Fenati pakt Moto3 pole op Misano, volledige Italiaanse top vier

710
Romano Fenati - Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© Dorna

Romano Fenati heeft zaterdagmiddag pole position behaald in de Moto3 klasse op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. De Italiaan behaalde zijn tweede pole van het jaar voor landgenoten Dennis Foggia, Niccolò Antonelli en Andrea Migno.

Zaterdagmiddag om 12:35 uur ging de kwalificatiesessie voor de Moto3 klasse van start op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Het was behoorlijk warm op het Italiaanse circuits met een buitentemperatuur van boven de 30°C. Een drietal coureurs was er op zaterdag niet meer bij. Gabriel Rodrigo heeft op zaterdagochtend zijn linker opperarmbeen (humerus) gebroken en is uitgeschakeld voor het hele weekend, zelfs deelname aan de Amerikaanse Grand Prix op het Circuit of the Americas over twee weken is onzeker. Daarnaast waren de in FP3 zwaar gecrashte Deniz Öncü en Alberto Surra unfit verklaard, zij zullen op zondagochtend opnieuw medisch gekeurd worden.

Q1
De coureurs die na de drie vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden gingen van start in deze sessie. De vier snelsten zouden uiteindelijk verder mogen naar Q2 om daar mee te doen voor pole position.

Voor twee van de meest ervaren coureurs in de Moto3 klasse ging het al vroeg mis. John McPhee kwam ten val in bocht 10 (Tramonto), Tatsuki Suzuki ging onderuit in bocht 13. Beide coureurs kregen hun machines niet op tijd gerepareerd om de baan nog op te gaan.

Uiteindelijk was het Carlos Tatay die met een 1’42.697 de snelste rondetijd had gereden voor de Italiaanse wild-card Matteo Bertelle, Riccardo Rossi en Ryusei Yamanaka waardoor zij verder mochten naar Q2. Bertelle kwam in de slotfase van de sessie ten val, dit was een geluk bij een ongeluk aangezien de gele vlaggen werden gezwaaid vanwege zijn crash en de concurrentie daardoor geen snelle rondetijd meer kon rijden.

McPhee eindigde als vijfde wat hem de negentiende startplaats oplevert voor de race van zondag. Daarachter eindigden Andi Farid Izdihar, Adrian Fernández, Maximilian Kofler, Lorenzo Fellon en Yuki Kunii in de top tien.

Q2
Vervolgens was het aan de achttien snelste Moto3 coureurs om te bepalen wie er zondagochtend vanaf pole position mag starten. Het was Romano Fenati die in de slotfase van de sessie een 1’41.756 wist te rijden en daarmee zijn tweede pole position van het jaar behaalde voor landgenoten Dennis Foggia, Niccolò Antonelli en Andrea Migno. De vijfde tijd kwam op naam van Jaume Masià met verder Xavi Artigas, Riccardo Rossi, Elia Bartolini, Pedro Acosta en Carlos Tatay in de top tien.

De Moto3 coureurs komen zondagochtend om 08:40 uur nog in actie voor een twintig minuten durende warm-up sessie. De race over 23 ronden gaat om 11:00 uur van start.Handige links Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter