FIM bestraft Yamaha voor gebruik illegale kleppen, coureurs behouden WK punten

181
Kouji Tsuya
Yamaha M1 en MotoGP projectleider Kouji Tsuya (l) en Lin Jarvis (r) - Red bull Ring 2018 | foto© Yamaha Racing

De FIM heeft de Yamaha Motor Company, het Monster Energy Yamaha MotoGP en Petronas Yamaha SRT bestraft naar aanleiding van het zich niet houden aan het technisch reglement tijdens de opening Grand Prix van het seizoen in Jerez. De coureurs gaan vrijuit en behouden hun tijdens het evenement verdiende WK punten.

De FIM heeft Yamaha een flinke tik over de vingers gegeven. Na een intern technisch onderzoek is namelijk gebleken dat alle vier Yamaha coureurs tijdens de eerste Grand Prix van 2020 in Jerez gebruik hebben gemaakt van niet-gehomologeerde kleppen in de motorlokken van de Yamaha M1 machines. De Yamaha Motor Company, het Monster Energy Yamaha MotoGP en Petronas Yamaha SRT hebben hierdoor een serieuze puntenaftrek gekregen voor respectievelijk het merken- en teamkampioenschap.

Yamaha Motor Company verliest 50 punten in het constructeurs kampioenschap, twee keer zoveel als het behaalde puntenaantal in Jerez.

Daarnaast zal het Monster Yamaha Factory Team de 20 punten die Viñales op zondag 19 juli in de GP van Spanje scoorde in mindering worden gebracht in het teamkampioenschap terwijl Petronas Yamaha SRT 37 punten verliest in hetzelfde teamkampioenschap (een beetje vreemd aangezien Quartararo en Morbidelli in die race respectievelijk 25 en 11 punten wisten te scoren).

In tegenstelling tot de eerste, eerdere berichten en de verwachtingen hebben de betreffende coureurs geen sancties opgelegd gekregen, dit aangezien aangenomen wordt dat de coureurs geen weet hadden van het gebeuren en derhalve niets te verwijten valt.

In onderstaande bijlages (link) vindt u sancties voor Yamaha Motor Company, Monster Energy Yamaha MotoGP en Petronas Yamaha SRT.

Yamaha Motor CompanyMonster Energy Yamaha MotoGP | Petronas Yamaha SRT

 

Handige links Gran Premio de Europa 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
FotoverslagBent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App