Eerste MotoGP test Toprak Razgatlioglu aanstaande

8204
toprak-razgatlioglu
Toprak Razgatlioglu | foto© Yamaha Racing

Toprak Razgatlioglu wist in 2021 de wereldtitel te veroveren in het FIM Superbike World Championship. Ondanks een aanbod om de overstap te maken naar de MotoGP klasse zal het Turkse wegracetalent in 2022 opnieuw van start gaan in het op productiemachines gebaseerde wereldkampioenschap. Voor de Yamaha coureur staat er in 2022 echter wel een MotoGP test gepland, en deze lijkt niet lang meer op zich te laten wachten.

Toprak Razgatlioglu zorgde in 2021 niet alleen voor spektakel in het FIM Superbike World Championship met zijn spectaculaire optredens, vele raceoverwinningen, het behalen van de 2021 wereldtitel – de eerste voor Yamaha sinds 2009 – en het beëindigen van de dominantie van Jonathan Rea die de voorgaande zes seizoenen (2015 t/m 2020) de wereldtitel op wist te eisen. De 25-jarige coureur was gedurende het seizoen ook vaak een veelbesproken man aangaande zijn toekomstplannen, dit omdat hij steevast een aanbod van zijn werkgever Yamaha afwees om de overstap te maken naar de MotoGP klasse.

Veel coureurs zouden na het krijgen van een MotoGP aanbod niet veel tijd nodig hebben om een keus te maken. Razgatlioglu en zijn persoonlijk manager Kenan Sofuoglu daarentegen wezen gedurende het 2021 seizoen echter steevast het aanbod af, dit omdat men bezig was met een missie: eerst wereldkampioen worden in de WorldSBK klasse.

Terwijl men bezig was met het voltooien van deze missie – die inmiddels dus geslaagd is – besloot Yamaha andere keuzes te maken, simpelweg omdat men niet langer kon en wilde wachten met het invullen van hun MotoGP plannen voor 2022. Voor Razgatlioglu en zijn manager Sofuoglu geen probleem, men verlengde het contract met Yamaha voor nog een jaar in het FIM Superbike World Championship om zo met startnummer #1 de wereldtitel te kunnen verdedigen. Wel werd er met Yamaha overeengekomen dat Razgatlioglu in 2022 al tijdens een aantal privé testen kennis kan gaan maken met de Yamaha -M1 om vervolgens in 2023 enigszins voorbereidt zijn MotoGP debuut te kunnen gaan maken.

Toprak Razgatlioglu: “Ik zal in 2022 al een paar keer de M1 proberen tijdens een privé test. In 2023 hoop ik vervolgens mijn MotoGP-debuut te gaan maken, ook al richt ik me komend seizoen nog volledig op het verdedigen van mijn titel in het Superbike World Championship.”

Wanneer de MotoGP testen van Razgatlioglu plaats gaan vinden dit jaar is nog niet bekend, maar de kans dat Sofuoglu’s protegé al deze maand zijn debuut gaat maken op een MotoGP machine lijkt steeds waarschijnlijker te worden.

Kenan Sofuoglu: “We plannen een MotoGP privé test en zullen misschien zelfs wel in actie gaan komen tijdens een Official MotoGP Test, dit als de timing ons uitkomt. Een afspraak hebben we nog niet bevestigd, maar ik ga er vanuit dat Toprak al deze winter op een MotoGP-motor zal zitten.”

Yamaha heeft de data van de MotoGP privé testen in 2022 – met o.a. Yamaha MotoGP testcoureur Cal Crutchlow – nog niet bekend gemaakt en zelfs een aantal van deze testdagen zullen niet aangekondigd worden omdat deze achter gesloten deuren zullen plaatsvinden.

De data van de Official MotoGP testdagen van dit jaar zijn echter wel al bekend. Zo staat eind deze maand (31 januari t/m 02 februari) de zogenaamde MotoGP Shakedown Test op het programma, een test op het Sepang International Circuit die uitsluitend toegankelijk is voor de MotoGP testcoureurs en de vijf dit seizoen in de MotoGP klasse debuterende coureurs. Vervolgens staan er nog twee Official MotoGP testen op het programma voordat het 2022 seizoen in het weekend van 04 t/m 06 maart in Qatar van start gaat, en wel op 5 en 6 februari op hetzelfde Sepang International Circuit en van 11 t/m 13 februari op het nieuwe Mandalika International Street Circuit in Indonesië, het onlangs nieuwgebouwde circuit dat in 2022 voor het eerst deel uit zal maken van de MotoGP kalender.

Ondanks dat er nog geen officiële aankondiging is, maar met inachtneming van de woorden van Sofuoglu kunnen we er wel zo goed als zeker vanuit gaan dat Razgatlioglu eind deze maand tijdens de zogenaamde MotoGP Shakedown Test in Maleisië zijn debuut gaat maken op de Yamaha M1 MotoGP machine.Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter