Moto3 coureur Ernst Dubbink heeft besloten zijn helm aan de wilgen te hangen. De 29-jarige coureur uit het Overijsselse Daarle houdt het, na eenentwintig jaar als coureur actief te zijn geweest en met zeven Nederlandse titels op zak, voor gezien om zich volledig op zijn maatschappelijke carrière en het begeleiden van jong talent te kunnen richten.

Op zeven jarige leeftijd begon Ernst Dubbink met motorrijden. Hij kon kiezen tussen een trapskelter of een crossmotor, en deze keuze was natuurlijk snel gemaakt. Zo kocht vader Jan Dubbink zijn eerste motor en Ernst kreeg het rijden erop al snel onder de knie. Zo stond hij in 1997 aan de start van zijn eerste grasbaanwedstrijd, die hij overigens ook meteen wist te winnen. Na vier Nederlandse titels op zijn naam te hebben geschreven besloten vader en zoon om de overstap te maken naar de wegrace.

Het eerste seizoen ging Dubbink op een Yamaha TZR 125 van start in de toenmalige Junior Cup om vervolgens in deze competitie al in zijn tweede seizoen vice-kampioen te worden. Hierna werd de overstap gemaakt naar de echte 125cc tweetakt machines. Eerst werd er een jaar met eigen team gereden in het ONK, IDM en het EK en vervolgens kwam de Overijsselse coureur onder de hoede van Rob Verhoef in het RV Racing team. Hier heeft hij diverse seizoenen in het ONK en IDM gereden, driemaal met een wildcard deelgenomen aan de Dutch TT in Assen en werd in 2007 de 125cc ONK titel behaald.

Toen in 2012 de Moto3 klasse zijn intrede deed werd het voor Dubbink ook tijd voor de 250cc viertakt machines. Zo werd er met een geheel eigen team een nieuwe Moto3 machine aangeschaft die werd geprepareerd en ontwikkeld bij Ten Kate Racing Products. Ook hier wist Dubbink meerdere malen kampioen te worden.

In 2013 begon Dubbink, naast zijn eigen race carrière, in samenwerking met Eveno Racing met het opleiden van jong talent. Zo werden er de afgelopen jaren in samenwerking met Eveno talenten als Dennis Koopman, Walid Soppe, Sander Kroeze en afgelopen seizoen Jeffrey Buis ondersteunt en naar een hoger niveau geholpen.

Beslissing om te stoppen
Na een carrière van eenentwintig jaar als actief coureur en met zeven nationale titels op zijn naam is het volgens de coureur, teambaas en begeleider van jong talent tijd om een “verstandige” keuze te maken en zelf een stapje terug te doen als actief motorcoureur. Dubbink zal zich meer gaan richten op zijn maatschappelijke carrière en zich in de wegrace sport volledig richten op het opleiden van jong racetalent.

Ernst Dubbink: “Via deze weg wil ik nogmaals al mijn sponsoren, supporters en iedereen die op welke manier dan ook zijn steentje heeft bijgedragen aan mijn motorcarrière bedanken. Alleen kun je zoiets namelijk nooit bereiken! In het speciaal natuurlijk mijn ouders, familie, supportersclub en de laatste jaren mijn vriendin! Ook waardeer ik het vertrouwen in een groot gedeelte van de sponsoren en supporters die al aan hebben aangegeven mij en het team te willen blijven steunen om nu en in de toekomst jong race talent in de wegrace te kunnen blijven opleiden naar een hoger niveau.“

Namens de gehele Racesport.nl redactie bedanken we Ernst en het Ernst Dubbink Eveno Racing Team voor de prettige samenwerking de afgelopen jaren, en wensen wij hun veel succes met deze volgende stap.