FIM CEV Repsol Aragon: Foggia 2017 Moto3 Junior World Champion

38
foggia
Dennis Foggia 2017 FIM Moto3 Junior World Champion | foto© VR46 Riders Academy

Dennis Foggia is zondagmiddag in Aragon de nieuwe 2017 Moto3 Junior World Champion geworden. De VR46 Riders Academy coureur had aan een tweede plaats voldoende om de titel met nog twee races te gaan veilig te stellen. De Nederlanders Loran Faber, Ryan van de Lagemaat en Colin Velthuizen boekten op het Spaanse circuit wisselende resultaten.

Voor de European Talent Cup coureurs stonden er zondag in Aragon twee wedstrijden op het programma, de FIM Moto3 Junior World Championship coureurs daarentegen kwamen slechts eenmaal in actie.

ETC – race 1:
De eerste wedstrijd van het weekend kende voor de jonge ETC-coureurs een vreemd en bijzonder verloop. Zo werd de wedstrijd in de negende van de vijftiende ronde afgebroken vanwege een rode vlag situatie. Aangezien er geen geen 2/3 van de wedstrijd verreden was volgde er een herstart voor een Sprintrace over slechts vijf ronden, zover kwam het echter niet want tijdens deze korte wedstrijd ging het vlak voor het einde van de race opnieuw mis. De wedstrijdleiding kon niets anders doen dan opnieuw de rode vlag te tonen en de voorlaatste doorkomst als uitslag van de wedstrijd te laten tellen.

De winst ging hierdoor naar de Spanjaard Alejandro Diez Rodriquez gevolgd door landgenoot Joan Uvina en de Braziliaan Meikon Kawakami.

Colin Velthuizen wist zich goed staande te houden in deze toch wel bijzondere wedstrijd, en mede geholpen door het grote aantal valpartijen, een keurige zestiende plaats te scoren. De 4Holland Racing coureur kwam uiteindelijk minder dan 0,1 seconde tekort om het laatste punt in deze klasse mee te nemen naar Nederland.

ETC – race 2:
In de tweede wedstrijd ontstond er een grote groep die vooraan het veld die streed voor de overwinning. Maar liefst zeven rijders kwamen uiteindelijk binnen een seconde van elkaar over de finish waarbij de Kawakami dit keer aan het langste eind trok en zijn allereerste overwinning boekte in deze klasse.

Achter de Braziliaan kwamen Andreas Perez en Francisco Gomez, Jamie Davis en Manuel Gonzalez als tweede tot en met vijfde over de finish. De vijfde plaats van Gonzalez was daarbij voldoende om de allereerste ETC titel op zijn naam te schrijven.

Na zijn zestiende plaats kende Velthuizen ook een sterke tweede race. De Nederlander kwam als negentiende over de finish nadat hij de strijd van een groep van vier in zijn voordeel had weten te beslissen.

Moto3
Voor de Moto3 coureurs stond er in dit weekend in Aragon slechts één wedstrijd op het programma, een wedstrijd waarin Junior Team VR46 Riders Academy coureur Dennis Foggia vroegtijdig de titel kon behalen.

In de beginfase van de wedstrijd wisten Foggia en Aleix Viu meteen een gaatje te slaan op de rest van het veld. Nadat even later Aaron Polanco en Kazuki Masaki de aansluiting wisten te vinden ging het in de vijfde ronde mis voor Viu, de Spanjaard kwam ten val en zag daarbij zijn wedstrijd vroegtijdig eindigen.

Terwijl Viu al lopend terugkeerde naar de pitbox van zijn door MotoGP coureur Alex Rins gerunde 42Motorsport team was het Kazuki Masia die de aansluiting wist te bewerkstelligen bij het drietal vooraan het veld.

Dit viertal leek vervolgens uit te gaan maken wie met de zege aan de haal zou gaan, maar in de voorlaatste ronde was het Alonso Lopez die als uit een duveltje uit een doosje zich nog wist te melden bij het viertal vooraan het veld dat diverse keren van posities wisselde.

Eenmaal deel uitmakend van de voorste groep en direct doorgestoten te zijn naar de tweede plaats kreeg de Junior Team Estrella Galicia 0,0 coureur een penalty aan zijn broek van vijf seconden aangezien hij tijdens zijn opmars naar de kopgroep te ver buiten de toegestane lijn had gereden.

Niets vermoedend bleef Lopez zich bemoeien met de strijd voor de overwinning en leek hij tot aan de laatste bocht kanshebber voor de zege. Een klein foutje en bijna highsider gooiden echter roet in het eten.

De winst ging naar Masia gevolgd door Foggia die aan deze tweede plaats voldoende had om met nog twee wedstrijden te gaan in Valencia de titel vroegtijdig veilig te stellen.

Masaki werd derde terwijl de als vierde over de finish gekomen Lopez door zijn penalty slechts als negende werd geklasseerd.

Naast Lopez werden ook Sergio Garcia en Riccardo Rossi bestraft voor hetzelfde vergrijp, zij eindigden hierdoor als twintigste en eenendertigste.

Voor de Nederlanders Loran Faber en Ryan van de Lagemaat begon de wedstrijd niet geheel vlekkeloos. Lagemaat had weliswaar een goede start maar al in de tweede ronde kwam de Lagemaat Racing coureur samen met de Mexicaan Gabriel Martinez ten val en was zijn wedstrijd voorbij alvorens deze goed en wel was begonnen.

Faber maakte het zichzelf bij de start al moeilijk en nagenoeg kansloos voor een goed resultaat door heel slecht uit de startblokken te komen. De Dutch Racing Team coureur kwam na de eerste ronde op een teleurstellende achtendertigste plaats door. Vervolgens wist de 14-jarige coureur een sterke wedstrijd te rijden en keurige, snelle en constante rondetijden op de klok te zetten en terecht te komen in een grote groep die streed voor de eenentwintigste plaats in de race. Door een aantal crashes en een aantal strakke inhaalacties wist Faber uiteindelijk als zesentwintigste de finish te passeren.

Valencia
Zondag 19 november komen de CEV Repsol coureurs nogmaals in actie tijdens de laatste wedstrijddag van het seizoen in Valencia. Op het Ricardo Tormo Circuit zullende ETC coureurs één wedstrijd rijden terwijl de Moto2 als ook de Moto3 klasse twee races zullen rijden.

Handige links FM CEV Repsol Motorland Aragon:

Tijdschema en volledige uitslagen

FIM CEV Repsol YouTube