Na 25 jaar komt er een einde aan de samenwerking tussen Honda Europe en Ten Kate Racing. Honda zal dinsdagmiddag tijdens de EICMA in Milaan haar nieuwe WorldSBK plannen voor komend seizoen bekend gaan maken, het in Nieuwleusen gevestigde bedrijf komt in deze nieuwe plannen niet meer voor en zal daar geen rol meer in spelen.

Het nieuws dat er een einde komt aan de samenwerking tussen Honda Europe en het in Nieuwleusen gevestigde Ten Kate Racing komt voor velen als een totale verrassing, niet alleen voor de fans, de insiders binnen de WorldSBK paddock maar zeker ook bij het in Nieuwleusen gevestigde tuningsbedrijf dat de afgelopen 25 jaar Honda ademde en de Japanse fabrikant maar liefst tien wereldtitels bezorgde.

Wat is er aan de hand?
Honda (HRC) was niet als officieel fabrieksteam vertegenwoordigd in het World Superbike kampioenschap. De Honda-activiteiten binnen het op productiemachines gebaseerde wereldkampioenschap werden vertegenwoordigd door Honda Europe. Honda Europe had op zijn beurt een overeenkomst met Ten Kate Racing voor de uitvoering van het WorldSBK project.

Inmiddels is bekend geworden dat de Honda bazen in Japan (HRC) hebben besloten om vanaf 2019 met een officieel Honda fabrieksteam van start te gaan in het World Superbike Championship. De rol van Honda Europe lijkt hiermee uitgespeeld.

In het kort komt het erop neer dat Honda Europe onlangs overvleugeld en teruggefloten is door Honda Japan (HRC) en de wegraceactiviteiten binnen het World Superbike Championship vanaf heden overgenomen en georganiseerd zullen worden vanuit Japan.

Tevens besloot Honda dat men een compleet nieuwe start wil gaan maken in het WorldSBK en dat men dit wil gaan doen met een schone lei, nieuwe mensen en een nieuwe partner.

Zo zal Honda (HRC) dinsdagmiddag tijdens de EICMA in Milaan haar nieuwe WorldSBK plannen voor 2019 bekend gaan maken. Hoewel het nieuws nog niet officieel is zal Honda hier onthullen dat men als HRC (Honda Racing Corporation) een samenwerking is aangegaan met het Japanse Moriwaki voor het runnen van het nieuwe WorldSBK Team en dat men gebruik gaat maken van de faciliteiten (o.a. trucks, pitboxen en hospitality) van het Italiaanse Althea Racing.

Als coureurs zullen Leon Camier (de Brit had voor 2019 al een contract op zak met Honda Europe welke overgenomen zal worden door HRC) en de Japanner Ryuichi Kiyonari (de afgelopen tijd in dienst bij HRC als testcoureur) gepresenteerd gaan worden.

De afgelopen dagen hebben we meerdere keren contact gezocht met zowel de mensen van Ten Kate Racing als ook Honda Europe. Beide partijen willen vooralsnog niet reageren op bovenstaande situatie.

Later meer…..


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App