Voor Fabio Quartararo staat dit weekend in Le Mans zijn eerste thuis Grand Prix op het programma als coureur in de koningsklasse. Met een derde tijd tijdens de eerste dag lijkt de Fransman echter weinig hinder te ondervinden van de extra druk: ‘Ik geniet van mijn thuisrace; ik heb niet het gevoel dat ik onder druk sta en ik heb veel plezier met de fans.”

Fabio Quartararo vertoonde vrijdag tijdens de eerste dag van de SHARK Helmets Grand Prix de France geen tekenen van extra druk. Na tijdens de voorgaande Grand Prix in Jerez de jongste MotoGP polesitter ooit geworden te zijn en zondag’s tijdens de race een gebroken schakelpoot hem weerhield van misschien wel zijn eerste MotoGP podiumfinish begon de Petronas Yamaha SRT-coureur vrijdag in Le Mans sterk aan het weekend.

Met een derde rondetijd achter Maverick Viñales en Marc Marquez kreeg de pas 20-jarige Fransman zijn thuispubliek meteen op de banken.

Fabio Quartararo: “Vandaag was echt goed. Mijn racesnelheid was ook goed, daar moeten we morgen misschien nog wel iets aan werken, maar over het algemeen is het een erg positieve eerste dag. We hebben zowel in de ochtend als ook in de middag een snelle rondetijd op de klok weten te zetten. In het begin was het een beetje moeilijk, omdat ik mijn rempunten nog een beetje moest zien te vinden, iets dat best nog wel lastig was, maar dat ging iets beter in de FP2. We hebben vandaag ook aan onze racesnelheid gewerkt en hoewel we nog ons op dat gebied nog wel iets moeten zien te verbeteren, voel ik me goed op de motor en ik ben tevreden. Morgen gaan we verder werken aan wat een belangrijke dag wordt, we zullen zien wat het weer gaat doen. Ik denk dat deze baan goed is voor de Yamaha; we zagen Viñales vandaag al heel snel rondgaan. Ik geniet van mijn thuisrace; ik heb niet het gevoel dat ik onder druk sta en ik heb plezier met de fans.”

Als de weersvoorspellingen voor zaterdag uitkomen, dan staat Quartararo voor een nieuwe uitdaging en ervaring:

Fabio Quartararo: “Het zal zeker moeilijk worden als het regent voor en tijdens de kwalificatie, want het zal mijn eerste keer zijn. Maar we zullen dan ook ons best doen”.

Aan het einde van zijn media debrief nam Quartararo nog een keer het woord om zijn medeleven te betuigen aan de familie van de dienstdoende marshal die vanmorgen op zijn post overleed aan een hartaanval.

Fabio Quartararo: “Het is erg triest nieuws voor iedereen. Marshals vervullen altijd een zeer belangrijke taak tijdens elke Grand Prix en als coureurs en teams moeten we hen altijd bedanken voor hun inzet. Ik wens de familie en naasten veel sterkte in deze moeilijke tijd.”

De MotoGP coureurs komen zaterdag eerst nog twee keer in actie tijdens een vrije training alvorens om 14:10 uur de lichten op groen gaan voor de eerste kwalificatiesessie.

Handige links SHARK Helmets Grand Prix de France:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App