Augusto Fernández heeft zondagmiddag de Moto2 race gewonnen op Silverstone voor Jorge Navarro en Brad Binder. Net als de Moto3 en MotoGP races werd deze in de laatste ronde beslist en dankzij een knappe inhaalactie won de Spanjaard zijn tweede race van het seizoen. Leider in het kampioenschap Alex Márquez crashte, NTS RW Racing GP coureurs Bo Bendsneyder en Steven Odendaal werden 21e en 25e respectievelijk.

Zondagmiddag om 14:30 uur lokale tijd, 15:30 uur Nederlandse tijd gingen de lichte uit voor de Moto2 race op Silverstone. Het was zeer warm op het Engelse circuit met een buitentemperatuur van maar liefst 32°C, de warmste racedag van het seizoen tot dusver.

Ronde 1
Polesitter Alex Márquez startte goed en ging als leider Copse Corner in voor Jorge Navarro en Xavi Vierge. Remy Gardner nam de vierde plaats in handen voor Luca Marini en Augusto Fernández. Daarachter reden Brad Binder, Tetsuta Nagashima, Fabio di Giannantonio en thuisrijder Sam Lowes in de top tien. Nederlander Bo Bendsneyder maakte twee plaatsen goed en reed aan het eind van de eerste ronde op de negentiende plaats.

Ronde 2
Márquez en Navarro probeerden weg te rijden van de achtervolging en wisten een minimaal gaatje te slaan richting landgenoot Vierge. Aan het einde van de tweede ronde bedroeg deze marge echter al meer dan een seconde terwijl Gardner daarachter de derde positie had overgenomen.

Ronde 4
Zoals dit jaar al veelvuldig te zien is geweest probeerde Márquez weg te rijden maar Navarro kon zijn tempo goed volgen. De Speed Up coureur was op zoek naar een plaats om een inhaalactie in te zetten maar bleef vooralsnog achter zijn landgenoot rijden.

Ronde 6
Bij het ingaan van bocht 16 (Brooklands) ging het echter volledig mis voor Márquez. De leider in het kampioenschap verloor de voorkant van zijn Kalex en schoof onderuit. Hij kon de machine vervolgens ook niet meer aan de praat krijgen waardoor zijn race vroegtijdig ten einde kwam.

Ronde 7
Dit gaf Navarro de voorsprong terwijl anderhalve seconde daarachter Binder de tweede positie had overgenomen. Achter de Zuid-Afrikaan waren het Gardner, Fernández, Nagashima, Di Giannantonio en Lüthi.

Ronde 10
De marge van Navarro werd langzaam maar zeker kleiner aangezien Binder snellere rondetijden wist te rijden. De Red Bull KTM Ajo coureur had Fernández in zijn nek hijgen en op deze manier nam hij de Spanjaard mee richting.

De race van thuisrijder Bradley Smith kwam vroegtijdig ten einde. De Brit verving dit weekend de nog altijd geblesseerde Khairul Idham Pawi binnen het Petronas SRT team maar het zou een weekend worden om gauw te vergeten. Een crash ter hoogte van Luffield zorgde ervoor dat hij de race niet uit zou rijden.

Ronde 12
Navarro zag zijn voorsprong steeds kleiner worden terwijl Binder en Fernández het gat dichtreden. Opmerkelijk was dat de top drie coureurs op drie verschillende chassis reden, Kalex, KTM, Speed UP.

Ronde 13
Binder besloot niet langer te wachten en viel aan. Navarro kon het tempo vooralsnog volgen terwijl ook Fernández nog volop meestreed. Bendsneyder kende opnieuw een mogelijke race en reed buiten de top twinttig.

Ronde 15
Navarro gaf zich niet zomaar gewonnen en liet strijdbaarheid zien. Bij het ingaan van Club Corner nam hij de leiding weer over van Binder terwijl Fernández ongeveer dertig seconden later bij het ingaan van bocht 14 (The Loop) op zijn beurt de Zuid-Afrikaan passeerde.

Ronde 16
Binder en Fernández bleven elkaar dwars zitten waardoor Navarro een belangrijke marge van een aantal tienden wist op te bouwen.

Ronde 17
Fernández had op zijn beurt de tweede plaats weer overgenomen dankzij een agressieve inhaalactie en zette alles op alles om richting het achterwiel van Navarro te rijden en mee te doen voor de overwinning. Fernández reed een zeer sterke vierde sector en had daarmee de volledige aansluiting te pakken op zijn landgenoot. Binder leek moeite te hebben met dit hoge tempo en kreeg bezoek van Gardner; de Australiër was op dit moment veruit de snelste coureur op de baan.

Ronde 18
Bij het ingaan van de laatste ronde reed Navarro aan kop maar Fernández reed er zeer kort achter. Hun voorsprong richting Binder en Gardner bedroeg ongeveer een halve seconde waardoor zij het samen uit zouden vechten voor de overwinning. Ter hoogte van Club Corner ging Fernández op zeer agressieve wijze voorbij aan Navarro en nam hij de koppositie over.

Navarro gaf zich niet zomaar gewonnen en probeerde terug te slaan. Op de Wellington Straight raakten de twee Spanjaarden elkaar zelfs en bij het ingaan van bocht 16 (Brooklands) zette Navarro de aanval nog eens in. Het bleek tevergeefs te zijn aangezien hij vervolgens wijd ging en Fernández zonder problemen de leiding kon behouden. De Flexbox HP40 Pons Racing coureur maakte vervolgens geen fout meer en kwam als winnaar over de streep en behaalde daarmee zijn tweede zege van het seizoen nadat hij ook de Dutch TT wist te winnen.

Navarro had er alles aan gedaan maar moest genoegen nemen met de tweede plaats. Binder wist Gardner in de laatste ronde achter zich te houden en mocht daarmee naar het podium. Nagashima reed een sterke race en werd vijfde voor de Italianen Di Giannantonio en Baldassarri. Lüthi reed een anonieme race op de achtste plaats voor Marini en Vierge in de top tien. Bo Bendsneyder sloot de race af met een 21e plaats, NTS RW Racing GP teamgenoot Steven Odendaal werd 25e.

Thuisrijder Sam Lowes kwam in de laatste ronde ten val, hij vond zijn Waterloo in bocht 9 (Club Corner).

Het kampioenschap is er nu een stuk interessanter door geworden. Márquez scoort niet en blijft op 181 punten staan terwijl Fernández, Lüthi en Navarro alle drie 146 punten hebben in totaal en daarmee 35 punten achterstand hebben op de leider in het kampioenschap.

 

Handige links GoPro British Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App