Fabio Quartararó (P2): “Dit was voor mij de leukste race van het seizoen, ik heb genoten”

2159
Fabio Quartararó - Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© Yamaha Racing

Fabio Quartararó is zondagmiddag als tweede over de finish gekomen in de MotoGP race op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Ondanks dat het geen overwinning was voor de Fransman was dit naar eigen zeggen de race waarvan hij het meest heeft genoten dit seizoen. Quartararó heeft een voorsprong van 48 punten in het kampioenschap met nog vier races te gaan.

Het lijkt steeds waarschijnlijker te worden dat Fabio Quartararó de 2021 MotoGP wereldkampioen is. Op zondagmiddag op het Misano World Circuit Marco Simoncelli reed de 22-jarige Fransman opnieuw een ijzersterke race, ook al moest hij buigen voor racewinnaar Pecco Bagnaia.

Quartararó startte goed en reed in de eerste ronde op de derde plaats achter Ducati Lenovo coureurs Pecco Bagnaia en Jack Miller. In de tweede ronde was het Jorge Martin die zich in de strijd probeerde te mengen maar Quartararó kon hem uiteindelijk achter zich laten.

De race leek al vroeg te zijn beslist aangezien Bagnaia een grote voorsprong had, maar de bandenkeuze van de twee Ducati coureurs was er eentje met een risico. Zowel Bagnaia als Miller hadden namelijk de soft-compound achterband laten monteren terwijl Quartararó op de medium-compound achterband reed. Miller viel halverwege de race al iets terug waardoor Quartararó naar de tweede plaats kwam door middel van een zeer knappe inhaalactie in bocht 6, een plaats waar dat niet vaak gebeurt.

Vervolgens werd het een interessant schaakspel waarbij Quartararó langzaam maar zeker zijn achterstand richting Bagnaia dichtreed. De Monster Energy Yamaha coureur leek in de laatste ronde nog een aanval te kunnen plaatsen maar de Italiaan bleef foutloos en hield uiteindelijk genoeg marge over om zijn tweede race op rij te winnen.

Geen winst voor Quartararó maar een tweede plaats waarvoor hij keihard geknokt heeft. Met nog vier races te gaan heeft hij nu 48 punten voorsprong op Bagnaia. Het is nog zeker niet beslist en Bagnaia zal er alles aan doen om nog kans te maken op het kampioenschap, maar gezien hoe goed Quartararó momenteel rijdt lijkt het erop dat hij de 2021 MotoGP wereldtitel niet meer uit handen gaat geven.

Fabio Quartararó: “Ik dacht eraan om Pecco in de laatste ronde in te halen, maar hij reed een geweldige race. Ik heb alles geprobeerd. Om eerlijk te zijn vergat ik vandaag zelfs grotendeels het kampioenschap. Ik had wat momenten met de voorkant, het was een paar keer dicht bij een nulscore vandaag, maar uiteindelijk is 20 punten scoren hier in Misano heel positief.

Ik kan niet wachten om overmorgen terug te komen voor de test. We hebben een aantal interessante dingen te doen. Ik heb wat punten betreft bijna twee races voorsprong met nog vier races te gaan. Ik denk dat dat heel mooi is. Ik ben daar zo blij mee, en je kunt je voorstellen hoe blij ik ben dat het droog is gebleven. Ik voel me zo goed.

Vorig jaar was mijn zwakke punt dat ik te veel aan het kampioenschap dacht, maar vandaag was het precies andersom: ik dacht er niet genoeg aan. Ik zat heel erg op de limiet. Mijn vader zei na de finish dat ik vandaag als een kampioen reed, wat ik erg waardeer. Ik ben benieuwd wat we kunnen doen in Misano 2. Ik denk dat dat leuk wordt, want dit was een van de leukste races die ik ooit heb gereden. Mijn tempo was zo hoog en ik kwam zo dichtbij. Ik zal het nog eens proberen in Misano 2.

Ik denk dat dit wel mijn beste race van het seizoen was. Een overwinning is natuurlijk een ander verhaal maar ik denk dat dit de eerste keer is dat ik blij ben met de tweede plaats. Niet zozeer om het kampioenschap maar meer omdat ik echt alles gegeven heb. In de beginfase had ik een flink gevecht met Jack [Miller] en Jorge [Martin], ik streed met hen alsof het de laatste ronde was. Ik kon Jack inhalen op een plek waar ik dat nog nooit bij iemand gedaan heb.

In de laatste ronde was ik net iets te ver van Pecco [Bagnaia] om het nog te proberen. In bocht 4 en 5 was hij sterker dan Jack, en omdat ik bij hem hetzelfde wilde proberen als bij Jack lukte dat niet. In sector 3 reed hij net alsof het een kwalificatieronde was. De hellingshoek die hij had in bocht 12 was niet te geloven, toen wist dat het vandaag een tweede plaats ging worden. Het was een hele mooie race en ik heb er zeker van genoten.

Vandaag had ik drie of vier momenten waar ik bijna crashte. Ik ging een paar keer wijd en ik verloor bijna de voorkant, hierdoor kon Pecco een voorsprong opbouwen. Toen ik hem langzaamaan weer inhaalde motiveerde het me dat het team iedere keer een kleinere achterstand liet zien op het pitbord. We hebben vandaag opnieuw goede zaken gedaan voor het kampioenschap.”

De volgende Grand Prix vindt in het weekend van 1 t/m 3 oktober plaats op het Circuit of the Americas in de Verenigde Staten. De laatste keer dat de MotoGP paddock daar was was in april 2019, het wordt na Qatar de eerste overzeese race sinds het begin van de coronapandemie.