Fernández pakt Moto3 pole op Motorland Aragón voor Vietti en Arenas

Raúl Fernández - Motorland Aragón | foto© motogp.com

Raúl Fernández heeft zaterdagmiddag pole position behaald in de Moto3 klasse op Motorland Aragón voor Celestino Vietti en Albert Arenas. Echter namen veel coureurs het risico om een penalty te ontvangen vanwege het langzaam rijden dus bestaat er de mogelijkheid dat de startopstelling aanzienlijk verandert.

Zaterdagmiddag om 13:15 uur ging de kwalificatie van de Moto3 klasse van start op Motorland Aragón. Na de koele sessie in de ochtend was de temperatuur aanzienlijk opgelopen op het Spaanse circuit met een buitentemperatuur van zo’n 17°C en een asfalttemperatuur van 25°C. Doordat de zon fel scheen en de wind niet meer zo hard waaide als op vrijdag waren de omstandigheden behoorlijk gunstig.

Q1
De coureurs die na de drie vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden kwamen in deze eerste kwalificatiesessie in actie om alsnog een plaats in Q2 te bemachtigen. Het waren Carlos Tatay en Ayumu Sasaki die zeer effectief samenwerkten en daardoor de twee snelste coureurs waren in deze sessie. Daarachter noteerden Gabriel Rodrigo en John McPhee een rondetijd in de top vier waardoor zij verder konden naar Q2.

Kaito Toba klokte daarachter de vijfde rondetijd wat hem de negentiende startplaats oplevert, verder eindigden Dennis Foggia, Maximilian Kofler, Filip Salac, Jason Dupasquier en Stefano Nepa in de top tien. De Belgische coureur Barry Baltus noteerde de vijftiende rondetijd waardoor hij zondag vanaf de 29e plaats zal starten.

Q2
Vervolgens gingen de achttien snelste Moto3 coureurs in de vijftien minuten durende Q2 sessie van start om te bepalen wie er zondagmiddag vanaf pole position mag starten. Zoals gebruikelijk in de Moto3 klasse, ondanks de stevige penalty’s die de coureurs ervoor kunnen ontvangen, wachtten de coureurs op elkaar in de hoop een bruikbaar sleepje te bemachtigen. Voornamelijk met het ruim één kilometer lange rechte stuk is een slipstream van cruciaal belang voor deze kleine Moto3 machines.

Raúl Fernández, die al het hele weekend dominant is over één snelle ronde, begon ook ijzersterk aan deze sessie en halverwege was hij maar liefst 0,6 seconde sneller dan zijn concurrenten.

In de slotfase van de sessie werd er door een groot aantal coureurs zeer langzaam gereden op het lange rechte stuk. Niemand wilde het voortouw nemen en iedereen was op zoek naar een slipstream. De kans is dus groot dat er later vandaag nog penalty’s gaan komen voor dit gevaarlijke rijgedrag.


De rondetijd van Fernández werd uiteindelijk niet meer verbeterd waardoor de Spanjaard wederom pole position behaalde in de Moto3 klasse. Celestino Vietti kwam dichtbij maar moest genoegen met de tweede startplaats met titelrivaal Albert Arenas naast hem op de derde plaats. Daarachter eindigden Alonso López, Tatsuki Suzuki, Romano Fenati, Carlos Tatay, Ai Ogura, Gabriel Rodrigo en John McPhee in de top tien.

De Moto3 coureurs komen zondagochtend eerst nog om 10:00 uur in actie voor de twintig minuten durende warm-up sessie. De race over negentien ronden gaat om 12:00 uur van start.

 

Handige links Gran Premio Michelin de Aragón 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App