FIM CEV Repsol: Eerste punten voor Loran Faber in Estoril

62
faber
Loran Faber | foto© Dutch Racing Team

Voor de CEV Repsol coureurs stond dit weekend de vijfde ronde van het seizoen op het programma. Plaats van handeling was dit keer het circuit van Estoril in Portugal. Onder de deelnemers een drietal Nederlanders; FIM Moto3 Junior World Championship coureurs Loran Faber en Ryan van de Lagemaat en European Talent Cup coureur Colin Velthuizen.

Voor de Moto2 en European Talent Cup coureur stonden er dit weekend in Estoril twee races op het programma terwijl de Moto3 klasse zondag slechts eenmaal in actie kwam tijdens een zeventien ronden tellende race.

Nadat de wind vrijdag en zaterdag tijdens de vrije trainingen en kwalificaties al een grote rol speelde – de wind stak alle dagen rond het middaguur de kop op – bleek deze ook zondag tijdens de wedstrijddag een grote rol spelen.

European Talent Cup
Zondagochtend tijdens de eerste wedstrijd ging het mis met nog zes ronden te gaan. Vanwege de zoveelste crash zag de wedstrijdleiding zich genoodzaakt de wedstrijd middels een rode vlag stil te leggen. Na enige vertraging werd de race hervat, een volledig nieuwe Sprintrace over slechts vijf ronden volgde.

Van de negenentwintig coureurs gingen er drieëntwintig van start in deze Sprintrace. Na vijf ronden was het de Spanjaard Eduard Melgar die als eerste over de finish kwam gevolgd door de vanaf de laatste plaats op de grid gestarte Manuel Gonzalez en Francisco Gomez.

Op tweeëntwintig seconden van de winnaar kwam Colin Velthuizen als eenentwintigste over de finish. De 4Holland Racing coureur liet hiermee zien helemaal terug te zijn na zijn onlangs opgelopen knieblessure.

De tweede race, die vanwege de harde wind en uit veiligheidsoverwegingen zelfs bijna een uur uitgesteld moest worden, werd een prooi voor Gonzalez. De nummer twee uit de eerste wedstrijd was na zestien ronden het snelst voor Simon Jespersen en de Braziliaan Meikon Kawakami.

Velthuizen kwam in deze race als zeventiende over de finish.

FIM Moto3 Junior World Championship
Voorafgaand aan de racedag wist Loran Faber zich zaterdag als achtentwintigste te kwalificeren terwijl Ryan van de Lagemaat de eenenveertigste tijd op de klok zette tijdens de kwalificaties waarin de Spanjaard Raúl Fernández de pole greep.

Direct na de start werd al duidelijk dat de omstandigheden verre van makkelijk waren vanwege de harde wind. De een na de andere rijder schoof onderuit – na drie ronden waren er zeven crashes – terwijl er vooraan het veld een kopgroep ontstond van zes rijders.

Faber en Van de Lagemaat, die na de eerste ronde slechts als zevenentwintigste en vijfendertigste doorkwamen, wisten in eerste instantie nog niet maximaal te profiteren van de vele crashes.

Nadat de kopgroep van zes uitgedund werd tot vijf rijders – de Japanner Yuki Kunii kwam ten val – leek Faber steeds beter zijn draai te vinden. De Dutch Racing Team coureur kwam vervolgens in een sterke groep terecht waarin hij ook de top twintig binnen kwam. Vervolgens leek de groep voor de groep van Faber meer oog voor elkaar te hebben voor elkaar dan voor het rijden van snelle rondetijden. Dit resulteerde erin dat de groep met daarin de Staphorster de aansluiting wist te vinden waardoor er een grote groep ontstond die streed voor de achtste plaats in de wedstrijd.

Vooraan het veld wisten Dennis Foggia en Kazuki Masaki zich vervolgens iets los te rijden van Ai Ogura, Jaume Masia en Yari Montella.

Uiteindelijk trok Foggia aan het langste eind door na zeventien ronden met een voorsprong van 0,147 seconde op Masaki de finish te passeren. Ogura werd derde gevolgd door Masia en Montella.

In de slotfase kwamen voor Faber zelfs de punten inzicht. Bij het ingaan van de laatste ronde spande het er dan ook om, wel of geen punten…….maar de Staphorster ging er nogmaals goed voor zitten, wist in de slotronde nog een tweetal coureurs te passeren en na een crash van een voor hem rijdende coureur in de allerlaatste bocht als dertiende de eindstreep te passeren.

Van de Lagemaat schoof in het tweede deel van de race ook nog de nodige plaatsen op om uiteindelijk na zeventien ronden als twintigste de eindstreep te passeren.

De dertiende plaats van Faber zorgde voor blije gezichten binnen het Nederlandse Dutch Racing Team. De oranje brigade onder technische leiding van Jarno van Geffen wist voorafgaand aan het seizoen dat men met het aantrekken van de piepjonge Faber niet direct voor de hoofdprijzen mee zou strijden in het zeer competitieve FIM Moto3 Junior World Championship veld. Het feit dat de vorig jaar nog in de Molenaar NSF 100 Cup klasse acterende Faber al tijdens zijn vijfde FIM CEV Repsol weekend zijn eerste punten zou scoren overtrof zondagmiddag wel alle verwachtingen binnen het team. Faber bezorgde zich niet alleen zelf de allereerste punten, ook voor het Dutch Racing Team, dat in het verleden grote successen wist te boeken met o.a. Michael van der Mark, Bryan Schouten en Bo Bendsneyder, waren het de eerste punten sinds anderhalf jaar.

 

Volledige uitslagen FIM CEV Repsol Estoril