Josh Elliott en Tarran Mackenzie hebben zondagmiddag de eerste twee British Superbike races van het seizoen gewonnen op Silverstone. De gehele racedag werd gevuld met spektakel en drama, ook kwamen er Nederlanders in actie.

Dit weekend vond het eerste raceweekend van het Bennetts British Superbike Championship in 2019 plaats op Silverstone. Dit weekend reden de coureurs op de nationale variant van het circuit waardoor een ronde slechts 2,6 kilometer lang is. Tijdens alle drie de dagen waren de weersomstandigheden zeer gunstig met veel zon en temperaturen rond de 20°C.

Kwalificatie
Het was Tarran Mackenzie die met een ronde van 53.549 seconden pole position had behaald voor McAMS Yamaha teamgenoot Jason O’Halloran en de uit de MotoGP overgekomen Scott Redding. Verder kwalificeerden Josh Elliott, Luke Mossey, Dan Linfoot, Tommy Bridewell, Christian Iddon, Luke Stapleford en Andrew Irwin zich in de top tien.

Voor Bridewell was dit een behoorlijk knappe prestatie aangezien zijn Ducati Panigale V4 R vrijdag volledig afgeschreven was. De Oxford MotoRapido coureur werd tijdens de tweede vrije training van de baan gereden door de huidig Superstock 1000 kampioen Keith Farmer waardoor hij hard ten val kwam. De Ducati was vrijwel volledig verwoest waardoor het team een compleet nieuwe machine moest bouwen voor de rest van het weekend.

Race 1
Zondagmiddag om 12:30 uur lokale tijd ging de eerste BSB race van het jaar van start op het zonnige Silverstone. Jason O’Halloran had de kopstart en hield voor het grootste gedeelte van de race de leiding in handen voor Tarran Mackenzie, Scott Redding en Josh Elliott.

Na vijf ronden kwam David Allingham ten val waarbij JG Speedfit Kawasaki coureurs Glenn Irwin en Ben Currie zijn machine niet meer konden ontwijken. Doordat de drie coureurs, en vooral hun machines, midden op de baan lagen werd de Safety Car de baan opgestuurd. Drie ronden later werd de race weer hervat en wisten McAMS Yamaha coureurs O’Halloran en Mackenzie en OMG Suzuki coureur Elliott een gat te slaan. Redding kon het tempo van dit drietal niet volgen.

Het zou aankomen op de laatste bocht in de laatste ronde. O’Halloran reed op kop maar gaf zijn teamgenoot bij het ingaan van Luffield net een aantal centimeters te veel ruimte. Mackenzie zag zijn kans en probeerde zijn YZF-R1 er tussen te drukken. Dit zorgde ervoor dat O’Halloran ten val kwam, dit tot zeer grote frustratie van de Australiër. Mackenzie kwam hierdoor als eerste over de finishlijn maar naderhand besloot Race Director Stuart Higgs om een penalty van drie seconden uit te delen voor deze inhaalactie. Hierdoor werd Mackenzie terug verwezen naar de tweede positie en kwam Elliott als winnaar uit de bus. Redding nam door de valpartij van O’Halloran de derde positie over en pakte daardoor in zijn eerste BSB race meteen een podium. De top tien werd compleet gemaakt door Luke Mossey, Tommy Bridewell, Andrew Irwin, Luke Stapleford, Claudio Corti, Danny Buchan en Xavi Fóres.

Race 2
Jason O’Halloran wist opnieuw als beste te starten maar teamgenoot Tarran Mackenzie en merkgenoot Dan Linfoot wisten de Australiër te passeren waarbij ook Josh Elliott en Danny Buchan meestreden voor de koppositie. O’Halloran zou opnieuw niet aan de finish komen, ditmaal omdat zijn Yamaha YZF-R1 de geest gaf. Wederom was de Australiër zeer gefrusteerd. Even later kwam ook Scott Redding hard ten val nadat Andrew Irwin hem aantikte. Dit leverde de Honda coureur een long lap penalty op.

Elliott, Linfoot, Buchan en Mackenzie wisten weg te rijden van de achtervolging en zouden het uiteindelijk uit gaan maken wie er met de overwinning naar huis mocht gaan. Mackenzie kende een zeer goede slotfase van de wedstrijd en wist met een serie zeer snelle rondetijden een gaatje te slaan. Dit bleek genoeg te zijn om een aanval in de laatste ronde te voorkomen waardoor de Schot opnieuw als eerste over de finish kwam. Ditmaal mocht hij zijn overwinning behouden en werd het de eerste British Superbike zege van zijn carrière. Elliott kwam als tweede over de streep waarbij hij Buchan net achter zich wist te houden. Verder finishten Bridwell, Stapleford, Mossey, Irwin, Fóres, Linfoot en Ray in de top tien.

 

Nederlanders
De Nederlanders die vaste deelnemers zijn in de GP2 klasse, die tegelijkertijd met de British Supersport klasse verreden wordt, zijn Tomas de Vries en Jorel Boerboom. In de kwalificatie noteerde Boerboom de zeventiende tijd (vijfde in GP2) waarna hij in race 1 als vijftiende (vierde GP2) over de streep kwam en in race 2 als zeventiende (vierde GP2). De Vries kwalificeerde zich als 29e (achtste GP2), behaalde in beide races de 23e plaats (zesde en zevende in GP2).

Een opvallende crash was er nog tijdens de Superstock 1000 race. Barry Teasdale kwam ten val waarna Paul McClung zijn machine niet meer kon ontwijken. Een gigantische sprong zorgde ervoor dat hij hard ten val kwam en zijn machine volledig verwoest werd. De marshals konden de stukken van de motorfiets ternauwernood ontwijken en uiteindelijk kwamen de coureurs er relatief ongedeerd van af.

Het volgende British Superbike evenement is in het weekend van 4, 5 en 6 mei op Oulton Park.

Handige links British Superbike Silverstone:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App