Fabio Quartararó: ‘Ik kan nog niet geloven dat ik echt gewonnen heb’

54
MotoGP racewinnaar Fabio Quartararó - Circuito de Jerez - Ángel Nieto | foto© Petronas Yamaha SRT

Fabio Quartararó behaalde zondagmiddag de eerste MotoGP overwinning van zijn carrière op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. De 21-jarige Fransman mocht al vanaf pole vertrekken en wist door foutloos te blijven uiteindelijk een overtuigende zege in de wacht te slepen.

Het was een enerverend weekend voor Fabio Quartararó. In FP1 mocht hij de eerste twintig minuten niet deelnemen aan de sessie en had hij het vervolgens erg lastig. In de sessies daarna ging het steeds beter en op zaterdagmiddag wist de Petronas Yamaha SRT een indrukwekkende pole position te bemachtigen.

Marc Márquez leek echter de grote favoriet voor de overwinning en de Spanjaard lag na een aantal ronden dan ook aan de leiding, nadat Maverick Viñales de kopstart had gepakt. De Repsol Honda coureur ging uiteindelijk in de fout, maakte een spectaculaire save, moest door de grindbak en viel uiteindelijk ver terug. Hierdoor kon Quartararó toeslaan en ging hij gauw voorbij aan Viñales die veel problemen had met zijn soft-compound voorband.

Márquez wist gauw weer naar voren te komen maar Quartararó was al vertrokken. De Spanjaard kwam vervolgens zeer hard ten val en liep daarbij een gebroken bovenarm op, met mogelijk nog schade aan een zenuw.

Voor de 21-jarige Quartararó dat hij zijn allereerste MotoGP zege kon behalen, iets waar hij al lang op wachtte na meerdere tweede plaatsen in 2019. De toekomstig Yamaha fabriekscoureur was door het dolle heen en naast de opluchting en blijdschap in het parc fermé vloeiden op het podium ook de nodige tranen.

Een prachtige dag voor Quartararó en zijn Petronas Yamaha SRT team die beiden in hun twintigste MotoGP race de eerste overwinning wisten te behalen.

Fabio Quartararó: “Het is echt een onwerkelijk mooi gevoel. Ik kan het nog niet allemaal beseffen, ik denk dat ik dat pas ga doen als ik morgen de race nog eens terugkijk. Het is wel echt jammer dat mijn familie, vrienden en fans hier niet zijn om het te kunnen meemaken, maar het geeft echt een goed gevoel om eindelijk die hoogste trede op het podium te mogen beklimmen. Het was een geweldige race en we waren zo constant, ondanks dat de omstandigheden super zwaar waren. Er was heel weinig grip en de banden sleten zo snel. Toch voelde ik me goed op de motor en wil ik mijn team, alle partners en Yamaha daarvoor bedanken.

Ik had nog een angstaanjagend moment op dezelfde plaats als waar ik vorig jaar in de race de problemen had: ik was bang dat het nog een keer zou gebeuren! Uiteindelijk was alles goed maar de laatste tien ronden leken wel een eeuwigheid te duren. Iedere ronde dichter bij de finish voelde ik me beter, en ik had echt veel plezier vandaag.

Deze overwinning is voor mijn familie en dan met name mijn broer, mijn beste vriend, mijn manager, alle fans die hier niet kunnen zijn, mijn team en ook voor alle mensen die in de afgelopen vier maanden hebben moeten lijden. Ik wil ook alle beterschap wensen aan Alex [Rins], Cal [Crutchlow] en Marc [Márquez].”

Over vijf dagen mag Fabio Quartararó al weer op zijn Yamaha YZR-M1 stappen voor de eerste vrije training van opnieuw een MotoGP raceweekend op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto.

 

Handige links Gran Premio Red Bull de España 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen – (test woensdag)
Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App