Fabio Quartararó (P11): ‘Als ik zondag geen risico’s neem is het kampioenschap over’

411
Fabio Quartararó - Circuit Ricardo Tormo | foto© Petronas Yamaha SRT

Fabio Quartararó kwalificeerde zich zaterdagmiddag als elfde in de MotoGP klasse op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia. De Fransman was zeer teleurgesteld na afloop en weet dat hij zondag echt een goed resultaat moet behalen om zijn titelkansen in leven te houden.

Na het uitvallen van Marc Márquez in het eerste MotoGP raceweekend van 2020 in Jerez werd er meteen geroepen dat Fabio Quartararó redelijk ‘eenvoudig’ kampioen zou gaan worden. De Fransman wist in 2019 constant het vuur aan de schenen te leggen van de wereldkampioen en met al die ervaring zou het in 2020 met de afwezigheid van de Repsol Honda coureur dan ook geen groot probleem moeten zijn.

Quartararó won de eerste twee MotoGP races van 2020 met overtuiging dus het idee dat de Fransman zonder al te grote problemen kampioen zou worden werd alleen maar sterker. Naarmate de druk groter werd lijkt de Petronas Yamaha SRT coureur het dan ook lastiger te vinden en buiten zijn derde zege van het seizoen in Barcelona eind september heeft hij verder niet op het podium gestaan.

Na die race in Barcelona volgden teleurstellende races in Le Mans en tweemaal in Aragón waardoor hij zijn koppositie in het kampioenschap verloor aan Joan Mir. De Suzuki coureur heeft dan tot dusver nog geen MotoGP race gewonnen maar staat wel constant op het podium. Voor Quartararó lijkt het nu dan ook vijf voor twaalf en in zijn debrief op zaterdagmiddag was hij er dan ook van bewust dat er dit weekend echt weer eens wat moet gebeuren.

Lastige en veranderlijke omstandigheden hebben het dit weekend tot dusver dan ook niet makkelijk gemaakt voor de 21-jarige coureur en in de tweede kwalificatiesessie kwam hij niet verder dan de elfde tijd. Titelconcurrent Joan Mir staat als vijfde gekwalificeerd dus om punten goed te maken op zijn rivaal zal de Fransman met name in de beginfase van de race veel risico’s moeten nemen.

Fabio Quartararó: “Heel eerlijk gezegd, in de positie waarin ik morgen (zondag) zit is dat ik niet echt iets te verliezen heb. Mijn doel is om het kampioenschap te winnen en als ik geen grote risico’s neem dan is het voorbij. Mijn instelling is nu gewoon om alles op alles te zetten. Als ik morgen heel erg agressief moet zijn dan ga ik dat doen en als we dan crashen hebben we het in ieder geval geprobeerd. Ik wil gewoon de beste versie van mezelf zijn. We gaan proberen een hele goede warm-up te rijden, dat gaat van groot belang zijn. Maar het is voor het kampioenschap natuurlijk cruciaal dat we nu een goede race gaan rijden.

Dit weekend hebben we tot dusver alles geprobeerd om het slechte gevoel wat we hebben te verbeteren. De Yamaha is een stuk preciezer dan vorig jaar en als er ook maar iets niet klopt dan is het al heel lastig. Momenteel voelt het alsof we boven het asfalt ‘zweven’, met name aan de achterkant is er een groot gebrek aan grip. Ook in de regen ging het niet goed terwijl ik normaal gesproken niet eens een slechte regenrijder ben.

Het is lastig om te begrijpen want vorig jaar stond ik in alle regensessies altijd in de top tien. Dit jaar sta ik in de top vijf, maar dan moet je wel de tijdlijst omdraaien. Het is frustrerend want zo slecht als het er nu uit ziet ben ik echt niet. Ik ben sterk genoeg en als we alles onder controle hebben ben ik snel. We hebben veel meer problemen dan vorig jaar maar ik weet gewoon dat ik sterk genoeg ben om mee te strijden voor het kampioenschap. Als ik dat niet was dan had ik ook niet drie races gewonnen dit jaar.”

Joan Mir staat in het kampioenschap aan de leiding met 137 punten, Quartararó staat tweede met 123 punten. Er komen nog drie MotoGP races aan in 2020.

De coureurs komen zondagochtend eerst nog in actie voor de twintig minuten durende warm-up sessie om 10:00 uur. Deze zal van groter belang zijn dan gebruikelijk aangezien de voorspellingen zijn dat het de hele dag droog blijft en de coureurs dus pas voor het eerst dit weekend rijtijd hebben op een volledig droge baan. De race over 27 ronden gaat om 14:00 uur van start.

 

Handige links Gran Premio de Europa 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App