Fausto Gresini, de race die hij niet kon winnen #CiaoFausto

85
fausto-gresini
Fausto Gresini | foto© Henk Fischer

De MotoGP paddock werd dinsdagochtend opgeschrikt door het bericht van het overlijden van Fausto Gresini. De legendarische Italiaan, tweevoudig wereldkampioen in de 125cc-klasse en daarna een sleutelfiguur in de MotoGP paddock als oprichter van Gresini Racing, verloor na twee maanden zijn gevecht tegen het Covid-19 virus.

Fausto Gresini 23-01-1961 & 23-02-2021
Fausto Gresini debuteerde in 1983 als coureur in het wereldkampioenschap in de toenmalige 125cc klasse en behaalde zijn debuutzege in het daaropvolgende seizoen. Het jaar daarop behaalde hij nog meer overwinningen en podiumplaatsen, op weg naar zijn eerste 125cc wereldtitel in het seizoen 1985. De Italiaan werd tweede in 1986 en vocht zich een seizoen later terug, door met maar liefst 10 overwinningen zijn tweede wereldtitel in de wacht te slepen.

Gresini bleef tot het seizoen 1994 actief als coureur en behaalde in totaal 21 overwinningen, waarmee hij één van de meest succesvolle coureurs van zijn tijd in de 125 cc-klasse werd. Nadat hij zijn helm en pak aan de wilgen had gehangen, begon hij een even indrukwekkende carrière aan de andere kant van de pitmuur, namelijk als teammanager en teameigenaar.

Zijn carrière als teammanager begon in 1997 en met zijn Gresini Racing veroverde hij in 2001 voor het eerst een WK-titel en wel met de Japanner Daijiro Kato in de toenmalige 250cc klasse. Na deze eerste wereldtitel was er opnieuw succes in 2010 met Toni Elias (Moto2) en in 2018 met Jorge Martin (Moto3), beiden in de kleuren van Gresini Racing. In 2019 won het team met Matteo Ferrari de titel in de destijds nieuwe FIM Enel MotoE World Cup.

Naast het behalen van de vele successen, overwinningen en bovengenoemde wereldtitels kreeg Gresini ook de nodige tegenslagen, minder leuke – en tragische momenten te verwerken als teambaas. Zo kwam Kato in 2003 op de Gresini Racing Honda om het leven bij een crash tijdens de Japanse Grand Prix in Suzuka en verongelukte Gresini’s oogappel Marco Simoncelli in 2011 tijdens de MotoGP race van de Maleisische Grand Prix op het Sepang International Circuit.

Net als de afgelopen jaren is Gresini Racing in 2021 opnieuw actief in zowel de Moto3, Moto2, MotoGP klasse van het MotoGP wereldkampioenschap als mede ook de FIM Enel MotoE World Cup.

Na op 27 december opgenomen te zijn in het ziekenhuis vanwege een Covid-19 infectie, op 23 januari in het ziekenhuisbed nog zijn 60-jarige verjaardag in het bijzijn van zijn naasten te hebben mogen vieren, woensdag 17 februari nog de 2021 Gresini Racing Moto2 en Moto3 teampresentatie vanuit het ziekenhuisbed te hebben gevolgd en diverse complicaties te hebben overwonnen zorgden nieuwe complicaties er maandag 22 februari voor dat de situatie opnieuw verslechterde, een situatie die door de artsen als extreem kritisch werd omschreven en ervoor zorgde dat deze strijd die niet meer te winnen was. Na twee maanden met ups en downs moest de familie Gresini dinsdagochtend 23 februari de moeilijke beslissing nemen en hun geliefde man, vader en opa laten loslaten en laten gaan.

Als Racesport.nl hebben we in de afgelopen jaren een goed en plezierig contact mogen onderhouden zowel met de tweevoudig 125cc wereldkampioen persoonlijk als ook de coureurs en medewerkers van zijn Gresini Racing Team. Nooit was iets teveel gevraagd, of het nu ging om serieuze kwesties, een bak koffie, een lunch of een grap en een grol, de deur stond altijd open.

Met het overlijden van Fausto Gresini verliest de MotoGP paddock niet alleen een tweevoudig wereldkampioen, een ervaren en gedreven teambaas, een markante persoonlijkheid en een persoon die de afgelopen jaren de droom van veel jonge talentvolle coureurs uit liet komen maar bovenal een fantastisch mens. Als Racesport.nl redactieteam wensen we zijn vrouw Nadia, zijn vier kinderen, de verdere familie Gresini, vrienden en alle coureurs en personeelsleden van Gresini Racing heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Rest in peace #CiaoFausto