Romano Fenati heeft vrijdag tijdens de eerste vrije training voor de Moto3 klasse op het Losail International Circuit in Qatar de snelste rondetijd op de klok gezet. Al meteen vanaf het begin van de sessie was de Italiaan het sterkst en eindigde uiteindelijk voor Jakub Kornfeil en Lorenzo Dalla Porta. 

Vrijdag om 13:50 uur lokale tijd, 11:50 uur Nederlandse tijd gingen de lichten op groen voor de eerste vrije training voor de Moto3 klasse op het Losail International Circuit in Qatar: het seizoen 2019 is officieel begonnen! De weersomstandigheden waren behoorlijk warm met een buitentemperatuur van 27°C en een asfalttemperatuur van ruim 40°C. Of dit echt behulpzaam was met het oog op de race op zondag valt af te vragen aangezien de Moto3 race om 17:00 uur lokale tijd van start zal gaan.

Rookie Sergio Garcia zal er dit weekend niet bij zijn aangezien de jonge Spanjaard nog niet de minimale leeftijd van 16 jaar heeft bereikt. De Estrella Galícia 0,0 coureur is volgende week jarig en zal er in Argentinië wel bij zijn, de vervanger is Ryusei Yamanaka. Toch staat er wel een 15-jarige op de grid in de naam van Can Öncü. De reden dat hij wel mee mag doen is omdat hij Red Bull MotoGP Rookies Cup kampioen is geworden afgelopen seizoen waarvoor een uitzondering in het regelboek is gemaakt.

De terugkerende Romano Fenati begon sterk aan deze eerste sessie en liet al gauw zijn naam bovenaan de tijdlijsten verschijnen. De veelbesproken en niet door iedereen geliefde Italiaan was hier tijdens de test een week geleden ook al zeer snel onderweg.

Voor landgenoot Niccolò Antonelli begon de training allesbehalve positief aangezien hij al binnen tien minuten ten val was gekomen en daarmee de eerste crasher werd van 2019. De Sic58 Squadra Corse coureur crashte in bocht 9 waarbij zijn Honda flink beschadigd leek te zijn. Antonelli zelf bleef ongedeerd.

Even later crashte ook Jakub Kornfeil, de Tsjech schoof zijn KTM onderuit ter hoogte van bocht 6. De Redox Prüstel GP coureur kon zijn weg zonder al te veel problemen vervolgen.

Ook kwam de nieuwe Long Lap Penalty nog even aan bod tijdens deze eerste sessie. Deze nieuwe penalty is ingevoerd om de coureurs te straffen voor het overtreden van een regel (herhaaldelijk buiten de baan rijden of te agressief gedrag) waarbij het een minder zware straf is dan een Ride Through Penalty. Onlangs is hier op Racesport.nl al aandacht aan besteed.

Aan het einde van de sessie gingen er nog twee coureurs onderuit: Jaume Masia en Ryusei Yamanaka. Masia kwam ten val ter hoogte van bocht 8, iets wat niet geheel ongevaarlijk was voor de Spanjaard aangezien hij tijdens de test in Jerez al hard gecrasht was en hierbij drie tenen had gebroken. Ook de crash van Yamanaka was geen kleine, dit gebeurde bij het ingaan van bocht 4.

Uiteindelijk kwam niemand meer aan de 2’05.917 van Fenati waardoor de Italiaan de sessie als snelste afsloot. Een flinke marge op dit Losail International Circuit van 0,3 seconde richting Kornfeil en Dalla Porta met daarachter Foggia, Sasaki, Arbolino, Canet, López, Toba, Vietti en Migno in de top tien.

De tweede vrije training voor de Moto3 klasse gaat om 16:10 uur Nederlandse tijd.

 

Handige links VisitQatar Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App