Enea Bastianini (P3): “Ik denk dat we nu overal mee kunnen doen voor een goede positie”

1173
Enea Bastianini - Circuit of The Americas | © Randy van Maasdijk

Enea Bastianini werd zondag derde in de MotoGP race op het Circuit of The Americas. De Italiaan behaalde daarmee zijn tweede podiumfinish op rij en staat nu tweede in het kampioenschap achter merkgenoot Jorge Martin. 

Het verschil tussen de seizoenstart van 2023 en die van 2024 voor Enea Bastianini is behoorlijk significant te noemen. Een jaar geleden was de Italiaan na de Sprint race in Portimão al meteen voor lange tijd uitgeschakeld waarna aanpassingsproblemen aan de Ducati Desmocedici GP23 het tot een lastig seizoen maakten. Dit jaar begon Bastianini met een zesde en een vijfde plaats in Qatar waarna hij na een zesde plaats in de Sprint race in Portugal op zondag zijn eerste podiumfinish van het jaar behaalde door als tweede te eindigen.Ook op het Circuit of The Americas eindigde Bastianini als zesde in de Sprint race (voor de derde keer dus) maar wist hij op zondag sterker terug te komen. In de openingsfase van de race reed hij achter Jorge Martin, Pedro Acosta, Pecco Bagnaia, Marc Márquez en Jack Miller die het elkaar het vuur aan de schenen legden. Toen hij in de zevende ronde werd gepasseerd door de sterk naar voren komende Maverick Viñales begon Bastianini zijn tempo ook te verhogen en rekende hij af met Miller.

Na de crash van Marc Márquez in de elfde ronde bleef Bastianini langzaam maar zeker naar voren komen en werd Ducati Lenovo teamgenoot Pecco Bagnaia in de dertiende ronde gepasseerd. Vervolgens werd de achtervolging op merkgenoot Jorge Martin – en misschien wel wederom zijn directe concurrent voor het tweede zitje bij het Ducati Lenovo Team – ingezet. Na meerdere pogingen kreeg de Italiaan het in de voorlaatste ronde eindelijk voor elkaar om de Spanjaard te verschalken en kon hij de derde plaats achter Maverick Viñales en Pedro Acosta overnemen.

Enea Bastianini: “Het was belangrijk om hier in Austin op het podium te staan. Het is één van mijn favoriete circuits en vorig jaar kon ik hier [vanwege blessureleed] niet racen. Na de Sprint race had ik niet echt veel vertrouwen in de volledige race maar nadat ik een goede start maakte kon ik mee met de voorste groep. Ik maakte een paar foutjes en inhaalacties van andere rijders kostten me een beetje tijd maar ik wist kalm te blijven.

Ik was één van de rijders met een soft-compound achterband dus ik moest het geduld ook wel bewaren. In de laatste 7-8 ronden begon ik wat meer te pushen maar het was heel lastig om Jorge [Martin] in te halen. Ik had een goed duel met hem en heb wat geleerd van zijn manier van rijden. Het was goed om dicht bij hem te blijven en hem te passeren. Met twee ronden te gaan lukte het en eindigde ik op het podium, het was een mooi gevecht en daar ben ik heel blij mee.”

Zoals gezegd is dit seizoen vele malen beter begonnen voor Bastianini dan een jaar geleden. Met 59 punten staat hij momenteel tweede in het kampioenschap, 21 punten achter WK leider Martin en 9 punten voor teamgenoot en regerend wereldkampioen Pecco Bagnaia.

Enea Bastianini: “Vorig seizoen was heel moeilijk voor mij en ook het gevoel met de motor was heel vreemd. Al meteen in de eerste race liep ik een zware blessure op en ook toen ik terugkwam had ik moeite met het aanpassen aan de nieuwe motor. Ook de crew chief en het team waren nieuw voor mij. Dit jaar zijn we vanaf de tests op een goede manier begonnen en hebben we eraan gewerkt om constanter te zijn in dit kampioenschap. We hebben nu een goede basis en ik denk dat we in de toekomst overal kunnen vechten voor een goede positie.”

De volgende Grand Prix wordt verreden in het weekend van 26 t/m 28 april op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. Klik HIER om de hoogtepunten van de Moto3, Moto2 en MotoGP races op het Circuit of The Americas te bekijken.zs-728x90Handige links Red Bull Grand Prix of the Americas:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslag  • Persconferentie MotoGP Race (VLNR) Acosta - Vinales - Bastianini
  • #23 Enea Bastianini - (ITA) - Ducati Lenovo Team - Ducati Desmosedici GP24
  • #31 Pedro Acosta - (SPA) - GASGAS Factory Racing Tech3 - KTM RC16
  • #12 Maverick Vinales - (SPA) - Aprilia Racing - Aprilia RSGP
  • #12 Maverick Vinales - (SPA) - Aprilia Racing - Aprilia RSGP
  • podium MotoGP MotoGP Race (VLNR) Acosta - Vinales - Bastianini
  • #12 Maverick Vinales - (SPA) - Aprilia Racing - Aprilia RSGP
  • #31 Pedro Acosta - (SPA) - GASGAS Factory Racing Tech3 - KTM RC16
  • #23 Enea Bastianini - (ITA) - Ducati Lenovo Team - Ducati Desmosedici GP24
  • Manager Aprillia Racing