Ferrari wint MotoE seizoensafsluiter, Torres kampioen na hectische slotronde

2267
Dominique Aegerter (77) en Jordi Torres (40) in duel - Misano World Circuit Marco Simoncelli | foto© Dorna

Matteo Ferrari heeft zondagmiddag de tweede MotoE race van het weekend gewonnen op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. De seizoensafsluiter stond volledig in het teken van het duel tussen titelkandidaten Jordi Torres en Dominique Aegerter. Na een aanvaring tussen het tweetal crashte Torres en kreeg Aegerter een penalty waarna Torres uiteindelijk de 2021 MotoE kampioen werd.

Op zondagmiddag om 15:30 uur ging de tweede MotoE race van het weekend van start op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Het was de laatste race van het seizoen waarin de titel beslist werd. Voorafgaand aan de seizoensafsluiter stond Jordi Torres aan de leiding met 97 punten voor Dominique Aegerter (89), de geblesseerde Alessandro Zaccone (80) die niet in actie kwam en Eric Granado (73).

Het wasa Mattia Casadei die als beste startte en als leider de eerste bocht inging voor polesitter Jordi Torres en Matteo Ferrari. Dominique Aegerter kwam naar de vierde plaats voor Eric Granado en Fermín Aldeguer.

Torres had een missie en viel aan. In bocht 14 (Carro) nam de Spanjaard de leiding over terwijl Aegerter daarachter naar de derde plaats kwam achter Casadei. Torres wist een gaatje te slaan ten opzichte van de achtervolging waarna Aegerter even later de tweede plaats kon overnemen van Casadei.

De Zwitser zette de achtervolging in op Torres, de nummers 1 en 2 in het kampioenschap waren duidelijk sneller dan de concurrentie. Voor de Spanjaard was een tweede plaats ook genoeg om de titel in de wacht te slepen, Aegerter moest sowieso winnen waarbij Torres derde of lager moest finishen.

Het werd een spectaculaire strijd tussen het tweetal voor niet alleen de winst in de race maar ook het kampioenschap. Ze passeerden elkaar meerdere keren in de slotfase van de race waarbij Aegerter het in de laatste ronde nog één keer probeerde in bocht 14. Het was een extreem late uitremactie van de Zwitser waarbij hij de voorkant van de machine van Torres raakte. De Spanjaard ging onderuit terwijl Aegerter overeind bleef.

Aegerter kwam als eerste over de streep voor Matteo Ferrari en Mattia Casadei waardoor hij op dat moment de MotoE kampioen zou zijn. Torres was laaiend over de actie van de Zwitser en stuurde zijn gecrashte machine als dertiende over de finish.

Aegerter juichte nog niet want hij wist dat er waarschijnlijk een consequentie zou komen voor zijn inhaalactie. De FIM MotoGP Stewards onderzochten het incident en besloten uiteindelijk dat Aegerter een tijdstraf van 38 seconden zou krijgen (hoe lang normaal gesproken een Ride Through Penalty zou duren).

Dit betekende dat Matteo Ferrari de winnaar werd van de race voor Mattia Casadei en Miquel Pons. Met een tijdstraf van 38 seconden werd Aegerter naar de twaalfde plaats teruggezet waardoor hij niet genoeg punten goedmaakte op Torres en als tweede eindigde in het kampioenschap. Torres werd daardoor alsnog de 2021 MotoE kampioen. Jasper Iwema finishte in deze tweede MotoE race als veertiende.