Ferrari wint door crashes gekenmerkte eerste MotoE race op Misano

173
Matteo Ferrari - Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© Gresini Racing

Matteo Ferrari heeft zaterdagmiddag de eerste MotoE race van het weekend gewonnen op het Misano World Circuit Marco Simoncelli voor Hector Garzó en Xavier Simeon. In de race was er een groot aantal crashes te zien, waaronder van de thuisrijder Alex de Angelis en een aanvaring tussen Niki Tuuli, Mattia Casadei en Bradley Smith.

Zaterdagmiddag om 16:15 uur ging de eerste MotoE race van dit weekend van start op het Misano World Circuit Marco Simoncelli waarbij de zon nog altijd flink scheen en het behoorlijk warm was.

Polesitter Alex de Angelis, afkomstig uit San Marino, ging als leider de eerste bocht tijdens zijn thuisrace voor Matteo Ferrari en Xavier Simeon. Maria Herrera startte goed en maakte meteen een aantal plaatsen goed met achter haar Jesko Raffin en Nicolo Canepa.

Titelkandidaat Mike di Meglio, die tijdens de E-Pole op vrijdag nog een gigantische high-sider meemaakte, was sterk gestart en had meteen een aantal plaatsen goedgemaakt maar zijn Energica Ego Corse kreeg te maken met een technisch probleem waardoor hij meteen weer ver terugviel.

De Angelis wist de koppositie te behouden voor Simeon en Ferrari terwijl het in de tweede ronde volledig misging bij het ingaan van bocht 8 (Quercia). Niki Tuuli, Mattia Casadei en Bradley Smith raakten elkaar en kwamen allemaal ten val. Het leek erop dat Tuuli de aanstichter was van de valpartij maar de Fin leek zelf ook het meest geblesseerd te zijn waarna hij uiteindelijk op een brancard werd afgevoerd. MotoGP coureur Smith kon zijn weg vervolgen maar was uiteraard ver teruggevallen.

Een ronde later werden er nog steeds gele vlaggen gezwaaid bij het ingaan van Quercia maar Simeon zette een inhaalactie in op De Angelis waardoor hij later opmerkelijk genoeg geen penalty voor ontving.

Halverwege de race ging het volledig mis voor thuisrijder De Angelis. Bij het uitkomen van bocht 5 (Rio) gaf de voormalig MotoGP en WorldSBK coureur teveel gas en werd hij door middel van een flinke high-sider van zijn machine geworpen. De San Marinees kon gelukkig meteen opstaan maar zijn race kwam op teleurstellende wijze ten einde. Wel mag hij race 2 opnieuw vanaf pole position starten.

Even later kwam ook Eric Granado ten val terwijl hij streed voor het podium. De Braziliaan ging de fout in bij het aanremmen voor bocht 14 (Carro).

In de slotfase van de race was het Ferrari aan de leiding voor Simeon en Hector Garzó. De drie coureurs reden dicht op elkaar en het leek alle kanten op te gaan. Echter reed Ferrari een foutloze laatste ronde waardoor zijn twee concurrenten geen aanval konden plaatsen en de Italiaan daarmee als winnaar over de streep kwam. Garzo wist in de laatste ronde voorbij te gaan aan Simeon waarbij verder Raffin, Canepa, Herrera, Savadori, Terol, Gibernau en Hook in de top tien eindigden.

Ferrari neemt hiermee meteen de leiding in het kampioenschap over met 47 punten voor Simeon (45) en Di Meglio (41) Smith valt terug naar de vierde plaats (40) met Garzo op de vijfde positie (33).

De tweede MotoE race op het Misano World Circuit Marco Simoncelli gaat zondagochtend om 10:05 uur van start.