Fabio Quartararo wint MotoGP race Grande Prémio 888 de Portugal

2251
fabio-quartararo
Fabio Quartararo | foto© motogp.com

Fabio Quartararo heeft zondagmiddag in Portimão de derde MotoGP race van 2021 op zijn naam geschreven. De Fransman was in een incidentrijke MotoGP race op Autodromo Internacional do Algarve het snelst voor Francesco Bagnaia en regerend wereldkampioen Joan Mir. Marc Marquez gaf zijn comeback kleur met een meer dan verdienstelijke zevende plaats.

Om klokslag 13:00 uur gingen zondagmiddag de lichten op groen voor de eerste Europese MotoGP race van 2021. Bij de start was het Johann Zarco die meteen de leiding nam en deze een flink aantal ronden in handen wist te houden. Alex Rins wist vervolgens als eerste de Fransman te passeren waarna niet veel later de vanaf de pole gestarte Fabio Quartararo die zich aan het front kwam melden.

Rins en Quartararo wisten vervolgens met z’n tweeën een gaatje te slaan op de achtervolgers. Nadat Quartararo de leiding over had weten te nemen leek de Fransman het heft in handen te nemen en afstand te nemen van Rins. De Suzuki coureur hield echter stand en bleef aan het achterwiel van de Yamaha coureur totdat hij met nog een aantal ronden te gaan onderuit schoof.

Het was het moment dat Quartararo ‘onbedreigd’ naar zijn tweede zege – en de derde van Yamaha – van het seizoen kon rijden. Achter het tweetal gebeurde er vervolgens ook nog van alles, Zarco schoof net als Rins op de vierde plaats rijdend onderuit terwijl Francesco Bagnaia vanuit het middenveld in de slotfase van de race steeds meer terrein wist te winnen en uiteindelijk als tweede de finish passeerde terwijl regerend MotoGP wereldkampioen met de derde plaats de laatste podiumplaats voor zich opeiste.

Franco Morbidelli kwam na twee mindere raceweekenden in Qatar in deze race als vierde over de finish voor Brad Binder, Aleix Espargaró, de dit weekend na negen maanden afwezigheid teruggekeerde Marc Marquez en zijn jongere broer Alex Marquez.

Enea Bastianini werd op de negende plaats de best geklasseerde MotoGP Rookie terwijl de nog verre van fitte Takaaki Nakagami de top tien in deze race completeerde.

Naast de genoemde crashes van Rins en Zarco waren er in deze race ook crashes voor Jack Miller, Valentino Rossi en de winnaar van 2020 Miguel Oliveira. Pol Espargaró moest de wedstrijd vroegtijdig staken vanwege een technisch probleem aan zijn Honda RC213V.

Racesport.nl Liveblog
Voor een uitgebreider verslag van deze sessie en alle andere actie tijdens de derde an afsluitende dag van de Grande Prémio 888 de Portugal verwijzen we jullie graag naar het Racesport.nl Liveblog: Racesport.nl Liveblog – zondag.