EWC: 1-2-3 finish voor Yamaha in Oschersleben 8H

84
oschersleben
Podium EWC Oschersleben 8H | foto© Ad van de Graaf

Na de winst van de 24 Heures Motos in april, heeft GMT94 Yamaha ook de overwinning van de Oschersleben 8H World Endurance wedstrijd weten te behalen na een prachtig duel met het YART Yamaha Official EWC Team. De twee fabrieks Yamaha’s kwamen voor het privé Maco Racing Team (Yamaha) over de finish.

GMT94 Yamaha behaalde in Oschersleben haar derde overwinning op rij, en kwamen met een voorsprong van 31 seconden op het YART Yamaha Official EWC Team over de finish. De twee fabrieksondersteunde R1’s vochten een spectaculair duel uit gedurende de acht uur durende race. GMT94 Yamaha eindigde als winnaar ondanks een stop en go die zij kregen dankzij een fout bij het tanken aan het einde van de race. De straf motiveerde alleen maar meer en David Checa wist hierna met een snelle ronde van 1’26.814 een nieuw ronderecord te rijden.

David Checa, Niccolo Canepa en Mike Di Meglio lijken een onverslaanbaar trio op dit moment. Het YART Yamaha Official EWC Team kon niet anders dan het hoofd buigen voor de overmacht van hun rivalen, ook gezien het feit dat Broc Parkes en Kohta Nozane bijna alle stints hebben gereden. Marvin Fritz, die in Assen verschillende verwondingen opliep en ook tijdens de test in Oschersleben, kon het team niet helpen om de overwinning te behalen. “GMT94 Yamaha was sterker dan ons vandaag,” was hetgeen Parkes en Nozane toe na afloop van de race toe moesten geven.

Het duel voor de derde plaats ging tussen Bolliger Team Switzerlans en Maco Racing Team. De twee machines, die allebei bijna zonder brandstof kwamen te staan, kozen een paar minuten voor de finish voor een andere strategie. Kawasaki Bolliger ging voor een stop, waar Maco Racing door reed, met het risico dat ze zonder brandstof zouden komen te staan. Hun gok betaalde zich uit, en Greg Junod, Marko Jerman en Anthony Dos Santos bezorgden Maco Racing de derde positie.

Nadat ze de race achter in het veld gestart waren dankzij een lekke band, kon F.C.C. TSR Honda langzaamaan gedurende de race naar voren komen, wat ze uiteindelijk een vijfde plaats opleverde. Gregg Black en Josh Hook reden bijna alle stints omdat Damian Cudlin last had van zijn rug. Het doorzettingsvermogen van het Japanse team zorgde ervoor dat zij de Anthony Delhalle EWC Spirit Trophy mochten ontvangen.

Na een gevecht voor het Superstock podium van begin tot eind, kon Moto Ain CRT de overwinning binnen slepen, ten koste van Völpker NRT48 Schubert Motors by ERC die aan het einde van de race een tijdstraf van één minuut kregen vanwege een defecte koplamp. Yamaha Viltaïs Experiences werd derde ondanks een valpartij op de startgrid.

Deze drie Superstock teams eindigden allemaal voor het Suzuki Endurance Racing Team, die als negende eindigde. Vincent Phillipe nam in het begin de leiding, maar vroeg in de race crashte hij konden hij en het team een goede klassering vergeten. Het Suzuki Endurance Racing Team staat nog wel bovenaan in het kampioenschap, met een voorsprong van zeven punten op GMT94 Yamaha.

Honda Endurance Racing eindigde als tiende, dit ondanks een probleem met de versnelling.

Team LRP Poland moest helaas uit de wedstrijd vroegtijdig verlaten, dit nadat zij vanaf een keurige derde plaats van start waren gegaan, vanwege een spectaculaire crash van Lukas Trautmann.

De volgende EWC race op de kalender is op 24 juni als de 8 uur van de Slovakia Ring wordt verreden.

Volledige uitslagen: German Speedweek Oschersleben