Romano Fenati heeft zaterdagmiddag pole position behaald in de tweede kwalificatiesessie voor de Moto3 klasse op de Red Bull Ring in Oostenrijk. In een chaotische slotfase greep de Italiaan zijn eerste pole position sinds Silverstone 2017 voor Ayumu Sasaki en Jaume Masia.

Zaterdagmiddag om 12:35 uur gingen de lichten op groen voor de eerste van twee Moto3 kwalificatiesessies op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Het was behoorlijk warm op het circuit tussen de heuvels van Styria met een buitentemperatuur van zo’n 31°C waardoor het asfalt ruim 47°C was.

Het was bekend geworden dat Darryn Binder zondagochtend vanaf de laatste plaats op de grid moet starten vanwege het te langzaam rijden op de racelijn. Japanners Ai Ogura en Ayumu Sasaki kwamen er iets beter vanaf en ontvingen een penalty van 12 plaatsen. Afgelopen week had Alonso López ook al een penalty ontvangen vanwege zijn agressieve gedrag richting teamgenoot Sergio García; de Spanjaard moet starten vanuit pit lane.

Qualifying 1
De coureurs die na de drie verreden vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden hadden in deze eerste kwalificatiesessie een laatste kans om een plaats in Q2 te veroveren. Er werd niet geaarzeld en de coureurs gingen meteen de baan op om optimaal gebruik te maken van de beschikbare vijftien minuten.

Na de eerste run, halverwege de sessie, had Andrea Migno de snelste rondetijd in handen voor Romano Fenati, Alonso López en Stefano Nepa. De coureurs kwamen binnen voor nieuwe banden maar bij het verlaten van de pitstraat wilde niemand vooraan rijden. Het was een komisch gezicht met een groot aantal coureurs die vlak voor het verlaten van de pitstraat vol in de remmen gingen. Omdat de Red Bull Ring beschikt over drie lange rechte stukken is de slipstream uiteraard van cruciaal belang voor de kleine Moto3 machines.

Ook op de baan waren enkele coureurs het nog niet met elkaar eens en wilde niemand een sleepje aan de ander geven. Jaume Masia wist in zijn eentje, dankzij een spectaculaire ronde inclusief een ‘save’ bij het uitkomen van bocht 9, met een 1’37.028 de snelste rondetijd te rijden voor Romano Fenati, Andrea Migno en Alonso López; deze vier coureurs mochten verder naar Q2.

De vijfde tijd kwam op naam van Stefano Nepa die daarmee vanaf de negentiende plaats mag starten, verder reden Dennis Foggia, Filip Salac, Albert Arenas, Kazuki Masaki en Jeremy Alcoba in de top tien.

Qualifying 2
De achttien snelste Moto3 coureurs gingen vervolgens een kwartier lang de strijd aan voor pole position. Leider in het kampioenschap Aron Canet kwam na één ronde al binnen en was zichtbaar niet te spreken over zijn machine. De Spanjaard gebaarde dat de voorkant van zijn machine niet goed aanvoelde en hij er op deze manier niet mee kon rijden.

Niet veel later ging het mis voor Celestino Vietti. Bij het uitkomen van de derde bocht ging de SKY Racing VR46 coureur te hard op het gas en kwam hij met een high-sider ten val, wel bleef hij ongedeerd.

Halverwege de sessie had Kaito Toba de voorlopige pole in handen voor landgenoot Tatsuki Suzuki en de Italianen Romano Fenati en Tony Arbolino. De coureurs zochten de pitbox op voor een nieuw setje banden om het daarmee vervolgens nog eens te proberen.

Met minder dan dertig seconden te gaan waren vrijwel alle coureurs in de laatste sector aan het wachten om door middel van een goede positionering optimaal gebruik te maken van de slipstream op de lange rechte stukken.

In een hectisch slotakkoord reed Romano Fenati met een 1’36.460 de snelste rondetijd en behaalde daarmee zijn eerste pole position sinds Silverstone 2017. Ayumu Sasaki kwam met een verschil van slechts 0,051 seconde naar de tweede tijd voor Jaume Masia en John McPhee. Ai Ogura klokte de vijfde tijd voor landgenoten Kaito Toba en Tatsuki Suzuki, daarachter eindigden Tony Arbolino, Lorenzo Dalla Porta en Raúl Fernández in de top tien. Leider in het kampioenschap Aron Canet kwam niet verder dan de veertiende tijd.

De Moto3 race over 23 ronden gaat zondagochtend om 11:00 uur van start.

 

Handige links myWorld Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App