Enderlein, Reeves, Overbeeke en Vos winnen eerste races in Zolder

300
Max Enderlein (1) voor Tom Toparis (21) in de IDM Supersport race | Foto credit: Damon Teerink

Max Enderlein heeft na een spannend gevecht met Tom Toparis de eerste IDM Supersport race op het circuit van Zolder gewonnen. Tim Reeves met Mark Wilkes waren het snelste in de IDM Zijspannen. Ook waren er met Joep Overbeeke (Superstock 600) en Arie Vos (BMW Boxer Cup) Nederlandse overwinning in Zolder.

IDM Supersport: Enderlein voor Toparis in Race 1, Overbeeke wint in Superstock 600 klasse
De 34 IDM Supersport coureurs begonnen zaterdagmorgen met hun tweede kwalificatie op het circuit van Zolder. In de eerste helft van de sessie bleven de tijden van de eerste kwalificatie overeind, wat betekende dat Max Enderlein bovenaan stond voor Top Toparis en Martin Vugrinec. De spanning zat in de slotfase. Toparis wist zijn tijd met zeven tienden aan te scherpen en kwam tot 0.014 seconde van Enderlein. Maar Enderlein behield wel de pole, ondanks dat hij zelf zijn tijd niet wist te verbeteren. Sander Kroeze wist een derde tijd te zetten, maar hij kwam wel acht tienden tekort op de tijd van Enderlein. Daarachter waren de verschillen heel klein. Thuisrijder Come Geenen klokte verrassend een vierde tijd voor Wayne Tessels en Marc Buchner. Dit drietal zat binnen één tiende van de tijd van Kroeze. Vasco van der Valk wist ook meerdere malen zijn tijd aan te scherpen en kwalificeerde zich op de derde startrij (P9) naast Vugrinec en Luca Grunwald. Guus Boes en Milan Merckelbagh wisten hun tijd niet te verbeteren en zakten op de tijdlijst naar de vijftiende en zeventiende plaats. Joep Overbeeke eindigde als twintigste in de gecombineerde uitslag, waarmee hij vijfde stond van de IDM Superstock 600 rijders.

Even na 16:00 uur ging de eerste race van start. Enderlein ging voor Toparis en Kroeze de eerste bocht in. Daarachter wist Buchner in de openingsfase naar voren te komen en door Tessels en Kroeze te passeren kwam hij naar de derde plaats. Ook Vugrinec ging aan beide Nederlanders voorbij. Toparis reed de hele race kort achter Enderlein rijder met een seconde daarachter Buchner die in de loop van de race de Kroaat Vugrinec in zijn achterwiel zag komen. Tessels en Kroeze konden de top-vier niet volgen. Toparis ging in het tweede deel van de race in de aanval, maar Enderlein counterde telkens gelijk terug. Het tweetal ging ook naast elkaar op de laatste chicane af, maar het was Enderlein die er als eerste uitkwam en de race op zijn naam schreef. Buchner wist Vugrinec voor te blijven in de strijd om de laatste podiumplaats. Tessels reed alleen naar de vijfde plaats en werd daarmee de beste Nederlander. Kroeze reed naar plaats zes voor Grunwald en Dominik Rubin. Van der Valk kwam in de negende ronde ten val terwijl hij in negende positie reed. Merckelbagh kwam als dertiende over de eindstreep. Overbeeke werd met een veertiende plaats de winnaar in de IDM Superstock 600 wedstrijd. Guus Boes ging niet van start in de wedstrijd, omdat hij na de tweede kwalificatie besloot om de samenwerking met Buchner Motorsport te beëindigden. Dit verhaal is te lezen via: https://www.racesport.nl/idm-supersport-coureur-guus-boes-stopt-per-direct-bij-buchner-motorsport/

IDM Zijspannen: Reeves-Wilkes eerste en Team Streuer beste Nederlandse combinatie in Race 1
Voor de IDM Zijspannen wordt er gereden in een 600cc en 1000cc klasse. John Smits en Gunter Verbrugge waren ruim het snelste in de eerste kwalificatie van vrijdag. Smits-Verbrugge zagen de concurrentie wel dichterbij komen in de tweede kwalificatie van zaterdagmiddag, maar hun eerste pole position in het IDM kwam niet in gevaar. Markus Schlosser met Marcel Fries waren met de tweede tijd de snelste 600cc combinatie. Andres Nussbaum met Manuel Hirschi, de leiders in het 1000cc klassement, kwamen tot een derde tijd. Bennie Streuer en Kevin Rousseau waren met een vierde tijd (zesde overall) de snelste Nederlanders 600cc combinatie in de kwalificatie. De overige Nederlandse spannen plaatsen zich niet bij de eerste tien.

Aan het einde van de dag ging de eerste race van het weekend van start. Smits-Verbrugge pakten kopstart maar zij konden niet wegrijden van Reeves-Wilkes en Nussbaum-Hirschi. Na vijf ronden gingen Reeves-Wilkes in de aanval bij Smits-Verbrugge. De twee spannen raakten elkaar, waarbij stuurman Smits zijn vizier verloor doordat het kuipwerk van het span er tegenaan kwam. Hierdoor verloren Smits-Verbrugge in de daaropvolgende ronden de nodige tijd en zakten zij terug naar de vijfde plaats. Reeves-Wilkes wisten de leiding te behouden tot aan de finish. Streuer-Rousseau wisten in de beginfase voorbij te gaan aan Schlosser-Fries voor de vierde plaats, maar later in de race kwamen de Zwitsers terug. Schlosser-Fries wisten vervolgens de aansluiting te vinden bij Nussbaum-Hirschi, maar kwamen hen niet voorbij. Nussbaum-Hirschi werden met hun tweede plaats de winnaars in de 1000cc wedstrijd. Streuer-Rousseau werden met de vierde plaats de eerste Nederlandse combinatie en tevens derde in de 600cc wedstrijd. Smits-Verbrugge werden vijfde en daarmee tweede van de 1000cc combinaties. Hilbert Talens en Frank Claeys kenden een slechte openingsfase, maar wisten na een inhaalrace nog negende (6e 1000cc) te worden. Rogier Weekers en Remco Moes finishten als dertiende (8e 1000cc) en Jord Klok werd met zijn Duitse bakkenist Kevin Kolsch veertiende (9e 1000cc). Wiggert Kranenburug en Jermaine van Middegaal kwamen niet aan de finish, net als Wout Vermeule met Jarno Bouius. Ilse de Haas en Ferry Segers wisten zich niet te kwalificeren bij de eerste vierentwintig spannen. In de totaal waren er zevenentwintig combinaties naar Zolder gekomen.

Arie Vos liet in de BMW Motorrad BoxerCup zien dat hij het racen nog niet verleerd en hij won de eerst race van het weekend. Zondag staan er in totaal negen wedstrijden op het programma waaronder twee IDM Superbike races.