Fabio Quartararó (P3): “De rondetijd verraste me, helaas was deze ongeldig”

1322
Fabio Quartararó - Red Bull Ring | foto© Monster Energy Yamaha MotoGP

Fabio Quartararó heeft zich zaterdagmiddag als derde gekwalificeerd voor de Grand Prix of Styria. Ondanks dat zijn snelste rondetijd ongeldig werd verklaard vanwege het overschrijden van de track limits was de Fransman tevreden met deze eerste startrij. 

Van de zes MotoGP races die er tot dusver zijn verreden op de Red Bull Ring zijn er vijf gewonnen door Ducati en één door KTM. Het is daarom dan ook geen verrassing dat het Oostenrijkse circuit door velen wordt gezien als een ‘Ducati’ circuit. De lange rechte stukken in combinatie met de haakse bochten passen perfect bij het karakter van de Italiaanse machine, terwijl de Yamaha van Fabio Quartararó veel sterker is in lange vloeiende bochten.

Toch heeft Fabio Quartararó het voor elkaar gekregen om zijn YZR-M1 op de eerste startrij te parkeren voor de MotoGP race van zondag. Sterker nog, het zou pole position zijn geweest voor Quartararó als hij in zijn snelste ronde niet enkele centimeters buiten de baan was gekomen. Hierdoor werd zijn rondetijd ongeldig verklaard en moest hij genoegen nemen met de derde plaats op de tijdlijst.

Geen reden tot paniek want een eerste startrij is precies wat de Fransman nodig heeft. Hoe dan ook zal het een lastige uitdaging worden want de Ducati’s hebben dit seizoen bewezen gigantisch snel van hun plek te kunnen komen. Daarnaast lenen de lange rechte stukken zich er perfect voor om op topsnelheid langs de Yamaha te komen.

In de vierde vrije training wist Quartararó duidelijk het beste tempo van alle coureurs te rijden, maar dit was uiteraard wanneer alle coureurs alleen reden. Zondagmiddag in de race zal het een heel ander verhaal zijn wanneer met name de tactiek van het racen zal uitmaken wie er uiteindelijk als winnaar over de streep komt.

Fabio Quartararó: “Ook al is het natuurlijk al heel belangrijk dat we op de eerste startrij staan, nog steeds vind ik het jammer dat mijn beste rondetijd niet geldig was. In die ronde zag ik dat [Pecco] Bagnaia op pole stond en ik ging volledig tot de limiet. Ik wist dat ik al een goede rondetijd had staan en ik pushte zo hard dat ik in bocht 4 de voorkant verloor. Dat was een behoorlijk moment maar ik bleef pushen tot het einde, daar reed ik uiteindelijk net iets buiten de baan. Ik verwachtte dat ik wel 0,3 of 0,4 seconde langzamer zou zijn, maar toen ik de 1’22.9 zag staan was ik echt verrast.

Helaas was deze rondetijd dus niet geldig maar ik verloor meer met dit uitstapje op het groene gedeelte van de baan dan dat ik er tijd mee zou winnen. Het is jammer maar het was al goed om de 1’22.9 op mijn dashboard te zien. Ik weet niet wat we kunnen verwachten van morgen. Als het droog is heb ik er vertrouwen in dat we mee kunnen doen voor het podium, als het nat is dan wordt het weer een heel ander avontuur. Ik voel me in ieder geval goed met de machine. We zullen morgen iets moeten vinden voor de regen maar ik zal bidden dat de zon schijnt voor de race van morgen. Ik ga mezelf in ieder geval niet krom leggen en alle risico’s nemen in verraderlijke omstandigheden.”

De MotoGP coureurs komen zondagochtend eerst nog om 09:40 uur in actie voor de twintig minuten durende warm-up sessie. De race over 28 ronden staat gepland om 14:00 uur, of dit echter ook allemaal volgens schema zal verlopen is de grote vraag. Er worden hevige en langdurige regenbuien verwacht voor zondag en het is dus allesbehalve zeker dat er morgen op de Red Bull Ring – waar veiligheid al vaker in het geding is gekomen – ‘gewoon’ geracet gaat worden.


Handige links Michelin Grand Prix of Styria:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter