European Endurance Legend Cup: Van der Mark en Brand winnen op Paul Ricard

419
Henk van der Mark & Dirk Brand op de hoogste trede van het podium | foto© race24.com

Afgelopen weekend werd op het Circuit van Paul Ricard de eerste International Classic Endurance wedstrijd van 2018 verreden. Onder de 33 deelnemende teams ook het bekende Nederlandse Roadrunner team (Henk van der Mark & Dirk Brand) en Motorport Uithoorn Racing (Mario- en Jaivy Eikelenboom).

Het raceweekend begon voor Roadrunner coureur Dirk Brand erg ongelukkig. In zijn tweede ronde van de eerste kwalificatie kwam hij over een oliespoor ten val. De schade aan de Nico Bakker Suzuki bleef beperkt tot enkele krassen op het verse spuitwerk; de rijder mankeerde niets op een deuk in zijn humeur na…Henk van der Mark wist in zijn groep de eerste tijd neer te zetten voor grote namen als Gregory Fastré en Peter Linden. Dirk Brand werd in zijn groep 6e waardoor de combinatie vanaf de achtste plaats op de grid aan de wedstrijd mocht beginnen, één plaats achter Motorport Uithoorn dat zich als zevende wist te kwalificeren.

Op zaterdagavond 20.00 uur was de Le Mans start en begon het team aan de 4 uur tellende Endurance race. Starten in het donker is erg ongebruikelijk omdat meestal deels in het daglicht en deels in het donker wordt gereden. Daarbij kwam dat de temperatuur slechts acht graden bedroeg; wat het voor de rijders er niet eenvoudiger op maakte doordat banden doorgaans een hogere asfalt temperatuur nodig hebben.

De startende Van der Mark zat meteen in de kopgroep, na de eerste van de vijf verplichte pitstops viel de Roadrunner Suzuki terug naar de vijfde plek om vandaar aan een gestage opmars te beginnen. Zonder enige tegenslag en door constant snelle rondentijden en snelle pitstops kroop het team naar voren om in het laatste uur de eerste plek in handen te nemen en niet meer af te staan. Om klokslag 00.00 uur viel de finish vlag en konden de twee oudgedienden van de Nederlandse Endurance racerij even later hun welverdiende bekers ophalen.

Achter Van der Mark en Brand kenden ook Motorport Uithoorn een uitstekende wedstrijd. Mario- en Jaivy Eikelenboom stuurden hun Kawasaki 1100 als zevende algemeen over de finish, een klassering die in de Legend categorie goed was voor de vierde plaats.

Volledige uitslag: International Classic Endurance Paul Ricard