omstandigheden nog niet om zich te kwalificeren maar zij heeft zaterdag nog een tweede mogelijkheid. Bennie Streuer verschijnt hier helaas niet aan de start vanwege zijn WK-verplichtingen.

In de IDM Supersport 300 klasse liet Victor Steeman zich goed zien met de snelste tijd. In de top tien stonden slechts twee niet Nederlandse rijders. De Supersport 300 klasse rijdt op zaterdag twee kwalificatietrainingen evenals de Superbike 1000 klasse waarin de vier Nederlandse rijders zich tijdens de enige droge training van de dag goed lieten zien. Bobby Bos was met een zesde plaats de beste Nederlander met verder Ricardo Brink (8e) en Pepijn Bijsterbosch (10e) in de top tien. Danny de Boer klasseerde zich als 13e.

 

Handige links IDM Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

 


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App