Emotioneel en indrukwekkend afscheid van Joey den Besten op de Varsselring

7104
De erehaag voor het afscheid van Joey den Besten op de Varsselring | © Damon Teerink

Op woensdag 19 juli is afscheid genomen van Joey den Besten. Op zijn zo geliefde Varsselring in Hengelo Gld. werden zijn familieleden, vrienden en verdere naasten vergezeld door meer dan honderd (race)motoren om de onlangs omgekomen Den Besten een laatste eer te bewijzen.

Woensdagochtend verzamelden zich ruim honderd motorrijders op de Varsselring ter ere van het afscheid van Joey den Besten, de dertigjarige coureur uit Borculo die op 2 juli j.l. tijdens het IRRC-evenement in Imatra, Finland om het leven kwam.

Mensen uit het hele land op gewone straatmotoren, lokale liefhebbers op enduro’s en crossmotoren, raceteams met van alles tussen kleine wegracers tot volledige Superbikes en zijspannen: zo ongeveer alle soorten motoren stonden woensdagochtend opgesteld op start / finish van de Varsselring om daar een erehaag te creëren.

Voorbij die erehaag kwam Den Besten vlak voor het middaguur samen met zijn familie. Met veel lawaai van de ruim honderd motoren was het een zeer indrukwekkend en ontroerend moment voor alle aanwezigen. De rillingen over de rug en het kippenvel op de armen waren dan ook bij menigeen voelbaar.

Met zijn racehelm bovenop de kist werd Den Besten vooraan in de tent gezet die vlak naast de bekende ‘Molen’ in Hengelo Gld. stond opgesteld. Met zijn familie en vrienden dichtbij en de rest van de aanwezigen daarachter werd de ceremonie gestart waarin verteld werd over zijn jeugd, zijn intrede tot het racen en zijn ontwikkeling als jongvolwassene. De vele hoogtepunten als motorcoureur werden aangehaald, zoals het winnen van de Junior Cup in 2008 en het winnen van de IRRC-Supersport titel in 2014 en 2017, maar ook de moeilijkere momenten zoals het tijdelijk stoppen met racen aan het einde van 2018.

Partner Miranda, voormalig collega Alex, beste vriend Tim, HAMOVE-voorzitter Fred Versteege en teammanager Max Geenen vertelden liefdevol en geëmotioneerd over hun relatie met Den Besten en hoe zij hem van dichtbij hebben leren kennen. De ceremonie werd afgesloten op dezelfde manier zoals Den Besten dat zelf ook altijd deed in zijn uitloopronde van de jaarlijkse IRRC-races in Hengelo: met een biertje. Alle aanwezigen werden uitgenodigd om nog één keer samen het glas te heffen op het leven van Joey den Besten.

Op weg naar het crematorium, waar de ceremonie in besloten kring verder zou gaan, werd Den Besten nog één keer door de erehaag van (race)motoren gereden waarna veel lawaai al gauw plaatsmaakte voor stilte doordat de motoren één voor één werden uitgezet zodra de lijkwagen gepasseerd was. Uiteindelijk verlieten Den Besten en zijn naasten de Varsselring onder luid applaus.

De gehele Racesport.nl redactie wenst familieleden, vrienden, teamleden en verdere naasten van Joey den Besten nogmaals veel sterkte toe in de komende tijd.

© Damon Teerink