Fabio Quartararo behaalde dit weekend in Valencia zijn zesde MotoGP pole en zevende podiumklassering van het seizoen. Geen slecht resultaat voor een MotoGP debutant die een jaar geleden rond deze tijd veel kritiek te horen kreeg toen bekend werd dat hij de overstap ging maken van de Moto2 naar de koningsklasse.

Fabio Quartararo begon zondagmiddag in Valencia vanaf de pole aan de negentiende en afsluitende MotoGP race van het seizoen. De Petronas Yamaha SRT-coureur wist bij de start meteen de leiding te nemen om vervolgens een klein gaatje te slaan op de rest van het veld. Marc Marquez wist het gaatje echter te dichten, passeerde de Fransman om vervolgens naar zijn twaalfde overwinning van het seizoen te rijden.

Quartararo werd tweede waarmee hij zijn MotoGP debuut seizoen afsloot met zijn zevende podiumfinish van het jaar. Een fantastische prestatie van de jonge Fransman die een jaar geleden nog velen werd bekritiseerd en nog niet rijp werd geacht voor een start in de koningsklasse.

Na afloop van de laatste wedstrijd van het seizoen liet Quartararo weten dat juist deze criticasters hem juist extra hebben gemotiveerd en hij heel erg blij is dat hij hun het tegendeel heeft kunnen bewijzen.

Fabio Quartararo: “Als ik dit jaar een overwinning had behaald, was het nog beter geweest, maar vorig jaar kreeg ik veel kritiek omdat mensen vonden dat ik er niet klaar voor was en niet de ervaring had om in de MotoGP te rijden. Maar ik heb in de wintermaanden en tijdens de testen hard gewerkt en het is ons gelukt om dit seizoen zeven podiumfinishes en zes poles te scoren en ik denk dat we deze tweede plaats ook gewoon verdiend hebben. Ik wil dan ook iedereen binnen het team bedanken omdat ze in mij geloven en we tijdens het seizoen fantastisch hebben gewerkt, ik kan niet wachten tot volgend jaar.

Natuurlijk had de 20-jarige Fransman graag een race willen winnen dit seizoen, eigenlijk het enige dat nog ontbreekt, maar van frustratie zondagmiddag in Valencia was zeker geen sprake.

Fabio Quartararo: “Nee, nee, nee, nee, zoals ik zaterdag al zei, we zijn echt goed in de kwalificatie, maar we wisten dat Marc’s tempo voor de race veel beter was dan het onze en in mijn hoofd was ik alleen maar bezig met het podium. Ik dacht niet aan de overwinning. We maakten de perfecte start, ik raakte alleen Jack even maar vervolgens heb ik veel plezier beleefd aan deze race. De laatste tien ronden heb ik veel gepusht omdat Jack dichterbij kwam. Maar we sluiten het seizoen zo dus goed af.”

Met 192 gescoorde WK punten eindigde Quartararo als vijfde in de eindstand van het kampioenschap.

 

Handige links Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App